ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kίνδυνος να χαθεί το 5% των κατεχόμενων εδαφών - Πρόσφυγες δηλώστε τις περιουσίες σας

Kίνδυνος να χαθεί το 5% των κατεχόμενων εδαφών - Πρόσφυγες δηλώστε τις περιουσίες σας

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραχώρηση προσφυγικής ταυτότητας και οι αδήλωτες ή διαφιλονικούμενες κατεχόμενες περιουσίες συζητήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η οποία ζητά χαλάρωση των αυστηρών κριτηρίων για την παραχώρηση προσφυγικής ταυτότητας και από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως λάβει μέτρα για να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα των διαφιλονικούμενων περιουσιών και να δηλωθούν οι αδήλωτες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως οι τρόποι παραχώρησης της προσφυγικής ταυτότητας είναι αυστηροί. Πρόσθεσε πως ηγέρθη το θέμα παραχώρησης της προσφυγικής ταυτότητας σε εκτοπισμένους, που έχουν μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις διαφιλονικούμενες και αδήλωτες περιουσίες στα κατεχόμενα, είπε πως η Βουλή ενημερώθηκε ότι το κτηματολόγιο έχει τη βούληση να λύσει το θέμα, προσθέτοντας ότι θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών από τον οποίο θα ζητηθεί να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, ώστε να μπορέσουν αυτοί που θα κριθούν ιδιοκτήτες της διαφιλονικούμενης περιουσίας να επωφεληθούν των προγραμμάτων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει κίνδυνος μετά το ξεκαθάρισμα κάποιοι εκ των ιδιοκτητών να καταφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι το θέμα άπτεται παραβίασης δικαιωμάτων στην ιδιοκτησία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για αποτροπή προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή.

Διευκρίνισε πως έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Προσφύγων ότι το 4% -5% των τεμαχίων κατεχόμενης γης είναι είτε  διαφιλονικούμενα είτε αδήλωτα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού που δεν είναι δικαιούχοι προσφυγικής ταυτότητας, ενώ κατάγονται και έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα, είναι οι απόδημοι. Πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κόβονται οι ρίζες των αποδήμων με τις κατεχόμενες περιοχές, αναφέροντας ότι είναι ένα θέμα που χρήζει ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά τα μη εγγεγραμμένα τεμάχια ή διαφιλονικούμενα κατεχόμενα τεμάχια, είπε ότι το 5% είναι σημαντικός αριθμός και απηύθυνε έκκληση σε κάθε πρόσφυγα να δηλώσει την όποια ακίνητη περιουσία έχει στα κατεχόμενα.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμα πως πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν περιουσίες, οι οποίες δεν τους ανήκαν και πρόσθεσε ότι υπήρξε καταγγελία ότι σε οργανωμένη βάση δήλωναν περιουσίες που δεν ήταν δικές τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι πιο επιεικής στην έκδοση προσφυγικών ταυτοτήτων, ειδικά τώρα που έχουν τεθεί οικονομικά κριτήρια
στην παραχώρηση των όποιων οφελημάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην παραχώρηση εκλογικού βιβλιαρίου στους απόδημους που έφυγαν το 1974 λόγω της κατοχής, αναφέροντας πως αυτό είναι το λογικό και δίκαιο.

Αναφορικά με τις διαφιλονικούμενες περιουσίες ο κ. Φυττής είπε ότι για τα διπλοαπαιτούμενα τεμάχια πρέπει να γίνει έρευνα με τις κοινότητες για να διαπιστωθούν και εγγραφούν οι ιδιοκτήτες.
Πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των αδήλωτων περιουσιών και να εγγραφούν.

Ο κ. Φυττής υπενθύμισε πως με βάση το σχέδιο Ανάν η αδήλωτη ή διπλο - απαιτούμενη περιουσία χανόταν. Σημειώνοντας ότι ποσοστό 5% της κατεχόμενης περιουσίας βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου να χαθεί, είπε ακόμα πως για να μπορέσει κάποιος να επιστρέψει στις κατεχόμενες περιοχές θα πρέπει να έχει περιουσία και σπίτι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top