ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκλογή Τατάρ παράτεινε το εμπόδιο της τουρκικής αδιαλλαξίας - Δεδομένη η βούληση Κύπρου – Ισραήλ εμβάθυνση των σχέσεων

Η εκλογή Τατάρ παράτεινε το εμπόδιο της τουρκικής αδιαλλαξίας - Δεδομένη η βούληση Κύπρου – Ισραήλ εμβάθυνση των σχέσεων

Είναι δεδομένη η βούληση Κύπρου – Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση τόσο της διμερούς συνεργασίας όσο και των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στις οποίες οι δύο χώρες συμμετέχουν, όπως αυτή με την Ελλάδα και την 3 + 1 συνεργασία με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, μετά το εθνοθρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα Πέτρου Γιάλλουρου.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις με το Ισραήλ συνεχίζουν να εμβαθύνονται ή υπάρχουν ρήγματα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι συνεχίζουν να ενισχύονται και να εμβαθύνονται και υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ισραήλ για την τριμερή συνάντηση με το Τελ Αβίβ και την Αθήνα. «Στην παρουσία και των στελεχών της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ επιβεβαιώθηκε η διάθεση και η βούληση όλων των πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό λόγω του ότι του χρόνου θα γίνουν εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό, ο Μάριος Πελεκάνος είπε ότι το αδιέξοδο παρατηρείται λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής και τ/κ πλευράς. Το 2018, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Ακιντζί όσον αφορά την διαδρομή που θα ακολουθούνταν για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ακολούθησε, συνέχισε, η εκλογή του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και έκτοτε έχουμε μπροστά μας το εμπόδιο που λέγεται τουρκική αδιαλλαξία. «Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι ν’ αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επανεκκινήσει επιτέλους ένας δημιουργικός διάλογος που θα μας οδηγήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, είμαστε ρεαλιστές, παρακολουθούμε καθημερινά και την στάση και την συμπεριφορά της τ/κ πλευράς, παρακολουθούμε τις δηλώσεις του κ. Τατάρ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Σε ερώτηση εάν ο ΓΓ θα αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει κοντά τις δύο πλευρές σε ένα κοινό έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει συμφωνηθεί ούτε ο διορισμός ενός Ειδικού Απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Στιούαρτ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τις δύο πλευρές. Το κοινό έδαφος, πρόσθεσε, υπάρχει στις επιτευχθείσες συγκλίσεις, τα ψηφίσματα του ΣΑ που καθορίζουν και τους όρους εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο σημείο όπου είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, «όπου είχε διανυθεί μια τεράστια απόσταση και είχε επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε πάρα πολλά από τα σημεία που συζητούνται».

Επομένως, συνέχισε, το κοινό έδαφος υπάρχει και θα πρέπει οι δύο πλευρές να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, σημειώνοντας ότι ο διορισμός ενός Ειδικού Απεσταλμένου θα λειτουργούσε βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επίσης υποβοηθητικά στην όλη προσπάθεια.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη για αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι θα ακολουθήσει μια σειρά συσκέψεων, αντίστοιχες με αυτές που έγιναν ήδη, για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στα εκκρεμή αυτά ζητήματα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε, θα έχουν σημαντικές συσκέψεις για τα θέματα κοινωνικής στέγασης, του γηπέδου Λεμεσού, κι άλλα που αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την προσωπική του εμπλοκή, προσπαθεί να δώσει ώθηση σε όλα αυτά.

Τη Τρίτη, εξήγησε, θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη αρχικά για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω του Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και το δεύτερο μέρος θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση οικιστικών μονάδων, που είναι προς όφελος του νοικοκυριού αφού εξοικονομείται ενέργεια και άρα πληρώνουμε χαμηλότερο λογαριασμό. Θα συζητηθούν επίσης οι ρύποι και το περιβάλλον, που – όπως είπε – είναι προς όφελος των καταναλωτών, όλων των πολιτών και της χώρας.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top