LIKE ONLINE

Μικροί εξερευνητές του διαστήματος από την Κύπρο πάνε για παγκόσμιο ρεκόρ

Μικροί εξερευνητές του διαστήματος από την Κύπρο πάνε για παγκόσμιο ρεκόρ

Ανακοίνωση Τμήματος Μετεωρολογίας για το εγχείρημα κατάρριψης παγκοσμίου ρεκόρ με μικροδορυφόρο από μαθητές της Κύπρου

Στις 18/2/2022, στον Σταθμό Ραδιοβολίσεων του Τμήματος Μετεωρολογίας στην Αθαλάσσα, οι μαθητές της Αγγλικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ Λάρνακας, επιχείρησαν την κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ που αφορά την αποστολή ενός μικροδορυφόρου με κωδική ονομασία «PICO» σε ύψος πέραν των 147.648 ποδών για λήψη εικόνας και βίντεο.
Οργανωτής της ημερίδας ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Cyprus Space Foundation» και υποστηρικτές το Τμήμα Μετεωρολογίας και το κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου - ΤΕΠΑΚ.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος της διαστημικής ημερίδας «SpaceUp Cyprus 2022» και προβλήθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στα 27 συμμετέχοντα σχολεία τόσο της δημόσιας όσο και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Περίπου 2000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πειράματά τους να φτάνουν σε υψόμετρα πέραν του ύψους της τροπόπαυσης.
Η πρώτη προσπάθεια των εξερευνητών, μαθητών και μαθητριών, έγινε αρχές Ιανουαρίου όταν ο μικροδορυφόρος τους έφτασε στις 100.000 πόδια στέλνοντας πίσω στον σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας ζωντανά δεδομένα και εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

Η δεύτερη προσπάθεια των εξερευνητών έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2022 και κατ’ αυτή ο μικροδορυφόρος έφτασε στις 125.000 πόδια. Στο ύψος εκείνο επικρατούσε πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα τα ηλιακά τροφοδοτικά του μικροδορυφόρου να τρυπήσουν το μπαλόνι, να σταματήσει η ανοδική του πορεία και να αρχίσει η ελεύθερη πτώση του με την βοήθεια αλεξιπτώτου.

Η ομάδα των μαθητών και μαθητριών, εξερευνητών του διαστήματος, θα επιχειρήσει για τρίτη φορά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας παρείχε τεχνογνωσία για την άφεση και ανύψωση του μικροδορυφόρου, ενώ σε κάθε σημείο της διαδρομής παρείχε πληροφορίες για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες. Το Τμήμα εύχεται κάθε επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εξερευνητές, αλλά και στον οραματιστή καθηγητή τους κ. Ελπιδοφόρο Αναστασίου για την προσπάθεια του, που εμπνέει τους νέους εξερευνητές.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top