ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Οι προκλήσεις της πανδημίας, καταστραφών και της κλιματικής κρίσης

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Οι προκλήσεις της πανδημίας, καταστραφών και της κλιματικής κρίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, κατόπιν σχετικής σύμβασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου.

Φέτος η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Έγκαιρη Προειδοποίηση και Έγκαιρη Δράση, Υδρομετεωρολογική και Κλιματική Πληροφόρηση για τη μείωση κινδύνου καταστροφών.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ιστοσελίδα του ΠΜΟ:

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εκδηλώνονται πιο συχνά και πιο έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εκτεθειμένοι πιο πολύ από ποτέ σε πολλαπλούς σχετικούς κινδύνους, οι οποίοι εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της πληθυσμιακής αύξησης, της αστικοποίησης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι προβλέψεις για τον καιρό δεν είναι πλέον αρκετές. Οι προβλέψεις που βασίζονται στις επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν οι καιρικές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας για να σωθούν ζωές και μέσα διαβίωσης. Ωστόσο, ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να μην καλύπτεται επαρκώς από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών, των αρχών διαχείρισης καταστροφών και των αναπτυξιακών φορέων είναι θεμελιώδης για την καλύτερη πρόληψη, ετοιμότητα και αντίδραση.

Ο COVID-19 έχει περιπλέξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η πανδημία έχει επίσης τονίσει ότι, στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διασυνοριακή προσέγγιση για να σημειώσουμε πρόοδο προς τους παγκόσμιους στόχους για τη δράση για το κλίμα, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το να είσαι προετοιμασμένος και ικανός να δράσεις τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος, μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να προστατέψει τα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων παντού, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, 23 Μαρτίου 2022, έχει το θέμα “Έγκαιρη Προειδοποίηση και Έγκαιρη Δράση” και υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία των Υδρομετεωρολογικών και Κλιματικών Πληροφοριών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Τμήματος Μετεωρολογίας, του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εύχονται στην παγκόσμια κοινότητα των μετεωρολόγων χρόνια πολλά και ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουν το κοινωνικό σύνολο και όλους τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους, για τη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης και βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top