ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 4% αναθεώρησε το Υπουργείο Οικονομικών την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Στο 4% αναθεώρησε το Υπουργείο Οικονομικών την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Στο 4%, από το 1,5% της αρχικής εκτίμησης, αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2022 το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ανοδικής τάσης των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Η νέα εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου η οποία εξέτασε το θέμα της συνεχόμενης αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού.

Η Λούση Ηροδότου Μούσκου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η αύξηση αυτή θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία €25 εκατομμύρια μέσω της αυξημένης Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ενώ η αύξηση των τιμών δημιουργεί δυσκολίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού αναπτυξιακού προγράμματος.

«Για κάθε 1% αύξησης στον πληθωρισμό αντιστοιχεί με δημοσιονομικό κόστος €10 εκατ. από τα αυξημένα τιμαριθμικά επιδόματα. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον δημόσιο σχεδιασμό», είπε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2022 είναι πλέον στο 4% από 1,5% και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επιβάρυνση δημιουργεί περαιτέρω δυσκολία στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης.

Αναγνώρισε δε πως η Κύπρος εξαρτάται από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου να είναι διεθνείς εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας η οποία θα συνεχιστεί, ενόσω συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία.

«Αναμένομε ότι σε περίπτωση αντιποίνων από τη Ρωσία θα έχουμε επιπλέον πληθωριστικές τάσεις», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως η αύξηση του πληθωρισμού είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021, η κ. Μούσκου υπενθύμισε επίσης ότι το κράτος ήταν και θα παραμείνει αρωγός. Όπως είπε, τον Νοέμβρη του 2021 μειώθηκαν κατά 10% οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώθηκε το ΦΠΑ για ευάλωτες ομάδες στο 5% για έξι μήνες και για τα άλλα νοικοκυριά στο 9% για 3 μήνες, ενώ το κράτος παράτεινε τη μείωση του ΦΠΑ για ακόμη 2 μήνες και επιπλέον τη μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, Αντώνης Ιωάννου είπε πως η Υπηρεσία θεωρεί το πλαφόν σε κάποια είδη ως το «έσχατο μέτρο».

Είπε πως η Υπηρεσία εξετάζει τα νέα φορτία καυσίμων που εισήγαγαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να ενημερώσει την Υπουργό για τις νέες λιανικές τιμές.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως η Υπηρεσία θα έχει εντός των ημερών έτοιμο το νέο πλαίσιο παρακολούθησης της τιμής των καυσίμων. Σημείωσε πως το πρόβλημα στον τομέα συνδέεται με τον μικρό αριθμό εταιρειών πετρελαιοειδών και όχι με τους πρατηριούχους.

Ανέφερε δε πως υπήρχαν καταγγελίες για τα σιτηρά ότι κάποιοι τα κράτησαν για να πωλήσουν σε ψηλότερη τιμή και πρόσθεσε πως για τα σιτηρά θα εξεταστεί το θέμα ενδεχόμενης αισχροκέρδειας όταν επιλυθεί το θέμα των αποθεμάτων.

Σημείωσε εξάλλου πως καταγράφονται ανατιμήσεις σε 100 από τα 170 προϊόντα που παρακολουθεί η Υπηρεσία, ενώ οι τιμές του ψωμιού κινούνται ανοδικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθύμισε ότι με το τελευταίο υπουργικό διάταγμα προστέθηκε το σιτάρι και ο αραβόσιτος στα αγαθά που παρακολουθούνται.

Παράλληλα, ο Γιάννος Πουμπουρής εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών προειδοποίησε πως οι μεγάλες αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά δημιουργούν τον κίνδυνο αναστολής έργων.

Είπε ειδικότερα πως ο δομικός σίδηρος ήταν €450 τον τόνο τον Ιανουάριο 2021 ανέβηκε τον Μάρτιο του 2021 στο €770 και σήμερα είναι €1.050.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο Μιχάλης Λύτρας, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ, λέγοντας ότι οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εκποιούν μονάδες λόγω της ανυπαρξίας ζωοτροφών και του αυξημένου κόστους το οποίο δεν μπορούν να μετακυλήσουν στον καταναλωτή, όπως είπε. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παράξει αλλά πρέπει το κράτος να σταθεί αρωγός, είπε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε πως ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και δεν είναι θέμα ούτε παραλείψεων ούτε κριτικής.

«Εδώ υπάρχει μια τρελή πορεία της ακρίβειας των πρώτων υλών, καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο υπάρχει έλλειψη προσφοράς και είναι τεράστια η ζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν επηρεαστεί οι εφοδιαστικές αλυσίδες στην πανδημία του κορωνοϊού, και επεκτείνονται λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αυτές οι βασικές προϋποθέσεις οδηγούν σε μια έλλειψη πρώτων υλών και καυσίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν μια απρόβλεπτη πορεία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι απευχόμαστε ο κόσμος να τεθεί ενώπιον διλημμάτων έλλειψης τροφίμων.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια αισχροκέρδειας είναι καταδικαστέα, αλλά δεν είναι το πρόβλημα στην πορεία του πληθωρισμού.

Επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης διατύπωσε ο Βουλευτής του η ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόσο σε ό,τι αφορά την συνέχιση της εξάρτησης από το πετρέλαιο όσο και τις επιλογές της στο θέμα των σιτηρών. Μίλησε για «ανικανότητα» της κυβέρνησης να εισάγει φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και για αδυναμία προστασίας των καταναλωτών την αισχροκέρδεια των εταιρειών πετρελαιοειδών, ενώ σημείωσε πως με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου για πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα λόγω στόχων της ΕΕ αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 ή 13 σεντ το λίτρο.

Ο Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ επανέφερε κάποιες από τις προτάσεις του κόμματος για μείωση της ακρίβειας όπως τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, και την επιμήκυνση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top