ΔΙΕΘΝΗ

Ο διοικητής των Λιβανικών Μυστικών Υπηρεσιών προειδοποιεί για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας

Ο διοικητής των Λιβανικών Μυστικών Υπηρεσιών προειδοποιεί για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας

Ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών του Λιβάνου, υποστράτηγος Αμπάς Εμπραχίμ, με δηλώσεις του υπογράμμισε τον «άμεσο κίνδυνο πολιτικής αστάθειας», περιγράφοντας την πολιτική κατάσταση με επικριτικά λόγια, επισημαίνοντας ότι «όλοι φαίνονται να απασχολούνται για τις προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που ο σχηματισμός Κυβέρνησης καθυστερεί λόγω της πολιτικής συγκυρίας».

Ο Εμπραχίμ δήλωσε επίσης ότι «μόνο οι ένοπλες δυνάμεις και οι αρχές ασφαλείας συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά η χώρα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω δυσκολίες». Ο υποστράτηγος Εμπραχίμ άσκησε κριτική στον τρόπο που διακυβερνάται ο Λίβανος, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, η χώρα παραμένει απούσα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, επειδή εκλαμβάνεται αποκλειστικά ως τόπος συγκέντρωσης ολοένα και περισσοτέρων προσφύγων και ανθρώπων που έχουν χάσει τις εστίες τους».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στον Λίβανο συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα. Από την ερχόμενη Δευτέρα απειλούν να μην προσέλθουν στην εργασία τους και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας της χώρας.

Παρότι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, πρότεινε την παροχή εκτάκτων επιδομάτων προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους την έγκριση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές έκριναν τις σχετικές εισηγήσεις ως μη πραγματοποιήσιμες. Παράλληλα, δεν είναι βέβαιο εάν θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις για τον τρέχοντα μήνα Ιούλιο, καθότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν απεργία διαρκείας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για το χαμηλό ύψος των αποδοχών τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο μηνιαίος τους μισθός δεν αρκεί για να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασής τους προς τον τόπο της εργασίας τους.

Ο Λίβανος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας του, με τη λιβανική λίρα να έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου.

Το 2019 το δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχούσε σε 1.507 λίρες Λιβάνου, ενώ σήμερα η αξία του δολαρίου ανέρχεται στις 8.000 λίρες Λιβάνου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top