Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΠτΔ προς Τατάρ: Τα ΜΟΕ δεν γίνονται για εξαπάτηση - «Θέλω να δω ότι το όραμα μου μπορεί ακόμα να πραγματωθεί»

13.02.2022
13:56
Πολιτική

Τα ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν γίνονται για να εξαπατήσουμε, απάντησε την Κυριακή στους ισχυρισμούς Τατάρ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διερωτώμενος ποια είναι η εξαπάτηση σε μια πρόταση που θέλει την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ για τα Βαρώσια, που θέλει να αρθεί η ισχυριζόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ.

Σε χαιρετισμό στη γιορτή του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποια εξαπάτηση μπορεί να περιέχουν προτάσεις, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, ή πόσο συμβατή προς το διεθνές δίκαιο θα είναι σε αντιστάθμιση να επιτραπεί στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες, ή στα αεροπλάνα που υπερίπταται του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατ΄επανάληψη έχει πει πως η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά και στην επαναξιολόγηση του όλου ενεργειακού προγράμματος, έτσι ώστε να μην παραγνωριστούν οι βλέψεις ή οι προγραμματισμοί, οραματισμοί της Τουρκίας να έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά ενδεχόμενα τη διέλευση ή τη συμμετοχή στις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Αρκεί να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, αρκεί να σεβαστούν την ΑΟΖ των γειτονικών κρατών.

"Περνώ τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης μου και θέλω με κάθε μου προσπάθεια, με κάθε μέσο να δω ότι το όραμα, όπως το είχα προδιαγράψει το 2013, μπορεί ακόμα να πραγματωθεί", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη βούλησή του για λύση, τονίζοντας πως αυτήν ακριβώς την πολιτική βούληση και θέληση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση σε κάθε διεθνή βήμα, τονίζοντας την ισχυρή αποφασιστικότητα και θέληση μας να εργαστούμε, ώστε να δώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμενίους.

"Με κάθε τρόπο θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως η Κύπρος δεν είναι ολιγότερο ευρωπαϊκή από ό,τι οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών όπου υπάρχει πολυπολιτισμική παρουσία, και όπως γίνεται και στην Κύπρο, αδιακρίτως διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη. Έχουμε μέχρι σήμερα προχωρήσει σε σημαντικές αποδείξεις της αποφασιστικότητας και τις ειλικρινούς βούλησης μας να μην υπάρχει κανένα αίσθημα ανασφάλειας ούτε στους Τουρκοκύπριους ούτε στους Ελληνοκύπριους", ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε αποδεχθεί αποκέντρωση εξουσιών για να τους κάνουμε να νιώθουν ασφαλείς ότι κανένας δεν θα επέμβει στα όσα στην καθ’ ημέραν ζωή πιθανόν να τους απασχολούν, την πολιτική ισότητα κάτω από όρους, όμως, που δεν θα επιτρέπουν σε καμιά από τις δύο κοινότητες να επικυριαρχεί επί της άλλης και μέσα από τις συνομιλίες έχουμε καταλήξει όσον αφορά τη σύνθεση και λειτουργία του νομοθετικού Σώματος, της δικαστικής εξουσίας, της σύνθεσης της εκτελεστικής εξουσίας.

"Αυτά που απέμεναν ήταν η διασφάλιση και των Ελληνοκυπρίων. Του αισθήματος ότι δεν θα είναι κάτω από την επιρροή μιας τρίτης χώρας. Και θέλω να πω με την ευκαιρία ότι δεν βλέπω γιατί η Τουρκία θα πρέπει να εμμένει, μια χώρα με τόση έκταση στο να συντηρεί την κατοχή σε μια μικρή νήσο, σε ένα μικρό κράτος. Είναι προς όφελος της Τουρκίας, μέσα από τη λύση του Κυπριακού που θα είναι απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της ιδίας, θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του φυσικού πλούτου καθώς και θα δώσουν την ευκαιρία να επικρατήσει ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση τόσο προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά ιδιαίτερα προς εκείνους που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία στην Τουρκία, να σταματήσουν τις μονομερείς, παράνομες ενέργειες, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην Αμμόχωστο, να σταματήσουν να παραβιάζουν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, να σεβαστούν επιτέλους αυτά που τάχα επιδιώκουν, να σταματήσουν να έχουν βλέψεις σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών ή των μαρωνιτικών περιουσιών.

Μήνυμα προς τους Μαρωνίτες

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι Μαρωνίτες ως μια δυναμική και παραγωγική ομάδα ανθρώπων, με έντονη και δραστήρια παρουσία στο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου, αλλά και με πλούσια δράση στα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Επιστήμες, συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινής μας πατρίδας και πρωτοστατούν στον αγώνα, που όλοι μας καταβάλλουμε για την επανένωση της Κύπρου.

"Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που χαίρετε, ως προανέφερα, καθολικής εκτίμησης και σεβασμού, ως άλλωστε και κάθε Κύπριος πολίτης στον τόπο μας, ανεξάρτητα της θρησκευτικής και εθνικής του καταγωγής. Απτή επιβεβαίωση τούτου, αποτελεί το ενδιαφέρον και η έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια σας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής σας κληρονομιάς", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε στοχευμένες ενέργειες και αποφάσεις που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης έργα υψίστης σημασίας όσον αφορά τη διαφύλαξη της θρησκείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προαγωγή της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και άλλων πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι του Μάρωνα», στη χορηγία για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον Κορμακίτη, στην υλοποίηση σειράς έργων κοινής ωφελείας, τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές, που στόχευαν στην αναβάθμιση σχολικών χώρων, αντιπλημμυρικά και εξωραϊστικά έργα, βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου, ανάπτυξη υποδομών, αλλά και την οικονομική στήριξη των αθλητικών μαρωνίτικων Σωματείων, στην ολοκλήρωση του Σχεδίου Επιδιόρθωσης Κατοικιών Εγκλωβισμένων, για Μαρωνίτες και Ελληνοκύπριους, στην τοποθέτηση νοσηλευτικού προσωπικού σε κατεχόμενο Μαρωνίτικο χωριό, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και στην ενέργειες για επαναλειτουργία του Σχολείου στον Κορμακίτη.

Επίσης αναφέρθηκε σε απόφαση του Υπουργικού όπως η συμφωνία για τα φορολογικά θέματα μεταξύ Κράτους και της Εκκλησίας της Κύπρου εφαρμόζεται και για τις Εκκλησίες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναστήλωση αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών, ως επίσης την επιδιόρθωση και συντήρηση άλλων ιστορικών μνημείων της Κοινότητας στις κατεχόμενες περιοχές, μέσα από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική κληρονομιά σε συνεργασία πάντα με τη θρησκευτική ηγεσία των Μαρωνιτών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί και από τα ΗΕ.

Χάρις στη συνεργασία αυτή αναστηλώθηκαν Εκκλησίες όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, της Αγίας Άννας στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο, της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα, του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνης στον Κορμακίτη, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.

Πηγή: ΚΥΠΕ