ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε όλα τα Cytashop έγινε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με σύνθημα «ΟΧΙ στην αποκρατικοποίηση

Σε όλα τα Cytashop έγινε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με σύνθημα «ΟΧΙ στην αποκρατικοποίηση

Την κάθετη διαφωνία του ΑΚΕΛ με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, κατηγορώντας την ίδια ώρα την Κυβέρνηση ότι πίσω από τις πλάτες του λαού διαπραγματεύεται συνεχώς το μνημόνιο με τους ξένους δανειστές και προσθέτει νέους όρους. Το ΑΚΕΛ, είπε, θα καταθέσει πρόταση νόμου για τερματισμό της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε σήμερα το Cytashop Στροβόλου όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕ - ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ) και η ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ (CYTA) πραγματοποιούσαν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με σύνθημα «ΟΧΙ στην αποκρατικοποίηση, ΝΑΙ στον εκσυγχρονισμό».

Η εκστρατεία ήταν παγκύπρια και έλαβε χώρα σε όλα τα Cytashop, σε όλες τις πόλεις.

«Η επίσκεψη μας έχει στόχο να στείλει ισχυρό μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ είναι αντίθετο με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, όχι μόνο επειδή δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, αλλά γιατί θα ξεπουλήσουμε σε τιμές ευκαιρίας οργανισμούς που διαδραματίζουν τεράστιο κοινωνικό ρόλο και έχουν στηρίξει διαχρονικά το κράτος» είπε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Όλα αυτά θέλουμε περίπου να τα χαρίσουμε σε κάποιους ιδιώτες οι οποίοι θα δουν τα κέρδη που διοχετεύονται για σκοπούς δημόσιας ωφελείας όλες αυτές τις δεκαετίες, να διοχετεύονται στις δικές τους τσέπες» σημείωσε.

«Διαφωνούμε ριζικά με τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων» είπε ο Άντρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που θα πρέπει να συζητηθεί είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των οργανισμών δημόσιας ωφελείας και πιο αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις για τους διορισμούς των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Ο στόχος πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός αυτών των οργανισμών για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερο κοινωνικό όφελος στο κράτος και όχι να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα ιδιωτών, υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «η Κυβέρνηση πίσω από τις πλάτες των πολιτικών κομμάτων και του κυπριακού λαού, διαπραγματεύεται συνεχώς με την Τρόικα το μνημόνιο, προσθέτει νέα πράγματα, δίχως εμείς να γνωρίζουμε τι συζητά και τι αποδέχεται».

Συνέχισε λέγοντας πως στο αρχικό μνημόνιο δεν ήταν προϋπόθεση οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

«Την τελευταία φορά που συζητήσαμε με την Τρόικα, αυτή ήταν ξεκάθαρη ότι δεν είναι προαπαιτούμενο οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά είναι πολιτική τους πεποίθηση ότι θα βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία. Εμείς διαφωνούμε. Εκεί και όπου εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν βοηθήσει τις οικονομίες και αντιθέτως βλέπουμε σήμερα μια αντίστροφη πορεία. Χώρες που προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις ζωτικών τομέων της οικονομίας σήμερα επιστρέφουν πίσω» ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Σημείωσε δε ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλία για κατάθεση πρότασης νόμου η οποία να τερματίζει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε την ελπίδα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την πρόταση.

Η ΠΕΟ αντιτίθεται «σφοδρά» στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων οργανισμών κοινής ωφέλειας κυρίως γιατί η ιδιωτικοποίηση αντιστρατεύεται το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σημειώνοντας πως η μετατροπή των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας σε ιδιωτικά μονοπώλια, θα είναι ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, σε συνθήκες όπου τα κοινωνικά αγαθά δεν θα είναι προσβάσιμα με τον ίδιο τρόπο σε όλους και δεν θα βρίσκονται κάτω από κοινωνικό έλεγχο.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης μίλησε για «κλοπή» του δημόσιου πλούτου και υπέδειξε ότι με την ιδιωτικοποίηση της Cyta θα υπάρξει τεράστια αύξηση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών αγαθών που προσφέρονται αυτή τη στιγμή. Παρέπεμψε δε στην Ελλάδα, όπου, όπως είπε, έχουν πωληθεί οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, και η Ελλάδα αντί να ανακάμψει οδεύει προς τη χρεοκοπία.

«Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που καθημερινώς βομβαρδίζει τον κυπριακό λαό ότι με το να δοθεί η Cyta σε ξένους θα σωθεί η Κύπρος» είπε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας πως μπορούμε αυτούς τους οργανισμούς να τους αναδιοργανώσουμε και να προσφέρουν υπηρεσίες σε πιο χαμηλές τιμές, με ποιότητα και άμεση εξυπηρέτηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top