ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Άνοδος του ΑΕΠ και της απασχόλησης σε Κύπρο, ΕΕ και ευρωζώνη καταγράφουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο 2022

Eurostat: Άνοδος του ΑΕΠ και της απασχόλησης σε Κύπρο, ΕΕ και ευρωζώνη καταγράφουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο 2022

Μικρή άνοδο 0,6% σημείωσε το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ καθώς και η απασχόληση στην ευρωζώνη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια περίοδο στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% και η απασχόληση κατά 0,5%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Συγκριτικά, στην Κύπρο σημειώθηκε αύξηση 1% στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πάνω από τον μέσο όρο ΕΕ και ευρωζώνης. Το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,9%.

Επίσης στην Κύπρο καταγράφηκε αύξηση 0,6% στην απασχόληση, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το προηγούμενο τρίμηνο η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο πέρσι, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% στην ευρωζώνη και κατά 5,6% στην ΕΕ. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 4,7% στην ευρωζώνη και κατά 4,9% στην ΕΕ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Στην Κύπρο καταγράφηκε 5,6% αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο πέρσι, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είχε καταγραφεί ετήσια αύξηση 5,9%.

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στην Ιρλανδία (10,8%), και ακολουθούσαν η Ρουμανία (5,2%) και η Λετονία (3,6%).

Οι μόνες χώρες στις οποίες καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο ήταν η Σουηδία (0,8%), η Γαλλία (0,2%) και η Δανία (0,1%).

Η Eurostat παρουσιάζει για σκοπούς σύγκρισης και στοιχεία που αφορούν την πορεία του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, σημειώνεται, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά που είχε σημειώσει άνοδο 1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), και αυξήθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρσι (η ετήσια αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν 5,5%).

Γενικότερα, ο όγκος του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν αυξημένος κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,5% στην ΕΕ σε σχέση με τα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2019, πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ συγκριτικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8% την ίδια περίοδο.

Συνιστώσες του ΑΕΠ και συμβολή στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (όταν είχε μειωθεί κατά 0,3% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ).

Οι τελικές κυβερνητικές καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ (έχοντας αυξηθεί κατά 0,4% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).

Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ (έχοντας αυξηθεί κατά 3,1% και 2,7% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% στην ευρωζώνη και στην ΕΕ (μετά από αύξηση 2,7% και 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ (μετά από αύξηση 4,7% και 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η τελική καταναλωτική δαπάνη στα νοικοκυριά συνεισέφερε αρνητικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και στις δύο περιπτώσεις. Αρνητική ήταν και η συνεισφορά των κυβερνητικών καταναλωτικών δαπανών (0,1 ποσοστιαίες μονάδες).

Η συνεισφορά του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου ήταν μηδαμινή για την ευρωζώνη και θετική για την ΕΕ (0,0 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα).

Τέλος, θετική ήταν η συνεισφορά του εξωτερικού ισοζυγίου (0,4 ποσοστιαίες μονάδες για την ευρωζώνη και 0,2 για την ΕΕ) και της συνεισφοράς από αλλαγές στα αποθέματα (0,6 ποσοστιαίες μονάδες για την ευρωζώνη και 0,7 για την ΕΕ).

Ανάπτυξη της απασχόλησης σε ευρωζώνη και ΕΕ

Όσον αφορά την απασχόληση, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,4% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,9% στην ευρωζώνη και κατά 2,8% στην ΕΕ σε σχέση με πέρσι. Η ετήσια αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2021 βρισκόταν στο 2,1% και στις δύο ζώνες.

Σε σχέση με πέρσι, η απασχόληση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 1,9%, ενώ είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι συνολικές ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,1% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 6,9% και 6,1% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Συγκριτικά στην Κύπρο, οι συνολικές ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,6% σε σχέση με πέρσι.

Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στην Εσθονία (3,5%), τη Λετονία (2,1%) και την Πορτογαλία (1,7%).

Η απασχόληση κατέγραψε μείωση στην Πολωνία (0,6%) και στην Κροατία (0,1%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat στη βάση εποχιακά προσαρμοσμένων στοιχείων, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εργαζόμενοι έφταναν στα 212 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων 162,9 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Η απασχόληση ήταν αυξημένη κατά 1,6 εκατομμύρια στην ευρωζώνη και κατά 2,2 εκατομμύρια στην ΕΕ σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα τέλος με υπολογισμούς της Eurostat για την παραγωγικότητα της εργασίας βάσει των δεδομένων για το ΑΕΠ και την απασχόληση, η παραγωγικότητα κινείτο γύρω στο 1% σε ευρωζώνη και στην ΕΕ μεταξύ 2013 και 2018 προτού η πανδημία προκαλέσει αναταράξεις το 2020.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η παραγωγικότητα στη βάση των προσώπων αυξήθηκε κατά 2,5% στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρσι.

Στη βάση των ωρών εργασίας, η παραγωγικότητα κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 0,9% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top