ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα φαβορί και δίπολο ντέρμπι για το δεύτερο εισιτήριο

Ένα φαβορί και δίπολο ντέρμπι για το δεύτερο εισιτήριο

Μια πρώτη εικόνα για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος έχουν ενώπιόν τους τα κόμματα και τα επιτελεία των υποψηφίων, μετά τις δημοσκοπήσεις που έγιναν ύστερα από την οριστικοποίηση των βασικών διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι οποίοι στηρίζονται από τα τρία μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Επτά μήνες πριν τις εκλογές, κοινό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων είναι το σαφές προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον δεύτερο. Ντέρμπι ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, καταγράφεται για το εισιτήριο του δεύτερου γύρου, γεγονός που θέτει σε κινητοποίηση το δίπολο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Οι δημοσκόποι και οι εκλογολόγοι σημειώνουν ότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο και μπορεί να φέρει ανακατατάξεις, σε όλα τα επίπεδα.

ΔΗΣΥ: Υπάρχει χρόνος

Προβληματισμό φέρνουν στον ΔΗΣΥ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι τώρα αλλά και των εσωτερικών ερευνών που γίνονται για λογαριασμό του κόμματος. Στελέχη της Πινδάρου που μίλησαν στο themaonline παραπέμπουν στο μισογεμάτο και μισοάδειο ποτήρι. Ορισμένα στελέχη παραδέχονται ότι οι επιδόσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ειδικά μετά από την έντονη πολιτική και οργανωτική κινητοποίηση με αποκορύφωμα το πρόσφατο πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο, που έστειλε ισχυρά μηνύματα υποστήριξης στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Άλλα στελέχη τονίζουν ότι η χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος αφήνει περιθώρια για βελτίωση των επιδόσεων της υποψηφιότητας του αρχηγού της παράταξης. Αυτό όμως προϋποθέτει πολύ σκληρή οργανωτική, πολιτική και επικοινωνιακή προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αδυναμία είναι οι περιορισμένες εισροές ψήφων από άλλους κομματικούς χώρους προς την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συνεπώς, η μάχη θα κριθεί στο βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεπεράσει το 75%. Στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι η πλήρης ανάπτυξη του οργανωτικού μηχανισμού του κόμματος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική βελτίωση της δημοσκοπικής εικόνας και δώσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Σε ψυχολογικό επίπεδο προκαλεί ζημιά η ανατροπή της παράστασης νίκης, που μέχρι τώρα ήταν υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον ίδιο πάντως να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «και αυτή τη φορά η τενέκκα θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις ακόμα και τα exit polls», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε την Παρασκευή.

ΑΚΕΛ: Διπλή προσπάθεια

Στο κόμμα της Αριστεράς οι πρώτες δημοσκοπήσεις έγιναν δεκτές με ικανοποίηση, γιατί έγιναν σε μια περίοδο που η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη μόλις είχε επικυρωθεί από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Η μέση συσπείρωση κινείται σε μέτρια επίπεδα και δημιουργεί την προσδοκία για καλύτερες επιδόσεις. Η μεγαλύτερη όμως ικανοποίηση προέρχεται από τη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη σε ψηφοφόρους από άλλους χώρους, πέραν της Αριστεράς.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται από το επιτελείο Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να κρίνει το εισιτήριο του δεύτερου γύρου. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα η οργανωτική και επικοινωνιακή προσπάθεια θα στραφεί προς δύο κατευθύνσεις: Το επιτελείο Μαυρογιάννη θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση ψηφοφόρων από διάφορους χώρους πέραν του ΑΚΕΛ, ο δε οργανωτικός μηχανισμός της Εζεκία Παπαϊωάννου θα κινητοποιηθεί ώστε να αυξήσει τη συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος. Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη δεν στηρίζεται από άλλες πολιτικές δυνάμεις, πέραν του ΑΚΕΛ, που θα της έδιδε περαιτέρω δυναμική.

Προσεκτικά βήματα

Η μάχη στήθος με στήθος, που δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις, μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, δημιουργεί προϋποθέσεις σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τα οποία έχουν τους μηχανισμούς να δημιουργήσουν συνθήκες ντέρμπι και τεχνητής πόλωσης ώστε να ενεργοποιήσουν τα κομματικά αντανακλαστικά ψηφοφόρων τους, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο έχουν απομακρυνθεί. Ωστόσο τα κοινωνικά και άλλα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής, δεν ευνοούν τις συνθήκες πόλωσης στο βαθμό που αυτό γινόταν στο παρελθόν και διατρέχουν τον κίνδυνο να καταγράψουν μεγαλύτερη ζημιά από το όποιο όφελος ενδεχομένως να έχουν.

Επιπλέον, τα επιτελεία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και των υποψηφίων που υποστηρίζουν, θα πρέπει να κινηθούν πολύ προσεκτικά στο διάστημα μέχρι τον πρώτο γύρο, γιατί εάν περάσουν στο δεύτερο γύρο θα χρειαστούν πολιτικά στηρίγματα, τα οποία δεν πρέπει να απομακρύνουν.

Χριστοδουλίδης σε θέση οδηγού

Αν και όλοι οι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι είμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές, την ίδια ώρα αναγνωρίζουν ότι το σαφές προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Πρόκειται για μια σαφή τάση που καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που καταρρίπτει τη θέση ότι πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης καθώς και η πολυσυλλεκτικότητα, εδραιώνουν την εικόνα ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, δεν λειτουργεί ως φορέας άντλησης ψήφων διαμαρτυρίας αλλά φαίνεται ότι έχει πιστούς υποστηρικτές και ψηφοφόρους, που τον επιλέγουν συνειδητά.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο themaonline, αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη συγκεντρώνει τόσο ψηλά ποσοστά αποδοχής, τα οποία δεν υποχώρησαν παρά τις οργανωτικές και άλλες αδυναμίες, καθώς και λάθη που έγιναν, με κορυφαίο το copy-paste σε σημεία της ομιλίας κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top