ΔΙΕΘΝΗ

Ενωτικός, ρεαλιστής και με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα μετά τη μεγάλη του νίκη ο Μακρόν

Ενωτικός, ρεαλιστής και με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα μετά τη μεγάλη του νίκη ο Μακρόν

Νίκη διεθνών διαστάσεων πέτυχε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επί της αντιπάλου του, Μαρίν Λε Πεν, κερδίζοντας μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η καθαρή νίκη του σημερινού Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας σκόρπισε ενθουσιασμό και ανακούφιση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς ισοδυναμεί με την εγγύηση της απρόσκοπτης συνέχειας της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, αλλά και με την περαιτέρω ενδυνάμωση του περιφερειακού ρόλου της εντός της Ευρώπης, ταυτόχρονα με την αναβαθμισμένη παρουσία του Παρισιού στους διεθνείς οργανισμούς.

Υπερεθνικός ηγέτης

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναδειχθεί σε υπερεθνικό ηγέτη την τελευταία πενταετία αποτυπώθηκε χθες στα ειδησεογραφικά δίκτυα όλου του πλανήτη, τα οποία κάλυψαν εκτενώς τον εκλογικό του θρίαμβο, αλλά και τη φετινή προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, καθώς η χώρα-σύμβολο της δυτικής Δημοκρατίας βρέθηκε πιο κοντά παρά ποτέ στην ανάρρηση της ακροδεξιάς στην κορυφή.

Παρότι ο Πρόεδρος Μακρόν κλήθηκε να καλύψει απώλειες σε όλα τα μέτωπα μετά τον πρώτο γύρο, εντούτοις κατάφερε αφενός να καταγράψει υψηλότερο ποσοστό από ό,τι προβλεπόταν στις δημοσκοπήσεις, επικρατώντας τελικά με ποσοστό 58,8% επί της Μαρίν Λε Πεν, αλλά παράλληλα πέτυχε να εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (την προηγούμενη ήταν ο Ζακ Σιράκ κατά του πατέρα της Μαρίν Λε Πεν), κερδίζοντας μια θέση στο Πάνθεον της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Γαλλίας.

Κυρίως, όμως, ο σημερινός Πρόεδρος κατάφερε να κινητοποιήσει, έστω και με περισσό κόπο, τις διάσπαρτες (κομματικά πλέον) δυνάμεις του «ρεπουμπλικανικού μετώπου» («μία πλειοψηφία μου έκανε την τιμή να μου δώσει την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια», όπως δήλωσε μετά την νίκη του), καταφέρνοντας να ανακόψει δραστικά την πορεία της ακροδεξιάς προς τα πάνω, καθώς στη φετινή αναμέτρηση ο κίνδυνος επικράτησης του μισαλλόδοξου και ευρωσκεπτικιστικού λόγου υπήρξε πιο ορατός από ποτέ.

Ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος, άλλωστε, που απέδωσε στη χθεσινή κάλπη ο Εμανουέλ Μακρόν μεταξύ των δύο γύρων των Προεδρικών εκλογών καλώντας τους Γάλλους πολίτες να τοποθετηθούν ανάμεσα στην Ευρώπη από τη μια και τον απομονωτισμό από την άλλη, τον ανέδειξε τελικά «κυρίαρχο του παιχνιδιού», αν και με περισσότερη αγωνία, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2017. Πάντως, ο ίδιος φαίνεται πως έχει εξάγει ήδη τα προσωπικά συμπεράσματά του αναφορικά με την ατζέντα που πηγάζει απευθείας από την κοινωνία, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο ύφους.

Οι συμβολισμοί της δήλωσης

Υπό αυτό το πρίσμα, η δήλωσή του από το Πεδίο του Άρεως μετά την επικράτησή του χθες έκρυβε πολλά μηνύματα, αλλά και πολλές υποσχέσεις για την νέα πενταετία του, που ξεκινά στις 13 Μαΐου. Ήδη από την είσοδό του προς την εξέδρα, συνοδευόταν (εκτός από τη σύζυγό του, Μπριζίτ) από μια ομάδα μικρών παιδιών, σηματοδοτώντας το μέλλον και για όλες τις εθνικότητες που διαβιούν στη σύγχρονη Γαλλία. Εμφανώς συγκινημένος και συνειδητοποιημένος ως προς την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, ευχαρίστησε περισσότερες από πέντε φορές στη διάρκεια της ομιλίας του το γαλλικό λαό, ξεκινώντας, άλλωστε, την τοποθέτησή του με τη λέξη «ευχαριστώ».

Πρωτίστως, όμως, δεσμεύτηκε πως «θα είμαι Πρόεδρος όλων των Γάλλων» κι ενώ έσπευσε να τοποθετηθεί υπέρ μιας κοινωνικής και οικολογικής Γαλλίας, η οποία θα καινοτομεί, αλλά και θα έχει ως προμετωπίδα της την νέα γενιά, αναφορές που κατά τους αναλυτές συνιστούν σπόρους για το… θερισμό των εκλογών του Ιουνίου, εκτός από ένα καθαρό στίγμα μιας πιο ενωτικής πενταετίας υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ενωτικός και ρεαλιστής

Στο πλαίσιο αυτό, «πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαντώντας στις προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα αλλάξουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, έχοντας επίγνωση της ρευστής, γεωπολιτικά και οικονομικά, κατάστασης το επόμενο διάστημα.

