ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Πότε θα δημοσιευθεί η νέα γενική εκτίμηση αξίας ακινήτων

Κτηματολόγιο: Πότε θα δημοσιευθεί η νέα γενική εκτίμηση αξίας ακινήτων

Στην απόφαση ότι η νέα Γενική Εκτίμηση της αξίας των περίπου 2.000.000 ακινήτων, παγκύπρια, σε τιμές 1η Ιανουαρίου του 2021, "μπορεί να δημοσιευθεί πριν από το τέλος Μαΐου του 2022", κατέληξε η παγκύπρια σύσκεψη των αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο νέος Διευθυντής του Τμήματος Ελίκκος Ηλία είπε ότι την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε παγκύπρια συνεδρία λειτουργών του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά την οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της νέας Γενικής Εκτίμησης των ακινήτων, που διενεργεί το Τμήμα, σε συνεργασία με ιδιώτες εκτιμητές.

«Εξετάστηκε η πρόοδος και οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει για το θέμα και αποφασίστηκε ότι η νέα Γενική Εκτίμηση μπορεί να δημοσιευθεί πριν από το τέλος Μαΐου του 2022», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Διευθυντής του Τμήματος είπε ότι στάληκε και επιστολή στις αρμόδιες αρχές, Συμβούλια Αποχετεύσεως, Δήμοι και κοινότητες, οι οποίες φορολογούν με βάση την εκτίμηση του Κτηματολογίου για την αξία των ακινήτων, τις οποίες «ενημερώσαμε ότι ελπίζουμε πριν το τέλος Μαΐου του 2022 το Κτηματολόγιο θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τη Γενική Εκτίμηση με αξίες 1η Ιανουαρίου του 2021».

Ανέφερε ότι αυτή την περίοδο αναλύονται τα δεδομένα και «δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να πούμε για άνοδο των αξιών σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της αξίας με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Κτηματολόγιο προτιμά μια σταθερή ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, κάτι που δείχνει μια σταθερότητα στην οικονομία, όπως εξήγησε, «παρά να αντιμετωπίζουμε έντονες αυξομειώσεις στις τιμές των ακινήτων οι οποίες καταδεικνύουν πως κάτι άσχημο συμβαίνει με την οικονομία». Αυτό δεν είναι κάτι που θα επιθυμούσε οποιοδήποτε κράτος, σημείωσε.

«Φαίνεται ότι οι αξίες των ακινήτων δεν μειώνονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας για τρεις βασικούς λόγους», οι οποίοι είναι, σύμφωνα με τον κ. Ηλία, «τα πολύ χαμηλά τα επιτόκια τα οποία ωθούν τους πολίτες να επενδύουν σε ακίνητα, η εμπιστοσύνη που υπάρχει σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου δεν υπάρχει φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, όπως υπάρχει, για παράδειγμα, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στην Ελλάδα», κάτι που ωθεί επίσης τον πολίτη να επενδύει στα ακίνητα.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας είναι μηδενικός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μόνο τα φορολογικά τέλη που πληρώνει ο πολίτης στους δήμους και στα Συμβούλια Αποχετεύσεως.

Αναφορικά με τη συνεργασία του Κτηματολογίου με εκτιμητές του ιδιωτικού τομέα για συγκεκριμένες περιοχές, ο Διευθυντής του Τμήματος είπε ότι υπήρξε μια καλή συνεργασία με τους ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους και «μας έχουν παραχωρήσει το τι θεωρούν ως μέσες αξίες ακινήτων στις περιοχές που τους έχουμε αναθέσει».

«Θα επεξεργαστούμε αυτές τις αξίες για να καταλήξουμε στο τι θα υιοθετήσουμε στη νέα Γενική Εκτίμηση για τις συγκεκριμένες περιοχές» οι οποίες βρίσκονται εντός των Δήμων, κατέληξε.

Σημειώνεται πως η πρώτη γενική εκτίμηση στην Κύπρο είχε αναφορά το έτος 1920, η δεύτερη το 1980, η τρίτη το 2013 και η τελευταία το 2018.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top