ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 10,9 ο πληθωρισμός – «Tσακίζει κόκαλα» η ακρίβεια

Στο 10,9 ο πληθωρισμός – «Tσακίζει κόκαλα» η ακρίβεια

Κοντά στο φράγμα του 11% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια αυξάνουν την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλήττοντας καίρια την αγοραστική δύναμη, κυρίως των μισθοσυντήρητων, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται αισθητά.

Τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πάει σε βάθος χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 10,9%, αριθμός-ρεκόρ που καταγράφηκε για τελευταία φορά πριν 41ολόκληρα χρόνια και πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 1981 όταν ο πληθωρισμός έφθασε το 10,3%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού έφθασε το 9,6%, κάτι που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των 1000 ευρώ μειώνεται πιο κάτω από τα 900 ευρώ.

Ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ακρίβεια δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον στην αγορά, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία έτυχαν επεξεργασίας από τον Σύνδεσμος Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2022, οι τιμές των υγρών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 58,2%, του πετρελαίου κατά 37,05%, της βενζίνης κατά 35,15%.

Κατά 48,96% αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αύξηση κατά 44,18% σημείωσαν οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών. Αύξηση κατά 51,08% εντοπίζεται στις υπηρεσίες ξενοδοχείων, ενώ οι τιμές σε εστιατόρια, καφετέριες και καφενεία αυξήθηκαν κατά 6,55% και οι τιμές των οργανωμένων διακοπών στο εξωτερικό 6,45%.

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο επτάμηνο στα τρόφιμα, ως εξής: Πουλερικά αύξηση κατά 17,27%, ζυμαρικά 14,65%, ψωμί 12,44%, χοιρινό κρέας 14,22%, φρέσκα ψάρια 11,23%, ζαχαρωτά και μαρμελάδες 8,47%, ελαιόλαδο 8,17%, μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμοί 8,14%, γάλα, τυριά και αυγά 7,44%, φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά 6,22%, πατάτες 7,06%, κρασί 6,42%. Πτώση καταγράφεται στις τιμές των φρούτων (μέχρι και -5,26%), μπύρα (-3,86%), και φρέσκα λαχανικά μέχρι και -11,99%. Μειώσεις μέχρι και -3 σημειώθηκαν στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top