ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείκτες Βιώσιμης Διακυβέρνησης: Η χειρότερη χώρα της Ευρώπης η Κύπρος!

Δείκτες Βιώσιμης Διακυβέρνησης: Η χειρότερη χώρα της Ευρώπης η Κύπρος!

«Πάτωσε» η Κύπρος στους Δείκτες Βιώσιμης Διακυβέρνησης για το 2015.

Η έρευνα που διεξάγεται από τον γερμανικό οργανισμό «Bertelsmann Foundation» κατατάσσει το νησί μας στην 32η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες (28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Όλες οι χώρες αξιολογήθηκαν στους τομείς των οικονομικών,  της περιβαλλοντικής πολιτικής, της ποιότητας της δημοκρατίας, της εκτελεστικής ικανότητας και εκτελεστικής λογοδοσίας.

Μάλιστα, η Κύπρος έχει αρνητική διάκριση στη συνολική βαθμολογία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, με μέσο όρο 4,3 β. από τα 10, είναι η χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. είναι στο 6,2. Λίγο πιο πάνω από το νησί μας βρίσκεται η Ρουμανία (4,48) και η Κροατία (4.82).

Κάποιες από τις επιμέρους βαθμολογίες της Κύπρου παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν πόσο πολύ υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες.

3 από τα 10 στη «Χρηματοδότηση Κομμάτων»
Για παράδειγμα πήραμε μόνο 3 από τα 10 στον τομέα «Χρηματοδότηση Κομμάτων». Ο λόγος; Όπως αναφέρεται στην έκθεση (δημοσιεύεται κάθε 2-3 χρόνια), τα οικονομικά των κομμάτων υπόκεινται σε έλεγχο, ωστόσο δεν καταθέτουν αναλυτικά στοιχεία. «Οι υποψήφιοι Βουλευτές έχουν εκλογικό μπάτζετ 30.000 ευρώ και θα πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που συνιστούν διαφθορά. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα που διαχειρίζονται τα έξοδα είναι ασαφή» σημειώνεται σχετικά. 

Γίνεται αναφορά και στις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο οποίος «το 2014 ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι κανένα από τα κύρια κόμματα δεν κατέθεσε οικονομικές καταστάσεις και δεν ελέγχθηκαν κανονικά, ή δεν ακολούθησαν διεθνή στάνταρτς». 

2στα 10 στη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις
Πολύ χαμηλός ο βαθμός της Κύπρου και στον τομέα που έχει να κάνει με τη συμμετοχή πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις που τον αφορούν. Στην έκθεσή του ο οργανισμός αναφέρεται στο σύνταγμα της Κύπρου και στις υπερεξουσίες του υπουργικού Συμβουλίου.

3 στα 10 σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες
Ακόμη ένας απροβίβαστος βαθμός, αυτή τη φορά στον τομέα της πρόσβασης σε κυβερνητικές πληροφορίες. «Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα πρόσβασης σε επίσημες πληροφορίες» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

4 στα 10 στην πρόληψη για τη διαφθορά
Ακόμη ένας χαμηλός βαθμός σε ό,τι αφορά την πρόληψη για τη διαφθορά. Αυτή τη φορά ο βαθμός είναι 4 στα 10. Γίνεται αναφορά στον Γενικό Ελεγκτή και στην υπηρεσία του («ένας αξιοσέβαστος και έμπιστος θεσμός»), ενώ σημειώνεται: «Οι διορθώσεις σ΄ αυτά τα σχόλια (σ.σ. του Γενικού Ελεγκτή), τις παρατηρήσεις και συστάσεις είναι σπάνιες. Παρ΄ όλα αυτά, το 2014 υποθέσεις διαφθοράς έχουν πάει στα δικαστήρια».

Φάνης Μακρίδης

Πηγές: tol.org, sgi-network.org

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Κατέθεταν για δύο ώρες Ησαΐας και Τιμόθεος - «Έγιναν ομαλά»

Μονή Αββακούμ: Κατέθεταν για δύο ώρες Ησαΐας και Τιμόθεος - «Έγιναν ομαλά»

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου, σχετικά με την υπόθεση της ΙΜ Οσίου Αββακούμ, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι καταθέσεις έγιναν ομαλά, είπε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top