ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών ΠΚ θεώρει αδικαιολόγητη η μείωση μαθήματος Αγγλικών στα σχολεία

Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών ΠΚ θεώρει αδικαιολόγητη η μείωση μαθήματος Αγγλικών στα σχολεία

Παντελώς αδικαιολόγητη θεωρεί τη μείωση κατά 2,5 διδακτικές περιόδους ανά εβδομάδα του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας στα σχολεία, το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκφράζει τη στήριξή του στη διαμαρτυρία του Παγκύπριου Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικών (ΠΑΣΥΚΑ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η μείωση των διδακτικών περιόδων είναι παντελώς αδικαιολόγητη, από τη στιγμή που α) το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις πολιτικές στην Ευρώπη καταδεικνύει με σχετική έρευνά του ότι η Κύπρος κατατάσσεται στις χώρες με χαμηλό ποσοστό περιόδων διδασκαλίας της Αγγλικής, και β) η επιστημονική έρευνα στα πανεπιστήμια της Κύπρου έχει καταδείξει ότι δεν ευσταθεί η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι Κύπριοι μαθητές κατέχουν την αγγλική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο».

Αντιθέτως, προστίθεται, «παρατηρούνται εκτενείς και σοβαρές ελλείψεις γλωσσομάθειας, ενώ παράλληλα υπάρχει αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση του μαθήματος των Αγγλικών».

Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών παρατηρεί, επίσης, ότι «με την εν λόγω μείωση διδακτικών περιόδων καθίσταται πολλαπλώς αδύνατη για τους μαθητές Λυκείου η κατάκτηση επιπέδου γλωσσικής επάρκειας Β2, δηλαδή του επιπέδου το οποίο α) επιβάλλεται από τη δεσμευτική για την Κυπριακή Δημοκρατία Συνθήκη της Λισσαβόνας του 2007, και β) απαιτείται για την παρακολούθηση πανεπιστημιακών σπουδών, αλλά και για την επαγγελματική καταξίωση σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα».

«Διευκρινίζουμε ότι η επιτυχής παρακολούθηση πανεπιστημιακών σπουδών σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο και σε οποιαδήποτε χώρα προϋποθέτει πλέον την ικανότητα χρήσης ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα», σημειώνεται.

Η μείωση διδακτικών περιόδων στερεί, επομένως, από τους Κύπριους μαθητές, αναφέρεται, «τη δυνατότητα ανεμπόδιστης και επιτυχούς φοίτησης σε ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα, αλλά και τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις αυξημένες απαιτήσεις του επαγγελματικού περιβάλλοντος».

Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών συντάσσεται «απόλυτα με τον ΠΑΣΥΚΑ στην προσπάθειά του να εναρμονιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου τόσο με τις ενδεδειγμένες εκπαιδευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τις επιταγές της σύγχρονης επαγγελματικής ζωής».
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top