ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μη συμμόρφωση σε διαδικασίες» εντοπίζει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για Υπουργείο Γεωργίας

«Μη συμμόρφωση σε διαδικασίες» εντοπίζει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για Υπουργείο Γεωργίας

Δόθηκε στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναρτηθεί, σήμερα Τρίτη, στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας και η οποία εντοπίζει αδυναμίες, κενά και παραλείψεις, καθώς και μη συμμόρφωση σε διαδικασίες.

Σύμφωνα με την Έκθεσή της, με βάση τα επιμέρους ευρήματα του οικονομικού ελέγχου, καθώς και του ελέγχου συμμόρφωσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λογιστικοί χειρισμοί δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή των πραγματικών εισπράξεων και πληρωμών, στη βάση της οποίας ετοιμάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της Δημοκρατίας, αφού δεν προέκυψε πραγματική ταμειακή ροή.

Επίσης, διαπιστώνει ελλιπή συμμόρφωση με τις πρόνοιες των σχετικών Νόμων, Κανονισμών και Εγκυκλίων του Γενικού Λογιστηρίου, που διέπουν τη διενέργεια πληρωμών και την είσπραξη εσόδων, καθώς και αδυναμίες και παραλείψεις, ως προς τη λειτουργία των Τμημάτων/Υπηρεσιών του Υπουργείου ΓΑΑΠ και ελλιπής συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει.

Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει αδυναμίες και παραλείψεις, ως προς τη διαχείριση περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» και μη συμμόρφωση με σχετικές Οδηγίες, καθώς και διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει για το ίδιο θέμα διαπιστώνονται αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές, παραλείψεις σε σχέση με την έγκριση σχεδίων χρήσης παραλίας, εγκρίσεις πολεοδομικών αιτήσεων και αλλαγές πολεοδομικών ζωνών, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία για περιβαλλοντική αξιολόγηση και παράλειψη ετοιμασίας των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών αξιολογήσεων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως «όπως προκύπτει από τα πιο πάνω συμπεράσματα, τα επιμέρους ευρήματα/αποκλίσεις που προέκυψαν αφορούσαν, κυρίως, στην έλλειψη εφαρμογής των θεσπισμένων διαδικασιών, καθώς και σε αδυναμίες στον σχεδιασμό των απαιτούμενων διαδικασιών/συστημάτων εσωτερικού ελέγχου».

«Για τον σκοπό αυτό», σημειώνει, «θα πρέπει να θεσπιστεί ένα αξιόπιστο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, το οποίο να διασφαλίζει ότι όλες οι εισπράξεις και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, καθώς και την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και διαδικασιών και την παρακολούθηση και υλοποίηση των συστάσεων της Υπηρεσίας μας».

Συναφώς αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 80(1) του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου, κάθε οικονομικός φορέας προβαίνει στις απαραίτητες διευθετήσεις για εφαρμογή και λειτουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τις δραστηριότητες που είναι υπό την ευθύνη του, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως θα πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες που να διασφαλίζουν και διαφυλάσσουν τις περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000», σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, αναφέρει ότι σχετικά έχει επιστήσει την προσοχή τόσο της Περιβαλλοντικής όσο και της Πολεοδομικής Αρχής, καθώς και του Υπουργού Εσωτερικών, ως ο καθ ́ ύλην αρμόδιος.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top