ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Θετικά υποδέχονται στο εξωτερικό την πρόταση για ΜΟΕ»

ΥΠΕΞ: «Θετικά υποδέχονται στο εξωτερικό την πρόταση για ΜΟΕ»

Θετικά υποδέχονται την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο εξωτερικό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευκρίνισε επίσης ότι δεν ήταν η Κυβέρνηση που έθεσε τις κυρώσεις σε παρένθεση αλλά κάποια κράτη μέλη της ΕΕ και κάλεσε όλους όσοι αντιδρούν στα ΜΟΕ «να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος της πρότασης των μέτρων και αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί ότι το κυριότερο όφελος είναι να σωθεί η Αμμόχωστος να βγει και να μας το πει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και τις επαφές του στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η ατζέντα». Ξεκινά, είπε, τη Δευτέρα από το ΣΕΥ που έχει να συζητήσει πολλά θέματα. Σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει την κοινή συνεδρία των χωρών του Κόλπου με τα κράτη μέλη της ΕΕ, το επίκαιρο θέμα της Ουκρανίας και την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη και θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, τα οποία είναι επίσης σημαντικά.

Σε σχέση με τις επαφές του, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θα έχω συνάντηση με τον κ. Μπορέλ πρωί - πρωί τη Δευτέρα». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συναντηθώ με την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κάποια στιγμή στο περιθώριο του Συμβουλίου και θα έχω και συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας».

«Καταλαβαίνετε ότι στο επίκεντρο όλων αυτών των συναντήσεων θα είναι η προώθηση από πλευράς μας της πρότασης των ΜΟΕ», επισήμανε.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε επίσης ότι το βράδυ της Δευτέρας θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου την Τρίτη θα μιλήσει σε συνεδρία που διοργανώνεται για τον Ινδικό Ειρηνικό Ωκεανό, προσθέτοντας ότι επέλεξε να μιλήσει για περιβαλλοντικά θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή και η Βιοποικιλότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση για τα ΜΟΕ βρίσκει «ευήκοα ώτα» απάντησε ότι «οι Πρέσβεις της Δημοκρατίας όπου είναι διαπιστευμένοι έχουν πάρει οδηγίες να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις της διαπίστευσής τους και από όλους που λαμβάνω εκθέσεις όλοι υποδέχονται θετικά την πρόταση των ΜΟΕ, όπως και με εκείνους που μίλησα εγώ».

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις στο εσωτερικό ότι τέθηκαν οι κυρώσεις στην παρένθεση ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «δεν βάλαμε εμείς στην παρένθεση την πρόταση για κυρώσεις».

«Κάποια κράτη μέλη την έβαλαν, που αν δεν συμφωνήσουν δεν προχωρά και μένει στην παρένθεση», είπε. Απλώς, πρόσθεσε, «εμείς τους είπαμε ‘εντάξει θα μείνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά εφόσον εσείς αντί τούτων ζητήσατε ΜΟΕ, ιδού τα ΜΟΕ και ζητούμε την στήριξή σας’».

Όσον αφορά τις εσωτερικές αντιδράσεις, είπε, «καλώ όλους να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος της πρότασης των μέτρων και αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί ότι το κυριότερο όφελος είναι να σωθεί η Αμμόχωστος να βγει και να μας το πει».

Σε ερώτηση για το Ουκρανικό και αν βοηθά ή θέτει στο περιθώριο τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι «ούτε βοηθά ούτε θέτει στο περιθώριο, αλλά καταλαβαίνετε ότι μια σοβαρή εξέλιξη στην Ουκρανία θα στρέψει την προσοχή των πάντων περιλαμβανομένων και ημών εκεί».

Ερωτηθείς αν αναβαθμίζει την  θέση της Τουρκίας απάντησε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον εαυτό της να μεσολαβήσει και ούτω καθεξής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top