ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστοδούλου: Κοντά σε νέα απόφαση για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ καυσίμων η ΕΠΑ

Χριστοδούλου: Κοντά σε νέα απόφαση για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ καυσίμων η ΕΠΑ

Κοντά σε νέα απόφαση για το θέμα της προσυνεννόησης στα καύσιμα βρίσκεται η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, απόφαση της οποίας είχε ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2011.

Όπως είναι γνωστό, το Μάιο του 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμα ύψους €42,9ε εκατομμυρίων που επέβαλε η ΕΠΑ το 2009 σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, καθότι ο διορισμός του τότε Προέδρου της ΕΠΑ είχε κριθεί ως μη νόμιμος.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζητούσε τις αναφορές στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την ΕΠΑ του 2013, η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου εξήγησε ότι βάσει του διοικητικού δικαίου οποιαδήποτε απόφαση από διοικητικό όργανο ακυρωθεί πρέπει να επανεξεταστεί εξ υπαρχής.

Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι αμέσως μετά το διορισμό της, η νέα Επιτροπή  (διορίστηκε τον Απρίλιο του 2013) υιοθέτησε την απόφαση της προηγούμενης Επιτροπής για επανεξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

Όπως είπε, η υπηρεσία της Επιτροπής προχώρησε σε νέα έρευνα, ετοιμάστηκαν οικονομικές μελέτες και αναλύσεις, και ετοιμάστηκε σχετικό σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή.

«Αποφασίστηκε ότι εκ πρώτης όψεως υπήρχαν πιθανολογούμενες παραβάσεις στη βάση των οποίων απεστάλησαν εκθέσεις αιτιάσεων. Είναι μια επίπονη και προσεκτική και επίπονη διαδικασία», είπε.

Η κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι για την υπόθεση καταρτίστηκαν 80 φάκελοι, στους οποίους έπρεπε να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το επαγγελματικό απόρρητο της κάθε εμπλεκόμενης εταιρείας. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι μια εταιρεία δεν θα διαβάζει τα επαγγελματικά μυστικά της άλλης», συμπλήρωσε.

Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Επιτροπή έδωσε στις  εταιρείες το δικαίωμα για δεύτερη επιθεώρηση των φακέλλων «για να διασφαλίσουμε πλήρως τα δικαιώματα υπεράσπισής τους».

«Αυτή τη στιγμή έχουν καθοριστεί ακροαματικές ημερομηνίες και εκκρεμεί η ακροαματική διαδικασία», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη τομεακή έρευνα που διεξάγει η ΕΠΑ, η κ. Χριστοδούλου, είπε ότι η Επιτροπή πραγματοποιεί στον τομέα της αγοράς των πετρελαιοειδών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη βενζίνη 95 οκτανίων, βενζίνη 98 οκτανίων, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και υγραέριο

«Έχουμε πάρει όλες τις απαντήσεις. Αποστείλαμε και ερωτηματολόγια στις 6 εταιρείες πετρελαιοειδών με 98, και απαντήσεις ήρθαν σε κάσες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η η υπηρεσία ετοιμάζει και θα αποστείλει ερωτηματολόγια που αφορούν το υγραέριο.

 

Οδ. Μιχαηλίδης: Στρέβλωση στον έλεγχο του κοστολογίου των εταιρειών πετρελαιοειδών

 

Πάντως, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε στρέβλωση το ότι το Υπουργείο Εμπορίου αποδέχεται το κοστολόγιο που τους υποβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών ως λογικό, χωρίς να το ελέγχουν ενδελεχώς.

 

«Κατά τον έλεγχο της λογικότητας των τιμών της χονδρικής τιμής, η μέχρι σήμερα προσέγγιση είναι βάζω μέσα στο καλάθι την τιμή καυσίμων την ημέρα εισαγωγής και προσθέτω το αποδεκτό κόστος της εταιρείας. Αυτό είναι στρέβλωση. Αυτό που θα έπρεπε να λαμβανόταν υπόψη είναι το κόστος μιας εταιρείας στη βάση εξονυχιστικών ελέγχων του κόστους, όπως γίνεται και στο εξωτερικό», είπε.

 

Σημείωσε ακόμη πως το Υπουργείο έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικό «σε ένα περιβάλλον στο οποίο ούτως η άλλως τα δεδομένα δεικνύουν το ενδεχόμενο ύπαρξης υπερβολικών τιμών που δεν δικαιολογούνται».

 

«Νομικά η απόφαση της Επιτροπής έχει κηρυχθεί άκυρη, αλλά τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η ΕΠΑ δεικνύουν ότι ο κίνδυνος προσυνεννόησης είναι ιδιαίτερα αυξημένος», είπε.

 

Για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πρέπει να καθοριστεί πολιτική που να διέπει την έκδοση διαταγμάτων ανώτατης τιμής.

 

Χειμώνας: Πρόσληψη ειδικού για ανάλυση των κοστολογίων

 

Από την πλευρά του Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου αναγνώρισε τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου συμβούλου για τον έλεγχο του κοστολογίου που υποβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.

 

Λέγοντας ότι με βάση το νόμο το Υπουργείο δεν έχει το δικαίωμα να εξετάσει εξονυχιστικά τα κοστολόγια των εταιρειών, ο κ. Χειμώνας είπε ύστερα από ανάλυση της τιμής ανά λίτρο που δίνουν οι εταιρείες για τα λειτουργικά τους έσοδα, διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος ανά λίτρο για τα υπόλοιπα έξοδα.

 

«Δεν είναι απ` εκεί που υπάρχει το πρόβλημα και χρήζει διερεύνησης και γι` αυτό θα προσλάβουμε ειδικό για να δούμε αν το κοστολόγιο που μα υποβάλλουν είναι λογικό», είπε.

 

Όπως είπε, με βάση το νόμο, το Υπουργείο διαθέτει μόνο την εξουσία να καθορίσει το ανώτατο όριο των τιμών (πλαφόν) με την έκδοση διατάγματος.

 

Σε σχέση με τις λιανικές τιμές των καυσίμων, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι το Υπουργείο ετοίμασε ειδική εφαρμογή με την οποία ο καταναλωτής ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των καυσίμων, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, επεξεργάζονται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top