ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σφραγίστηκε» η αλλαγή φύλου χωρίς εγχείρηση στην Κύπρο – «Επόμενο βήμα…η διεκδίκηση στην ισότητα στον γάμο»

«Σφραγίστηκε» η αλλαγή φύλου χωρίς εγχείρηση στην Κύπρο – «Επόμενο βήμα…η διεκδίκηση στην ισότητα στον γάμο»

Ένα βήμα «μπροστά» έκανε χθες η Κύπρος μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου στα επίσημα έγγραφα, χωρίς την υποβολή του εκάστοτε ανθρώπου σε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για διόρθωση του καταχωρημένου φύλου σε άτομα 16 ετών και άνω, χωρίς να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε ιατρική χειρουργική επέμβαση ή ψυχιατρική γνωμάτευση.

Με αυτή την ενέργεια, δίνεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δηλαδή, το δικαίωμα να μπορεί ο καθένας να καθορίσει το φύλο με το οποίο νιώθει άνετα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε εδώ και 2-3 χρόνια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη στενή συνεργασία της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου.

«Δεν επηρεάζονται τα παιδιά και δεν χρειάζεται να προβεί κάποιος σε εγχείρηση για να υποβάλει την αίτηση και το φύλο το οποίο θα δηλώσει ότι νιώθει», εξήγησε η κυρία Ζαννέτου.

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου:

- «Δικαίωμα αναγνώρισης ταυτότητας φύλου» σημαίνει το δικαίωμα κάθε προσώπου αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητας του.

- «Ταυτότητα φύλου» σημαίνει τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε, με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, κατά τη γέννηση του και περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, που δυνατό να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα με τη συγκατάθεση του ίδιου του προσώπου, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση ταυτότητας φύλου, που αντιστοιχούν στην ελεύθερη βούληση του προσώπου.

- «Χαρακτηριστικά φύλου» σημαίνει τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά  και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν βιολογικά, πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη μαστών ή τριχοφυΐας, συμπεριλαμβανομένων απροσδιόριστων χρωμοσωμικών, γονιδιακών  και ανατομικών χαρακτηριστικών που φέρουν συγκεκριμένα άτομα κατά τη γέννηση.

- «Πρόσωπο» σημαίνει πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αναγνωρισμένο πρόσφυγα. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Κύπρου είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και κατοχυρώθηκε νομικά το σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, είναι η διεκδίκηση στην ισότητα στον γάμο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top