ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα - Πυρκαγιές: Πολύ μεγάλος κίνδυνος και σήμερα - Στάχτη πάνω από 15.500 στρέμματα στην Πεντέλη

Ελλάδα - Πυρκαγιές: Πολύ μεγάλος κίνδυνος και σήμερα - Στάχτη πάνω από 15.500 στρέμματα στην Πεντέλη

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, Κατηγορίας 4, την Πέμπτη 21 Ιουλίου προειδοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίος, Σάμος, Ικαρία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ενδέχεται να εκδηλωθούν πυρκαγιές σχετικά μικρότερης επικινδυνότητας (Κατηγορίας 3).

Σε ό,τι αφορά στην Πεντέλη, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτροπή αναζωπυρώσεων και την κατάσβεση κατά τόπους μικρών εστιών φωτιάς. Προτεραιότητα έχουν Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Στην πυρκαγιά της Βένιζας Μεγάρων κάηκε ένας μικρός αριθμός σπιτιών πριν η εξάπλωση της φωτιάς τεθεί υπό έλεγχο και αποτραπεί η προέλασή της προς Αλεποχώρι. Επί τόπου και αμέσως αφ' ότου ξέσπασε η πυρκαγιά, επιχείρησαν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Η γενικότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για 56 δασικές πυρκαγιές στο διάστημα μεταξύ 19 και 20 Ιουλίου, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει όσα ανέφερε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δηλαδή ότι «την τελευταία εβδομάδα είχαμε συνολικά 390 πυρκαγιές. Καθημερινά, το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Δυστυχώς οι καιρικές και τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν όλες οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην πατρίδα μας. Σήμερα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία επικρατούν ανάλογες συνθήκες με την Ελλάδα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Σε σχέση με τα πιθανά αίτια των πυρκαγιών, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος - είναι φανερό από τις συνθήκες της περιοχής. Κάθε άλλο ενδεχόμενο εξετάζεται. Η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Το βράδυ, μάλιστα, επιδεινώθηκε, γεγονός που είναι ασύνηθες κατά τους ειδικούς. Όλες οι δυνάμεις επιχείρησαν, συντονισμένα, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων το βράδυ -σε συγκεκριμένες ώρες- ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χιλιόμετρα την ώρα!»

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης επικαλείται στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν πολύ περισσότερα συμβάντα πυρκαγιών σε σχέση με την προηγούμενη 15ετια. Πάντως, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου «δόγματος» Πολιτικής Προστασίας, οι μεν πυρκαγιές στην Πεντέλη και τα Μέγαρα αντιμετωπίστηκαν εντός 10 λεπτών από τη στιγμή που ξέσπασαν, ενώ μέσω των έκτακτων ειδοποιήσεων του 112 απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις οικίες τους περίπου 100.000 άνθρωποι.

Η καταγραφή των υλικών ζημιών βρίσκεται εν εξελίξει και σήμερα Πέμπτη αναμένεται η σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν έλεγχοι και αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).

Ως το τέλος της ημέρας και ύστερα από αυτοψίες σε 30 κτήρια παρατηρήθηκαν τα εξής:

- Ο έλεγχος σε 19 κατοικίες έδειξε ότι οι 4 είναι κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) και 7 είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να επανελεγχθούν.

- Ελέγχθηκαν 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι.

- Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη.

- Έλεγχος διενεργήθηκε σε 4 ιερούς ναούς, από τους οποίους οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινώς ακατάλληλος.

Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Βόρεια και Ανατολική Αττική. Το ενισχυμένο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ, με περισσότερα από 400 άτομα και 150 οχήματα συν το επικουρικό προσωπικό, επανηλεκτροδότησε τάχιστα περισσότερους από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 οι οποίοι επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές. Επιπλέον, επανηλεκτροδοτήθηκαν 180 από τους συνολικά 210 υποσταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά.

Αναφορικά με το φυτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί συνεργείο εκτιμητών για άμεσες επισημάνσεις απώλειας, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες. Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς το αρμόδιο χωρικά Δασαρχείο Πεντέλης με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής Αθ. Ρέππα, βρέθηκε στο πεδίο, δίπλα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής. Η αρχική εκτίμηση (από το σύστημα EFFIS) είναι πως η πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει πλήξει συνολικά 15.780 στρέμματα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top