ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναμένεται από την Κομισιόν η νόμιμη θήρευση αμπελοπουλιών

Αναμένεται από την Κομισιόν η νόμιμη θήρευση αμπελοπουλιών

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναμένει τη γνωμάτευση της Κομισιόν για να καταλήξει κατά πόσο θα επιτρέψει τη θήρευση προστατευόμενων πτηνών, υπό περιορισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, η οποία σε συνεδρία την Τετάρτη ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για το στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών στην Κύπρο, 2016 - 2020.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε στην Κομισιόν αίτημα για παρέκκλιση ώστε να επιτραπεί η θήρευση μικρών πτηνών με ειδική αναφορά στη θήρευση αμπελοπουλιών.

Ανέφερε πως στη στρατηγική που παρουσιάστηκε θα απαγορεύεται η θήρευση με ξόβεργα και δίχτυα και θα επιτρέπεται η θήρευση με αεροβόλο και άλλους τρόπους με τους οποίους δεν γίνεται θήρευση αμπελοπουλιών.


Ο Βουλευτής του Ευγένιος Χαμπουλάς είπε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι εκτός από κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις που διατύπωσαν αντιδράσεις, υπάρχουν και κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις που χαιρέτισαν το στρατηγικό σχέδιο.

Προσθέτοντας ότι κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να μονοπωλούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και να αφουγκραστούν τους αγρότες και κατοίκους των κοινοτήτων.

Περαιτέρω ο κ. Χαμπουλάς είπε ότι ο νόμος για τη διαχείριση των αγρίων πτηνών αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να επιτρέψει υπό όρους τη θήρευση προστατευόμενων πτηνών και πως αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα του κράτους – μέλους να ρυθμίσει ανάλογα και δεν χρειάζεται η άδεια της Κομισιόν.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προς τιμήν του πριν ρυθμίσει τη θήρευση ζήτησε έγκριση από την Κομισιόν.

O Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το θέμα της θήρευσης προστατευόμενων μικρών πτηνών είναι πολύ σοβαρό και έχει πολλές πτυχές.

Πρόσθεσε ότι “βρισκόμαστε κατηγορούμενοι” με ορατή την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη επαρκή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την προστασία των μικρών πτηνών, διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε τη μήνιν των ξένων με προτάσεις νόμου που νομιμοποιούν το κυνήγι των προστατευόμενων πουλιών.

Συνεχίζοντας ο κ. Περδίκης είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να πατάξει την παράνομη θήρευση, εισαγάγει πρόνοια που επιτρέπει να κυνηγούν τα αμπελοπούλια με φλομπέρ, με σφεντόνα και λάστιχο.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων υπενθύμισε ότι τα αμπελοπούλια είναι προστατευόμενο είδος παγκόσμια,με σύμβαση που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ζωολογικοί κήποι – Pet shop

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά την έλευση ελεφάντων στην Πάφο, συζήτησε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία ζωολογικών κήπων και χώρων έκθεσης ζώων και πουλιών (Pet Shop), κατά την οποία διαπιστώθηκαν κενά στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους.

Πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τα pet shop και ότι οδεύει προς ολοκλήρωση και νομοσχέδιο για τους ζωολογικούς κήπους.

Στην απουσία νομοθεσίας που θα ρυθμίζει τη μεταχείριση των ζώων στους ζωολογικούς κήπους και στα pet shops αναφέρθηκε και ο Βουλευτής  των Οικολόγων, λέγοντας ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία της κοινωνίας που θα εκφραστεί σε εκδήλωση στο Προεδρικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top