ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για ισότητα φύλων: «Υπάρχει δρόμος για να διανύσουμε» - Για πρώτη φορά στο Υπουργικό πέντε γυναίκες

ΠτΔ για ισότητα φύλων: «Υπάρχει δρόμος για να διανύσουμε» - Για πρώτη φορά στο Υπουργικό πέντε γυναίκες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα 14/2, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για το 2020.

Παραδίδοντας την έκθεση, η κα Αντωνίου είπε ότι περιλαμβάνει «τις δραστηριότητες, τις δράσεις και τα προγράμματα του Γραφείου τα οποία πάντα έχουν στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων και την προώθηση της ισότητας.

Σε συνθήκες παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο το Γραφείο μου όσο και οι άλλες Αρχές Ισότητας είχαν πάντα ως προτεραιότητα τους την προώθηση των δικαιωμάτων και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών που είναι και η βασική αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την κα Αντωνίου για το έργο του Γραφείου της καθώς και για το έργο των άλλων Αρχών Ισότητας, που επιτελείται «πάντα μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του κράτους μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλα, να αμβλύνει και να καλύψει απόσταση που ακόμα υπάρχει.

Υπάρχει δρόμος για να διανύσουμε όσον αφορά την επιτυχία ή την εξίσωση ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα ή χρόνο με τον χρόνο οι αντιλήψεις αρχίζουν να διαφοροποιούνται, να αναγνωρίζεται βεβαιότατα ο ρόλος της γυναίκας.

Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που μπορώ να λέω ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά υπάρχουν πέντε γυναίκες.

Ελπίζω οι επόμενοι που θα με ακολουθήσουν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ την ίδια ώρα ανάλογο φαινόμενο να παρατηρηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι γυναίκες όχι μόνο έχουν θέση, αλλά και απόψεις, έχουν συγκρότηση πολλές φορές υπερβάλλουσα και από αυτή που θεωρείτο ότι διέθεταν οι άνδρες. Συνεπώς, προσπάθεια της Πολιτείας είναι να επιτευχθεί ο στόχος: η Ισότητα. Και αυτό μπορεί να το κατορθώσουμε με αλληλοσεβασμό και ιδιαίτερα αν και οι γυναικείες οργανώσεις αναγνωρίσουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν.

Το είπα και άλλες φορές, θέλω να το πω και τώρα. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι γυναίκες, από τις ίδιες εξαρτάται εφόσον οι πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν υποψήφιες για την εκλογή στα διάφορα Σώματα που εκλέγονται, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις κυρίες που εκπροσωπούν την κάθε πολιτική παράταξη, έτσι ώστε να αυξηθεί και το ποσοστό συμμετοχής στο Κοινοβούλιο. Βεβαίως δεν είναι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά και σωρεία άλλων θέσεων. Γενικότερα, η παρουσία γυναικών στα διάφορα διευθυντικά πόστα της Δημόσιας Υπηρεσίας και στον ιδιωτικό αρχίζει πλέον να αναδεικνύει ότι οι γυναίκες είναι εξίσου συνεπείς, πολύ περισσότερο οργανωμένες και δημιουργικές από ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούνταν οι άνδρες».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top