ΔΙΕΘΝΗ

Washington Post: Ο «αγώνας» του Μπάιντεν να κρατήσει ενωμένο τον συνασπισμό των φίλων της Ουκρανίας

Washington Post: Ο «αγώνας» του Μπάιντεν να κρατήσει ενωμένο τον συνασπισμό των φίλων της Ουκρανίας

Κάποιοι έχουν αρχίσει να κουράζονται κυρίως γιατί έρχεται ένας ενεργειακά δύσκολος χειμώνας. Άλλοι ήταν από την αρχή... χλιαροί και ποτέ δεν είδαν για ποιο λόγο πρέπει να ασχοληθούν με κάτι τόσο μακριά τους. Είναι και το εσωτερικό μέτωπο που γκρινιάζει για τα έξοδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αποδυθεί σε έναν δύσκολο αγώνα να κρατήσει ενωμένο τον φιλο-ουκρανικό συνασπισμό, αν όχι να προσελκύσει νέα μέλη, την ώρα που έχει δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του, λίγες εβδομάδες πριν από μια αναμέτρηση που ίσως αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες.

Τους τελευταίους μήνες, γράφει η Washington Post, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πολλές ώρες συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, και άλλους ξένους ηγέτες που δεν είχαν πάρει σαφή θέση. Τους κάλεσε ειδικά να πάρουν θέση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ινδός ηγέτης πράγματι τον Σεπτέμβριο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «δεν είναι ώρα για πολέμους». Ήταν μια σαφής θέση από τον Μόντι, που ως τότε κρατούσε προσεκτική ουδετερότητα, άγνωστο όμως αν αυτό ήταν το προϊόν της πίεσης των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη στον ΟΗΕ θα τεθεί προς ψηφοφορία προσχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να πείσουν ως σήμερα αδέσμευτες χώρες από τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία να πάρουν θέση υπέρ της Ουκρανίας. Δύσκολο το έργο γιατί πολλές από αυτές πλήττονται από τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων που αυξάνονται λόγω του πολέμου.

Στόχος της Ουάσινγκτον το ευρύτερο δυνατό μέτωπο. Τον Μάρτιο 141 χώρες είχαν καταδικάσει την εισβολή. Ο,τιδήποτε λιγότερο για το ψήφισμα της Τετάρτης για τις ΗΠΑ θα φαίνεται σαν χαμένο έδαφος.

Αλλά ο Μπάιντεν έχει και ένα δικό του εσωτερικό αγώνα που πρέπει να να κερδίσει.

Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη διαφωνία τους για τα δισεκατομμύρια που έχουν διατεθεί σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι ρωγμές ενδεχομένως θα γίνουν ρήγμα αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβτίου, σενάριο αρκετά πιθανό.

Παράλληλα, υπερτριπλάσιοι είναι και οι Ρεπουμπλικανοί (ή ανεξάρτητοι ποου τείνουν προς τους Ρεπουμπλιακνούς) που δηλώνουν ότι δίνεται στο Κίεβο «υπερβολικά πολλή βοήθεια» (από 9% τον Μάρτιο σε 32% το Σεπτέμβριο).

 ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top