ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαντά στις αντιδράσεις ο Αγαθαγγέλου - «Αναμένω ότι θα κριθώ από το έργο μου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ»

Απαντά στις αντιδράσεις ο Αγαθαγγέλου - «Αναμένω ότι θα κριθώ από το έργο μου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ»

Την διαβεβαίωση ότι πρόθεσή του είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Υγείας και του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ και ότι ουδεμία πρόθεση έχει ούτε να αλλοιώσει ούτε να πλήξει τη φιλοσοφία του συστήματος, εκφράζει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, με την ευκαιρία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 14ης Ιουλίου 2022, για το διορισμό του στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, κατόπιν εισηγήσεως της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

«Σε ουδεμία περίπτωση ούτε ως θεσμός ούτε εγώ προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε την όποια αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά μέσα από την εποικοδομητική και παραγωγική συμμετοχή στο ΔΣ στόχος είναι να προχωρούμε σε συνεχείς βελτιώσεις έτσι ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει ψηλά ως προτεραιότητα όλων», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Αγαθαγγέλλου, ο οποίος αναμένει ότι θα κριθεί από το έργο του ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη τους και τους διαβεβαιώνει ότι πρόθεση του είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους για τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ και «να συμβάλω μέσα από το θεσμικό μου ρόλο -εκπροσωπώντας το σύνολο της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του 95% των ιατρών μελών του ΠΙΣ που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ- ώστε τα όποια προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του συστήματος, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ΟΑΥ η Μελίνα Πύργου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό Αγαθαγγέλου

«Διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου ώστε μέσα από την επιστημοσύνη, τις εμπειρίες και γνώσεις μου, να συμβάλω εποικοδομητικά και να προσδώσω εκείνη την επιστημονική ιατρική βάση που ως ΠΙΣ αναγκαία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και την προοπτική του ΓεΣΥ», προσθέτει.

Επιπλέον, ο κ. Αγαθαγγέλου αναφέρει ότι «παρά τις όποιες τοποθετήσεις προ της ψήφισης της νομοθεσίας και οι οποίες στόχο είχαν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη βελτίωση του ΓεΣΥ, από τον χρόνο εφαρμογής του συστήματος μέχρι και σήμερα έχω αποδείξει εμπράκτως ότι κύριο μέλημα μου είναι η διαφύλαξη και η βελτίωση του συστήματος υγείας».

Έχω ανταποκριθεί άμεσα, καθοριστικά και εποικοδομητικά, όπως αναφέρει, «στο κάλεσμα τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του ΟΑΥ σε πολλές περιπτώσεις όπου απαιτείτο η επιστημονική συμβολή και η εμπειρογνωμοσύνη της ιατρικής κοινότητας, τόσο σε σχέση με διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του ΓεΣΥ αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας».

Στην γραπτή του δήλωση, ο κ. Αγαθαγγέλου εκφράζει υπερηφάνεια για τους ιατρούς της Κύπρου καθότι ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, όπως αναφέρει, «και ο καθένας και η κάθε μία από τη θέση τους, πρόσφεραν στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με κύριο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία της υγείας των πολιτών».

Αναφέρει επίσης ότι μέσα στα 3 πρώτα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ και συνδυασμό με τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η πολιτεία σε υγειονομικό επίπεδο, έχει αναμφίβολα αναδειχθεί η αναγκαιότητα της εκπροσώπησης της ιατρικής κοινότητας, στο ανώτατο δυνατό θεσμικό επίπεδο, στο συμβούλιο του αρμοδίου φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ, που είναι ο ΟΑΥ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ότι η εισήγηση της εργοδοτικής πλευράς και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούν τιμή για τον ίδιο αλλά και για ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και διαβεβαιώνει ότι ουδεμία πρόθεση έχει ούτε να αλλοιώσει ούτε να πλήξει τη φιλοσοφία του συστήματος.

Ικανοποίηση Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον διορισμό Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ

Την πλήρη ικανοποίησή της εκφράζει η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου για τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την εισήγηση της ΟΕΒ, θα συμβάλει τα μέγιστα και εποικοδομητικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους του αρμόδιου φορέα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ με τρόπο που να λαμβάνονται υπόψιν καίρια επιστημονικά κριτήρια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός συστήματος υγείας.