Ευρωπαϊκή ατζέντα

Παράλληλα, διαβατήριο για την ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπό του αποτέλεσε ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός του, τον οποίο υπογράμμισε με έμφαση και στο χθεσινό, νικητήριο μήνυμά του. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να ξεχάσει στις πρώτες στιγμές της επικράτησής του «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».

Βροχή συγχαρητηρίων

Τη βαρύνουσα σημασία της νίκης του Εμανουέλ Μακρόν στις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας αντανακλά η βροχή συγχαρητηρίων από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επικράτησής του, δίνοντας νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό πρόσημο της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Ανάμεσα στα συγχαρητήρια μηνύματα που δέχτηκε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ήταν αυτά του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς (που του τηλεφώνησε πρώτος), των Πρωθυπουργών της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου, των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, όπως και σύσσωμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου» ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε από τις πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι «Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία».

Το Γάλλο Πρόεδρο συνεχάρη, από ελληνικής πλευράς, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την έκβαση των γαλλικών εκλογών σχολίασαν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Λε Πεν: «Νίκη» το αποτέλεσμα

Ευχαριστημένη εν μέρει, για το αποτέλεσμα της κάλπης εμφανίστηκε και η «μεγάλη ηττημένη» της βραδιάς, Μαρίν Λε Πεν, αποτέλεσμα το οποίο χαρακτήρισε «νίκη», αν και δεν «έπνευσε ο άνεμος της ανανέωσης» χθες στη Γαλλία, όπως παρατήρησε η ίδια. Εμμένοντας, ωστόσο, στην εθνοκεντρική της ατζέντα, «η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης». Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε, παραδεχόμενη την ήττα της πως «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», δείχνοντας προς τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, καθώς διαπίστωσε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο. Παρότι έσπευσε να δηλώσει πως θα ηγηθεί του κόμματός της και στις βουλευτικές εκλογές, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο μέλλον της «Εθνικής Συσπείρωσης», όπως και στη δική της πολιτική διαδρομή στο εξής, προκειμένου να διατηρήσει τα πρωτόγνωρα ποσοστά συσπείρωσης, που έλαβε για πρώτη φορά στην έως τώρα πορεία της.

Ήδη, ο τερματισμός στην εκλογική κούρσα με ποσοστό 41,2%, δηλαδή αυξημένο κατά 8,2 μονάδες από το 2017, δίνει στη ρητορική της αυξημένη δυναμική σε μια συγκυρία έντονης οικονομικής πίεσης και αβεβαιότητας -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας. Αν και εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα επιχειρήσει άμεσες κινήσεις το επόμενο διάστημα και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ώστε να αφαιρέσει όπλα από τη φαρέτρα της ρητορικής της Λε Πεν, εντούτοις οι βουλευτικές εκλογές συνιστούν μια ακόμη ευκαιρία για την επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης» να παγιώσει τα υψηλά ποσοστά της.

Επιστροφή Μελανσόν

Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτη υπήρξε τη χθεσινή βραδιά η δήλωση από πλευράς της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας, δηλαδή του Αριστερού, Ζακ-Λυκ Μελανσόν, μετά την ανακοίνωση των exit polls. Μολονότι ο ίδιος τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο και βγήκε εκτός του δεύτερου, έσπευσε, ωστόσο, να υπενθυμίσει το ρυθμιστικό του ρόλο ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου, διεκδικώντας μάλιστα τη θέση του Πρωθυπουργού.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μελανσόν, ενώ απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του, τους κάλεσε σε πυκνή δράση για τον επόμενο, εκλογικό στόχο. «Σας λέω να μην υποχωρήσετε. Τώρα είναι η ώρα να δράσετε μαζί» υποστήριξε, συμπεραίνοντας πως «η Δημοκρατία μπορεί για άλλη μια φορά να μας δώσει τα μέσα να αλλάξουμε το μέλλον», δηλαδή να νικήσει τον Μακρόν.

Το διακύβευμα

Το αυξημένο, χθεσινό ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν, του δίνει νέο αέρα στην προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες ελέγχου της πλειοψηφίας στο σώμα, μετά την τραυματική εμπειρία του Μάϊου του 2020, οπότε και έχασε τους συσχετισμούς υπέρ του, όταν 17 πρώην βουλευτές του συγκρότησαν μια ένα ομάδα, με έντονο το κοινωνικό πρόσωπο.

Με αυτά τα δεδομένα, οι βουλευτικές εκλογές στις 12 και 19 Ιουνίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση και της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν μια ακόμη δυναμική προεκλογική περίοδο για τη χώρα, στη διάρκεια της οποίας ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να επικαιροποιήσει το πρόγραμμά του και μάλλον κατά το κοινωνικότερο.

Μέχρι τότε, την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δηλαδή δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων, ενώ μέχρι τις 14 Μάϊου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τελετή ορκωμοσίας.

Όσο για την κάλπη της 12ης Ιουνίου, αν δεν αναδειχθεί και σε αυτήν νικήτρια η αποχή, θα αποτυπωθούν αφενός οι νέες επιταγές του εκλογικού σώματος απέναντι στην ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν, αλλά και απέναντι στην αριστερή οπτική του Ζακ-Λυκ Μελανσόν, με το Γάλλο Πρόεδρο να επιχειρεί μέχρι τότε να διαμορφώσει όρους κοινοβουλευτικής ηγεμονίας, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τη δεξαμενή της αριστερής ψήφου.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top