ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκλήρωση επίσκεψης εργασίας του ΥΠΕΞ στην Ιταλία - Διαβεβαίωση Luigi Di Maio για στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης Κυπριακού

Ολοκλήρωση επίσκεψης εργασίας του ΥΠΕΞ στην Ιταλία - Διαβεβαίωση  Luigi Di Maio για στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης Κυπριακού

Με συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό του, Luigi Di Maio, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη στην Ιταλία όπου επιβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών ενώ ο πρώτος επανέλαβε τη στήριξη της Ιταλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι κ.κ. Κασουλίδης και Di Maio είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί ευρείας θεματολογίας, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και η εξέταση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ιταλίας επιβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες στηρίζονται σε κοινές αρχές, αξίες αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό, αναφέρει ενώ εκφράστηκε η βούληση και ετοιμότητα των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η εκπαίδευση, η ενέργεια, ο τουρισμός και οι επενδύσεις.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ενώ ανασκόπησαν τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ.

Για το θέμα αυτό, συζήτησαν τρόπους διαχείρισης των επιπλοκών που επέφερε η ρωσική εισβολή όπως η επισιτιστική κρίση, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή τροφοδότηση.

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Di Maio επανέλαβε τη στήριξη της Ιταλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Κασουλίδης πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του ιταλικού Κοινοβουλίου, Piero Fassino και την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της ιταλικής Γερουσίας, Stefania Craxi, με τους οποίους συζήτησε επιμέρους θέματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων Κοινοβουλίου και Γερουσίας.

Κατά την παρουσία του στην ιταλική πρωτεύουσα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε χθες με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού ENI, Claudio Descalzi, με τον οποίο συζήτησε θέματα ενέργειας, με έμφαση στη συνεργασία της ΕΝΙ με την ΚΔ στο πλαίσιο της ενεργειακής της δραστηριοποίησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ΚΔ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας, με τους Πρέσβεις των χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη, τους οποίους ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής, το Κυπριακό, ενώ πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί ευρείας θεματολογίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, 27 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top