«Θεωρούμε επίσης σημαντικό να προχωρήσει, παράλληλα, η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπεραμύνεται του διορισμού Π. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ η ΕΝΙΚ

 

Του διορισμού του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, υπεραμύνεται η Ένωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι «εκτός λογικής να πιστεύει κάποιος ότι με την παρουσία ενός ατόμου που έχει θεσμικό ρόλο (εκλεγμένος πρόεδρος του ΠΙΣ, που εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς της Κύπρου) στο ΔΣ του ΟΑΥ, κινδυνεύει το ΓεΣΥ».

Αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είναι εκτός ΓεΣΥ και δεν λαμβάνει καμιά αμοιβή από τον ΟΑΥ, οπότε και δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση συμφέροντος» με τη συμμετοχή του στο ΔΣ. Προσθέτει, ακόμα, ότι με τις γνώσεις του ως γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων και των πολλών προβλημάτων στον ΟΑΥ.

Η ΕΝΙΚ σημειώνει, επίσης, «ότι το να διαφωνεί κάποιος με τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος, δε σημαίνει ότι είναι πολέμιος του συστήματος», ενώ πολέμιους του ΓεΣΥ ονομάζει όσους "συγκαλύπτουν καταχρήσεις και παρανομίες". Περαιτέρω, καταλογίζει ευθύνες σε προηγούμενους υπουργούς Υγείας, μεταξύ άλλων,  για τη μη αυτονόμηση των νοσοκομείων και σημειώνει ότι «σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο προηγούμενος Υπουργός υπέγραψε μνημόνιο που είναι παράνομο».

«Από τη στιγμή που όλοι οι πολίτες είναι δικαιούχοι του συστήματος, θέλουν διαφάνεια και σε ένα συμβούλιο που διαχειρίζεται 1,4 δισ. τον χρόνο μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει θεσμικό ρόλο, αλλά και γνώση του αντικειμένου», συνεχίζει η ΕΝΙΚ και προσθέτει, "εκτός εάν το ΔΣ του ΟΑΥ είναι μια κλειστή λέσχη που δεν δέχεται καμία παρέμβαση και έλεγχο ούτε από Γενικό Εισαγγελέα ή Γενικό Ελεγκτή ή οποιονδήποτε άλλο έχει θεσμικά, λόγο και άποψη".

Η ΟΕΒ λέει ότι οι αντιδράσεις στον διορισμό Π. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, αδικούν το ΓεΣΥ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στηρίζει και επικροτεί τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Σημειώνει ότι ο κ. Αγαθαγγέλου θα τελεί ως ένας από τους τρεις εκπροσώπους των εργοδοτών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

«Η τεχνογνωσία, η εμπειρία και η αφοσίωση του Δρ. Αγαθαγγέλου στην ιατρική επιστήμη και στην εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή, θα προσδώσουν στον ΟΑΥ πρόσθετες δυνατότητες για προώθηση του σκοπού και υλοποίηση των στόχων που ο Νόμος έχει αναθέσει στον Οργανισμό», προσθέτει η ΟΕΒ και υπογραμμίζει ότι «είναι ταγμένη στην προστασία του ΓεΣΥ με την υφιστάμενη αρχιτεκτονική με διττό στόχο: Την εξασφάλιση για τον Κύπριο ασθενή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και για τον Κύπριο φορολογούμενο ενός ΓεΣΥ εύρωστου οικονομικά, χωρίς καταχρήσεις ή άλλες απειλές».

Αναφέρεται, ακόμα, στις αντιδράσεις για τον διορισμό του Δρ. Αγαθαγγέλου, λέγοντας ότι αυτές «αδικούν την ΟΕΒ, αδικούν την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έδωσε στον τόπο το ΓεΣΥ μετά από 60 χρόνια ανεξάρτητης κρατικής ύπαρξης, αδικούν και τον ιατρικό κόσμο ο οποίος μόλις τον Ιούνιο του 2021 εξέλεξε εκ νέου ως Πρόεδρο του ΠΙΣ τον Δρ Αγαθαγγέλου», όπως επίσης και το ΓεΣΥ το ίδιο, όπως προσθέτει.

Τέλος, καλεί όσους καλόπιστα ασκούν κριτική στον συγκεκριμένο διορισμό, να χαμηλώσουν τους τόνους και να σεβαστούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε σε κλίμα ηρεμίας και σύμπνοιας να μπορέσει το ΔΣ του ΟΑΥ να επιτελέσει την αποστολή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top