ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Λιλλήκας: Ιδεοληψία της Κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών

Γιώργος Λιλλήκας: Ιδεοληψία της Κυβέρνησης οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών

Η Συμμαχία Πολιτών συμπαρατάσσεται με τους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Λιλλήκας, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποίησαν σήμερα, κάνοντας για ακόμη μια φορά λόγο για ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και για εφαρμογή “μιας ιδεοληψίας” από πλευράς της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν είναι απλά επιβολή από την Τρόικα οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών, αλλά είναι κυρίως εφαρμογή μιας ιδεοληψίας της Κυβέρνησης».

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα χρειαστεί ούτε το 1,4 δις ευρώ που είχε προβλεφθεί αρχικά και ήταν, αν θέλετε, η κουρτίνα πίσω από την οποία κρυβόταν ο Υπουργός Οικονομικών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «παρόλα αυτά επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και όπου όλοι ξέρουμε ότι θα είναι ξεπούλημα και όχι πώληση σε μια πραγματική αξία».

Ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε στις προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών για τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών, που αφορούν τη συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή που να δραστηριοποιείται στο χώρο κάθε ημικρατικού οργανισμού και ο οποίος θα εξασφαλίσει μειοψηφικό πακέτο που δεν θα ξεπερνά το 25% και θα αναλάβει τη διαχείριση του οργανισμού.

Επίσης, συνέχισε, η Συμμαχία Πολιτών προτείνει τη ψήφιση Νόμου που θα καθορίζει τις προσωπικές Αστικές και Ποινικές ευθύνες στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για τις πράξεις, τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους και τον καθορισμό με Νόμο των συγκεκριμένων προσόντων που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος για τα Δ.Σ, ανάλογα με τη φύση και χαρακτήρα του Ημικρατικού Οργανισμού. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής στην οποία θα αποτείνονται οι πολίτες που τηρούν τα προσόντα και θέλουν να υπηρετήσουν στα Δ.Σ και η οποία θα ετοιμάζει εισήγηση για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το εκπαιδευτικό σύστημα να ξεφύγει από την “παπαγαλία και το ρουσφέτι”

Με αφορμή τα αποτελέσματα των Παγκύπριων εξετάσεων, ιδιαίτερα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, δήλωσε πως η εικόνα που παρουσίασε το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι τραγική και δεν τιμά κανένα και χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση.

«Ενώ όλοι μιλούμε και όλοι παραδεχόμαστε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μένουμε στα λόγια», είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως το εκπαιδευτικό σύστημα « ξεφύγει πλέον από την παπαγαλία και αναβαθμιστεί, εισάγοντας πλέον τη διαμόρφωση μαθητών με κριτικό πνεύμα, με ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης αλλά και με πνεύμα αμφισβήτησης».

Υποδεικνύοντας πως μόνο έτσι θα πάρουμε μπροστά την Παιδεία μας, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στο θέμα με τον κατάλογο των διοριστέων, σημειώνοντας πως είναι ένας από τους τομείς που πρέπει να εκσυγχρονιστούν και πως η Συμμαχία Πολιτών συμφωνεί πως θα πρέπει να καταργηθεί.

Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν όλοι όσοι είναι συμβασιούχοι ή αναπληρώνουν εκπαιδευτικούς για χρόνια και αφετέρου, να διαμορφωθούν τέτοια κριτήρια εισαγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα, που να μην δίνεται η δυνατότητα οποιασδήποτε κυβερνητικής ή κομματικής παρέμβασης.

«Εκεί όπου επιτρέψαμε να λειτουργεί το ρουσφέτι, έχουν δημιουργηθεί και τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού αντί να προσλαμβάνονται οι ικανότεροι, προσλαμβάνονται αυτοί που είχαν το ισχυρότερο μέσο», συμπλήρωσε.

Το ΓεΣΥ να προχωρήσει το συντομότερο

Σχολιάζοντας εξάλλου το θέμα του ΓεΣΥ, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στο ιατρικό κέντρο Λινόπετρας, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει έντονη δυσανασχέτηση από πολίτες αλλά και από το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, από το γεγονός ότι δεν συμπληρώνονται οι κενές θέσεις στο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που προσφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σημαντικό πρόβλημα, συνέχισε, παρουσιάζεται και στο γεγονός ότι ενώ τροχοδρομείται η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, δεν έχει προχωρήσει ο τεχνολογικός εξοπλισμός τους για να μπορούν αύριο να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα καλέσουμε για ακόμη μια φορά τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει πάραυτα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, για το οποίο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα το κράτος, μόνο σε μελέτες, πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη (η εφαρμογή του), αν θέλουμε όντως να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι αυτό της υγείας».

Ελπίδα για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας

Την ευχή όπως υπάρξει μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, εξέφρασε επίσης ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, εκφράζοντας την άποψη πως σε κάποια κέντρα αποφάσεων πρυτανεύει περισσότερο η παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας.

«Η πλειοψηφία των κρατών-μελών στην ευρωζώνη φαίνεται ότι διάκειται θετικά στη διαμόρφωση μιας τελικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε, τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι το πιο καθοριστικό», είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν όμως κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες δεν βλέπουν με θετικό μάτι μια πλήρη και ολοκληρωμένη συμφωνία που να περιλαμβάνει και το χρέος».

Πολύ φοβάμαι, συνέχισε, ότι σε κάποια κέντρα αποφάσεων πρυτανεύει περισσότερο το να δοθεί ένα μάθημα στην Ελλάδα για να πάει το μήνυμα πως το σύστημα και η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Εάν επικρατήσουν αυτές οι λογικές, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, τότε θα δεινοπαθήσει και ο ελληνικός λαός αλλά θα είναι ζοφερό και το μέλλον του ίδιου του ευρώ και της ΕΕ.

Εξέφρασε ωστόσο τη χαρά του γιατί «στο τελευταίο Eurogroup δεν βρήκε τους συμμάχους που ανέμενε η Γερμανία και γι αυτό δημιουργήθηκαν οι θετικές προϋποθέσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι απόψε θα υπάρξει θετική κατάληξη και θα δοθεί οριστικό τέλος, «για να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ανασάνει και να τροχοδρομήσει την οικονομία του προς την ανάπτυξη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top