ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο Πάγκρεας: Νέος βιοδείκτης έγκαιρης διάγνωσης – Πού εντοπίζεται

Καρκίνος στο Πάγκρεας: Νέος βιοδείκτης έγκαιρης διάγνωσης – Πού εντοπίζεται

Μικροοργανισμοί σε δείγματα κοπράνων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο ανίχνευσης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στο πάγκρεας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα η γενετική υπογραφή 27 μικροοργανισμών σε δείγματα κοπράνων μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου για αδενοκαρκινώματα του παγκρεατικού πόρου, του πιο κοινού καρκίνου του παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά ένα σπάνιο είδος καρκίνου, ωστόσο τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών ένα χρόνο μετά την διάγνωση είναι πολύ χαμηλά. Στη Γηραιά Αλβιώνα (Ηνωμένο Βασίλειο) μάλιστα, υπολογίζεται πως τα ποσοστά επιβίωσης ένα χρόνο μετά τη διάγνωση για 1 στα 4 άτομα φτάνουν στον ένα χρόνο ή περισσότερο. Τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης αποδίδονται στην καθυστερημένη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου λόγω της δυσκολίας εντοπισμού των συμπτωμάτων που δεν θα φανούν παρά μόνο αργότερα κατά την εξέλιξη της νόσου.

Στην πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη μελέτη για την επιρροή του μικροβιώματος στον καρκίνο του παγκρέατος, οι Ισπανοί ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, με επικεφαλής την Núria Malats και το Ευρωπαϊκό Εργαστήρι Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη με επικεφαλής τον Peer Bork, βρήκαν πως πάνω από 27 είδη μικροοργανισμών που εντοπίστηκαν στα δείγματα κοπράνων θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης του κινδύνου νόσησης με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του παγκρέατος.

Εάν η αξιοπιστία του συγκεκριμένου βιοδείκτη επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

«Αυτή η νέα ανακάλυψη βασίζεται στο γεγονός πως το μικροβίωμα- το σύνολο των μικροοργανισμών που διαβιούν στον ανθρώπινο οργανισμό συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έτσι οδηγούμαστε στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος και άρα σε νέες θεραπείες κατά του καρκίνου» τόνισε η Δρ. Helen Rippon Διευθύνουσα Σύμβουλο του Worldwide Cancer Research. «Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από εκείνους τους καρκίνους που δεν έχουν σημειώσει παρά μόνο μικρή βελτίωση των επιπέδων επιβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες. Συχνά διαγιγνώσκεται αργά, όταν ήδη έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος και όταν τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Για το λόγο αυτό η παρούσα έρευνα γεννά ελπίδες πως υπάρχει ένας αποτελεσματικός και μη παρεμβατικός τρόπος να διαγνωστεί ο καρκίνος του παγκρέατος έγκαιρα» συμπλήρωσε η ίδια.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν 136 άτομα (57 νεοδιαγνωσθέντες, 50 άτομα ελέγχου και 27 ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα), από τα οποία ελήφθησαν δείγματα σάλιου, κοπράνων και παγκρεατικού ιστού με στόχο να αναλυθεί το μικροβίωμά τους. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από δύο ισπανικά νοσοκομεία της Μαδρίτης (Ramon και Cajal) και από ένα στη Βαρκελώνη (Vall Hebron).

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, μέχρι πρότινος τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου στόχευαν στις οικογένειες με ιστορικό καρκίνου στο πάγκρεας, ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10% των περιπτώσεων. Η ενσωμάτωση της ανάλυσης κοπράνων για τον εντοπισμό της αναγνωρισμένης μικροβιακής υπογραφής θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του υπόλοιπου πληθυσμού που κινδυνεύει.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top