ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Προεδιοποίηση για παιδικά σιρόπια κατά του βήχα - Πιθανόν να προκάλεσαν θάνατο παιδιών

ΠΟΥ: Προεδιοποίηση για παιδικά σιρόπια κατά του βήχα - Πιθανόν να προκάλεσαν θάνατο παιδιών

Συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ για τέσσερα παιδικά σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζονται στην Ινδία που έχουν διανεμηθεί σε πολλές χώρες και τα οποία μπορεί να συνδέονται με τους θανάτους 66 παιδιών στην Γκάμπια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να αποσυρθούν άμεσα τα σιρόπια που παρασκευάζει ινδική εταιρεία και καθώς είναι πιθανόν να συνδέονται με οξύτατη νεφρική ανεπάρκεια.

Τι βρήκε ο ΠΟΥ στα σιρόπια

Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι τα σιρόπια περιέχουν «απαράδεκτες ποσότητες» διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και μπορούν να αποβούν θανατηφόρες όταν καταναλωθούν.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, έχουν «δυνητικά συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών». Τα προϊόντα κατασκευάζονταν από μια ινδική εταιρεία, την Maiden Pharmaceuticals, η οποία δεν είχε προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Όλες οι παρτίδες αυτών των προϊόντων θα πρέπει να θεωρούνται μη ασφαλείς μέχρι να αναλυθούν από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, υπογραμμίζεται.

Ποια είναι τα τοξικά σιρόπια

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει, παράλληλα, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να σταματήσουν άμεσα την πώληση των σιροπιών. Πρόκειται για τα:

Promethazine Oral Solution,
Kofexmalin Baby Cough Syrup,
Makoff Baby Cough Syrup και
Magrip N Cold Syrup.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εν λόγω φάρμακα έχουν εντοπιστεί στη Γκάμπια, αλλά ενδέχεται να έχουν διανεμηθεί και σε άλλες χώρες μέσω ανεπίσημων αγορών. Γκάμπια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας τα φάρμακά της πωλούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξάγονται σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το Reuters, η Maiden Pharmaceuticals - η οποία εδρεύει στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα - εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Το υπουργείο Υγείας και η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει επίσημα την προειδοποίηση του ΠΟΥ για τα προϊόντα, την οποία δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Η παρέμβαση του ΠΟΥ ήρθε αφού οι ιατρικές αρχές στη Γκάμπια - ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός - εντόπισαν αύξηση των περιπτώσεων οξείας νεφρικής βλάβης σε παιδιά κάτω των πέντε ετών στο τέλος Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Γκάμπια έκτοτε ανέστειλε τη χρήση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης και προέτρεψε τον κόσμο να χρησιμοποιεί δισκία.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γκάμπια δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι δεκάδες παιδιά πέθαναν, χωρίς να δώσουν ακριβή αριθμό. Μιλώντας στη Γενεύη την Τετάρτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Η απώλεια αυτών των νεαρών ζωών είναι πέρα για πέρα θλιβερή για τις οικογένειές τους».

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top