ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διακριτικός βηματισμός Μαυρογιάννη-ΑΚΕΛ- Μονόδρομος ΔΗΚΟ για Χριστοδουλίδη και η πρόσκληση Αβέρωφ

Διακριτικός βηματισμός Μαυρογιάννη-ΑΚΕΛ- Μονόδρομος ΔΗΚΟ για Χριστοδουλίδη και η πρόσκληση Αβέρωφ

H εξασφάλιση υποστήριξης τουλάχιστον από ακόμη ένα κόμμα αποτελεί προτεραιότητα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος από την Τρίτη 14/6 «τρέχει» και επισήμως στις προεδρικές εκλογές του 2023, μετά που εξασφάλισε την υποστήριξη του AKEΛ. Πρώτιστος στόχος του τέως διαπραγματευτή είναι να αποφύγει την άμεση ταύτιση με το ΑΚΕΛ και να εδραιώσει την εικόνα ανεξάρτητου υποψήφιου, κάτι που θα του επιτρέψει να κινηθεί με λιγότερη δυσκολία στον πέραν της Αριστεράς χώρο και να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ, όπως τον κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα. «Η σημερινή εξαγγελία είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ» ανάφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος σημείωσε ότι «οι μέχρι σήμερα θέσεις του κ. Μαυρογιάννη στο Κυπριακό, δεν διαφοροποιούνται από αυτές του Προέδρου Αναστασιάδη ούτε στο ελάχιστο, ενώ έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το αφήγημα του ΑΚΕΛ».

Επενδύει στους Οικολόγους

Πληροφορίες του Τhemaonline αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προσβλέπει σε υποστήριξη από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των διεργασιών για κατάληξη σε απόφαση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει. Βάσει του καταστατικού το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στηρίζει τον υποψήφιο που θα εξασφαλίσει το πράσινο φως της Κεντρικής Επιτροπής σε ποσοστό 60% και άνω. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Κίνημα Οικολόγων δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής τάση υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου, κάτι που επιτρέπει στους Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Αχιλλέα Δημητριάδη να προσβλέπουν σε στήριξη. Εάν κανένας δεν εξασφαλίσει το 60% των μελών της ΚΕ το Κίνημα Οικολόγων πορεύεται στις Προεδρικές με ψήφο κατά συνείδηση.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ετοιμάζει το δικό του εκλογικό επιτελείο, ελπίζοντας στην οργανωτική υποστήριξη και εμπειρία από το ΑΚΕΛ, περισσότερο για σκοπούς συντονισμού. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσει τις επαφές του ώστε να διαμορφώσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις για το Κυπριακό, την οικονομία και τα άλλα μεγάλα θέματα.

ΔΗΚΟ σε τροχιά Χριστοδουλίδη

Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΔΗΚΟ το τελευταίο διάστημα με στόχο πολύ σύντομα να υπάρξει κατάληξη στην επιλογή του υποψήφιου που θα στηρίξει το κόμμα. Ολες οι πληροφορίες ενισχύουν την εκτίμηση ότι το ΔΗΚΟ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπέρ αυτής της θέσης τάσσεται σχεδόν σύσσωμη η γραμματεία του Κόμματος και η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θυμίζουμε είχε ταχθεί υπέρ της αυτόνομης καθόδου με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος επίσης φαίνεται να προκρίνει την υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος συναντήθηκε την Τρίτη με την ηγεσία της ΔΗΠΑ υπό τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος όπως είναι γνωστό, προώθησε χωρίς επιτυχία τις δύο προτάσεις για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην αρχή και κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής στη συνέχεια. Πλέον η ΔΗΠΑ, όπως είπε ο Μ. Καρογιάν μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη, μπήκε στο τρίτο σκέλος, «που είναι να ανιχνεύσουμε και να αναζητήσουμε με ποιους θα μπορούσαμε να βρούμε κοινούς παρονομαστές, κοινά σημεία αναφοράς, που να είναι και ιδεολογικά πιο κοντά σε εμάς, αλλά και η ποιότητα των προτάσεων και των θέσεων να είναι τέτοιες που να μπορούν να γίνονται αποδεκτές και από εμάς». Σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, ο Μάριος Καρογιάν επιφυλάσσει την απόφαση της ΔΗΠΑ για μετά το καλοκαίρι, ώστε να έχει ξεκάθαρο προεκλογικό σκηνικό προτού κάνει την επόμενη κίνηση. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί την Πέμπτη και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η πρόσκληση-πρόκληση από Αβέρωφ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στους ανθυποψήφιούς του για διεξαγωγή debate. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την πρόταση που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα για τη διεξαγωγής debate, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι απευθύνει δημόσια πρόσκληση στους κυρίους Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη, Κολοκασίδη και Ηλιάδη. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσουμε από σήμερα τις δημόσιες συζητήσεις χωρίς αποκλεισμούς, αλλά να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μην πηγαίνουμε δέκα υποψήφιοι κάθε φορά και αντί να ενημερώνουμε τους πολίτες, να τους συγχύζουμε», τόνισε. «Μπορούμε να μπούμε ανά τριάδες και εναλλάξ και να αρχίσουμε τα debates, ώστε να μάθει ο κόσμος για τις προτάσεις μας». Δεν μπορούμε να βγάλουμε την προεκλογική εκστρατεία κρυπτόμενοι και να κάνουμε προεδρικές εκλογές ωσάν να κάνουμε εκλογές στο Instagram και απολιτίκ, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top