Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Τέλος στην αγορά ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης - Παράταση μέχρι 30 Απριλίου

24.03.2022
21:27
Κοινωνία

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για εναρμόνιση με οδηγία της ΕΕ που αφορά τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και απαγορεύει μεταξύ άλλων την πώληση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης. Υπέρ ψήφισαν 30 Βουλευτές και εναντίον οι 3 Βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Παράλληλα ψήφισε τροπολογία που δίνει παράταση τριών μηνών από τις 30 Απριλίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 στην περίοδο εντός της οποίας είναι επιτρεπτή η διαθεσιμότητα στην αγορά των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, νοουμένου ότι αυτά διατέθηκαν στην αγορά πριν την 3η Ιουλίου 2021, ώστε να δοθεί χρόνος να εξαντληθούν τα αποθέματα των εισαγωγέων που τα έχουν ήδη παραγγείλει, αλλά δεν τα έχουν ακόμη παραλάβει λόγω των καθυστερήσεων που δημιουργηθήκαν στη μεταφορά εμπορευμάτων λόγω της πανδημίας. Η συγκεκριμένη τροπολογία του ΔΗΚΟ ψηφίστηκε οριακά, με 17 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει μεταξύ άλλων απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως είναι για παράδειγμα τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες, καθώς και προϊόντων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Προβλέπεται επίσης υποχρέωση για λήψη μέτρων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης για τα οποία δεν υφίστανται εναλλακτικές επιλογές.

Προβλέπεται ακόμα επιβολή συγκεκριμένων απαιτήσεων σε σχέση με τα πλαστικά αυτά, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένων ποσοστών περιεκτικότητας ανακυκλωμένου υλικού σε αυτά, καθώς και απαιτήσεων σε σχέση με τη σήμανση και/ή τον σχεδιασμό τους.

Επίσης υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής σε συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού σε σχέση με τα συγκεκριμένα πλαστικά και λήψη μέτρων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος με τροποποίηση που επέφερε στο νομοσχέδιο όρισε όπως η διαθεσιμότητα του αποθέματος πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης των οποίων η διάθεση στην αγορά απαγορεύεται από την 3η Ιουλίου 2021 να επιτρέπεται έως και την 30ή Απριλίου 2022, υπό την προϋπόθεση ότι η διάθεση των εν λόγω προϊόντων στην αγορά έγινε πριν από την 3η Ιουλίου 2021.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπου αφού σημείωσε ότι με βάση την οδηγία η Κύπρος είχε υποχρέωση να εναρμονιστεί τον Ιούλιο του 2021, είπε ότι αν δοθεί οποιαδήποτε παράταση με τροπολογίες η Κύπρος θα μπει σε περιπέτειες με την ΕΕ. Σχετικά με τα αποθέματα εισαγωγέων είπε ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις από πλευράς της Κυβέρνησης πριν από την προθεσμία και αν παρουσιάσουν τα σχετικά αποδεικτικά δεν θα έχουν πρόβλημα.

Όσον αφορά το νόμο είπε ότι θα επιφέρει φοβερές αλλαγές στη ζωή των πολιτών, με νέα προϊόντα στην κυπριακή αγορά και ευκαιρία για έξυπνες και νέες επιχειρηματικές δράσεις.

Σημείωσε επίσης ότι αυτός ο πόλεμος που γίνεται στα πλαστικά από την ΕΕ είναι επειδή υπάρχουν τρομακτικές ποσότητες πλαστικών στη φύση, βρέθηκαν υπολείμματα σε αναλύσεις αίματος, σε ποταμούς και σε ψάρια, αφού πολλά από αυτά τα πλαστικά καταλήγουν στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι ακόμα και γειτονικές χώρες της Κύπρου απορρίπτουν τα πλαστικά τους στη θάλασσα και πολλά καταλήγουν στις παραλίες της Κύπρου μέσω των θαλασσίων ρευμάτων. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να δει τα πλαστικά που μπαίνουν στην αγορά από Κύπριους παραγωγούς και πολλά από αυτά δεν ανακυκλώνονται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρος σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος για την καθυστέρηση, αφού ενώ ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί στις 3 Ιουλίου του 2021, η Κυβέρνηση κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στις 3 Δεκεμβρίου του 2021.

Λόγω της καθυστέρησης, ανέφερε, κάποιοι άνθρωποι είχαν ήδη κάνει παραγγελίες και είχαν βάλει στοκ. Υποστήριξε την τροπολογία του ΔΗΚΟ για να δοθεί χρόνος στις μονάδες να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να αξιοποιηθεί και η τουριστική περίοδος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι για πολλοστή φορά βρίσκονται μπροστά σε ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο με καθυστέρηση, όχι με ευθύνη της Βουλής. Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το κακό οικονομικό περιβάλλον λόγω πανδημίας δίνουν δυνατότητα τριών μηνών ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα των εισαγωγέων που ακόμα τα περιμένουν να έρθουν, ενώ δεν μιλούν για νέες παραγγελίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο και είπε ότι είναι μεγάλης σημασίας η εναρμόνιση, με στόχο την πρόληψη και μείωση ορισμένων πλαστικών και μετάβαση στην κυκλικά οικονομία. Διαφώνησε με την τροπολογία αναφέροντας ότι υπήρξε ενημέρωση για ένα χρόνο, υπήρξαν ήδη καθυστερήσεις και πιθανόν να υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξουν περαιτέρω.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ αλλά και την ηθική μας υποχρέωση να προστατεύσουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματος να συμβάλει και να ενισχύσει την προσπάθεια και τάχθηκε υπέρ το νομοσχεδίου και εναντίον της τροπολογίας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως το κράτος είναι έτοιμο να υιοθετήσει την αυστηρή αυτή οδηγία και τη «νύφη» θα την πληρώσει ο καταναλωτής και όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα. Είπε ότι το κράτος δεν έχει τις ανάλογες υπηρεσίες για να εφαρμόσει την οδηγία και σε πολλές περιοχές δεν έχει προνοήσει για ανακύκλωση. Πρόσθεσε ότι θα την καταψηφίσουν για να μην τιμωρούνται οι πολίτες την ώρα που ο σκοπός το νόμου δεν θα επιτευχθεί.