ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Τελετή εγκαινίων του Μνημείου Εθελοντή – «Βασικός πυλώνας ο εθελοντισμός ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας...δείκτης πολιτισμού»

ΠτΔ: Τελετή εγκαινίων του Μνημείου Εθελοντή – «Βασικός πυλώνας ο εθελοντισμός ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας...δείκτης πολιτισμού»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που τελώ σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Εθελοντή, το οποίο αποτελεί το ελάχιστο δείγμα στη σημαίνουσα δράση που αναπτύσσουν διαχρονικά οι εθελοντές, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο και την πατρίδα μας.

Επιτρέψτε μου συνεπώς, προ της όποιας άλλης αναφοράς, να συγχαρώ το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για την ανάληψη της παρούσας πρωτοβουλίας, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον σκαπανέα, στον εμπνευστή, σε έναν άνθρωπο που πραγματικά αφιέρωσε τη ζωή του στον αλτρουισμό, στην εθελοντική προσφορά, στον Πρόεδρο του Επαρχιακού και Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου για χρόνια πολλά, φίλτατο Σταύρο Ολύμπιο.

Η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί ένα δείγμα της ευγνωμοσύνης απέναντι στους εθελοντές γιατί αποδίδει τον ελάχιστο αλλά οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του κάθε εθελοντή.

Είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα στα οποία μπορεί να αναφερθεί κανείς στα οποία οι εθελοντές συνέβαλαν τα μέγιστα μέσα από την ενεργό και σημαντική συνεισφορά τους, στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων στον τόπο μας.

Θα ήταν ίσως μια σημαντική σπατάλη χρόνου η αναφορά. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε ποιοι ήταν εκείνοι που συνέδραμαν τα κοινωνικά παντοπωλεία την ώρα της κρίσης, ποιοι είναι αυτοί που συμβάλλουν στην αιμοδοσία, ποιοι είναι αυτοί που συμπαρίστανται στους πάσχοντες, ποιοι είναι αυτοί που με την πανδημία έδωσαν και πάλι την παρουσία τους, αλλά η όποια αναφορά σίγουρα θα αποτελεί μείωση του πολυσήμαντου έργου διότι σίγουρα θα αφήνει κενά, θα αφήνει παραλείψεις.

Θεωρώντας τον εθελοντισμό σαν βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας, δείκτη πολιτισμού και συμμετοχικής Δημοκρατίας, επιδιώξαμε να τεθεί σε μία περαιτέρω δομημένη βάση χωρίς ποτέ να χάσει τον χαρακτήρα του.

Είναι για αυτό που επενδύοντας στην ήδη θεσμοθετημένη και άριστη σχέση του κράτους και του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, θέσαμε επί των ημερών και πάλι του Σταύρου Ολύμπιου στις προτεραιότητες μας την αναβάθμιση και ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος μέσω μιας στοχευμένης πολιτικής.

Αξίζει να σημειώσω ότι προς την κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τη γνώση όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων εθελοντισμού, πρώτιστο μέλημά μας υπήρξε η συμμετοχή τόσο στη διαδικασία χάραξης μέτρων και δράσεων όσο και στην υλοποίησή τους.

Στη βάση αυτής της συνεργασίας κράτους και εθελοντικού κινήματος – και το σημειώνω διότι είναι σημαντικός ο ρόλος που διαδραμάτισε η ηγεσία του εθελοντικού κινήματος ως αποτέλεσμα της συμβολής των εθελοντών – η Κύπρος πέτυχε να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες υιοθέτησαν ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά το εθελοντικό κίνημα της Κύπρου έχει συμβολή με γραπτές προτάσεις στη χάραξη δράσεων και πολιτικών σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για αυτό και θερμά εκφράζω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας γιατί η δράση σας αυτή θέτει την Κύπρο ακόμη πιο ψηλά στη συνείδηση του παγκόσμιου πολιτισμού και του παγκόσμιου εθελοντικού κινήματος.

Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι το γεγονός ότι το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, εργάζεται με απόλυτη συνεργασία και εξίσου με απόλυτη αφοσίωση προς τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων των οργανωμένων φορέων εθελοντισμού και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

Υπάρχει ένας αριθμός δράσεων που υιοθετήθηκαν. Δεν θέλω να κάνω αναφορά σε όσα οφείλαμε και οφείλουμε να πράξουμε σε συνεργασία με τον εθελοντισμό.

Θα περιοριστώ να εκφράσω για ακόμα μια φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες ολόκληρης της πολιτείας, στον σκαπανέα και οραματιστή του κινήματος εθελοντισμού φίλτατο Σταύρο Ολύμπιο, στο Επαρχιακό και Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, αλλά και στο σύνολο του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας για την ευγενή δραστηριότητα που αναπτύσσουν με γνώμονα πάντα το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς στην κοινωνία.

Θα ήταν παράλειψη με την ευκαιρία των σημερινών αποκαλυπτηρίων να μην εξέφραζα τις ευχαριστίες μου στον Δήμο Λεμεσού, τον φίλτατο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου, αλλά και τη φαρμακοβιομηχανία Remedica για την ποικιλόμορφη, ανθρωπιστική εισφορά της στον τόπο.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το παρόν μνημείο θα αποτελεί υπόμνηση και κίνητρο για την ανάληψη ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών προς την επίτευξη μιας αποστολής που συνενώνει και μετατρέπεται σε έμπνευση, δράση και δύναμη αλτρουισμού προς όλους όσους έχουν την ανάγκη των συνανθρώπων. Και έχοντας μπροστά μου τον σεβάσμιο Επίσκοπο θα ήθελα να πω και αυτό που ο Χριστός είπε: αγαπάτε τον πλησίον ως εαυτόν. Και αυτό είναι που πράττουν οι εθελοντές.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top