ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προδρόμου: Πρόγραμμα πενταετίας 100 εκατομμυριων ευρώ για κλιματισμό στα σχολεία

Προδρόμου: Πρόγραμμα πενταετίας 100 εκατομμυριων ευρώ για κλιματισμό στα σχολεία

Πρόγραμμα πενταετίας με συνολική δαπάνη περί τα €100 εκατ. για κλιματισμό στα σχολεία, ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα του κλιματισμού στα σχολεία και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε πως όπως είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο 2021, θέση πολιτικής ήταν ότι θα γίνει σχεδιασμός για να εγκατασταθεί κλιματισμός στα σχολεία.

«Αυτή η πρόταση πολιτικής είχε γίνει και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο Υπουργείο λειτουργεί επιστημονική ομάδα μελέτης, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γίνεται ένας σχεδιασμός για τη μετατροπή των σχολικών κτιρίων, με παρεμβάσεις που θα δημιουργούν κατάλληλο βιοκλιματικό περιβάλλον και την ανάλογη θερμική άνεση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και το πιλοτικό έργο PEDIA, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενέργειας -με ευρωπαϊκή χορηγία για την έρευνα και δαπάνη ΥΠΠΑΝ- για έργα μετατροπής 25 σχολείων σε κτιρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανόμενης της δημιουργίας συνθηκών θερμικής άνεσης.

«Τα 25 σχολεία έχουν επιλεγεί μεταξύ 100. Το σχέδιο ενδέχεται στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλα», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ωστόσο προχωρήσει, παράλληλα, σε μελέτη για την εγκατάσταση κλιματισμού, σε σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όλα τα σχολεία.

«Στη βάση της μελέτης που έγινε και μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, θα υποβληθεί πρόταση για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έργο θα πρέπει να ενταχθεί στα επόμενα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια. Ο σχεδιασμός αυτός θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι πρόσθετα στις σχεδόν 5 χιλιάδες συσκευές που υπάρχουν ήδη σε σχολεία, προβλέπεται εξοπλισμός όλων των αιθουσών, με δυο εναλλακτικά επιχειρησιακά σενάρια.

«Οι δαπάνες αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των σχολείων (€70 εκατ.). Σταδιακή εφαρμογή με σχεδιασμό πενταετίας», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top