ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέκρινε την πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Υπουργικό

Ενέκρινε την πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Υπουργικό

Πρόταση/νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που θέτει τις βάσεις, για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επόμενες δεκαετίες, ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος είπε ότι «είναι ένα θέμα που ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια τη Δημοκρατία, έχει περάσει και από την Τρόικα και είναι απολύτως αποδεκτό και παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή».

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, «προηγήθηκε διαβούλευση με όλα τα κόμματα, που κράτησε δύο χρόνια, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκπροσώπους Δήμων, Κοινοτήτων», προσθέτοντας πως “οι πάντες ενεπλάκησαν”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δημιουργήθηκε η αναγκαία συναίνεση από όλους τους ενδιαφερόμενους”, σημειώνοντας πως “αποτυπώνεται αυτή η συναίνεση και μέσα από το νομοσχέδιο”.

Ευχήθηκε η Βουλή, μετά που θα ανοίξει, να το συζητήσει και πριν το τέλος του χρόνου να το έχει ψηφίσει, έτσι ώστε να μπει πλέον στη διαδικασία υλοποίησης.

“Τι θα κερδίσουμε μέσα από αυτό; Εξοικονομήσεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος του φορολογούμενου. Όσα λεφτά εξοικονομούνται θα πρέπει να πηγαίνουν, για παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Το άλλο, που θα πετύχουμε μέσα από το νομοσχέδιο, είναι συγκέντρωση υπηρεσιών προς τον πολίτη σε ένα συγκεκριμένο τόπο, όπως θα είναι το επαρχιακό σύμπλεγμα, όπου πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται από εκεί”, είπε ο κ. Χάσικος.

Πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση με τη σειρά της θα δώσει και γνώση και εμπειρία σε αυτά τα νέα σώματα που θα εκδίδουν τις άδειες”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει περάσει από Υπουργικό Συμβούλιο η ενιαία φορολογία, με την οποία δεν θα χρειάζεται πλέον να φορολογεί υπό μορφή τελών η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη μια και το κεντρικό κράτος από την άλλη.

“Όλα αυτά θα γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται επίσης και ένα άλλο ζητούμενο πάγιο αίτημα της ΤΑ για αυτονόμηση. Με αυτά τα χρήματα, που θα εισπράττουν από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, που είναι πέραν των 100 εκ. βάζουν τη βάση για αυτονόμηση”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν θα μειωθούν οι Δήμοι, ο κ. Χάσικος είπε: “Οι Δήμοι δεν θα μειωθούν, ούτε τα Κοινοτικά Συμβούλια θα μειωθούν. Παραμένουν τα ίδια. Μειώνεται ο αριθμός δραστικά των μελών των Συμβουλίων, δηλαδή αυτός ο στρατός δημοτικών συμβούλων που είχαμε ανά Δήμο, θα εκλείψει. Υπάρχουν πολλές εξοικονομήσεις”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι Δημοτικές Εκλογές θα γίνουν του χρόνου το Δεκέμβρη, ο ΥΠΕΣ είπε πως “οι Δημοτικές Εκλογές είναι σύμφωνα με το νόμο προγραμματισμένες και παραμένουν”, για να προσθέσει πως “εάν η Βουλή εν τη σοφία της θέλει να τις μετατοπίσει, είναι δικαίωμά της”.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top