ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δυσαρέσκεια Αβέρωφ προς ΠτΔ για τις… σκιές και το «δεν σκοπεύω να κάνω άλλο γάμο» του Μαυρογιάννη

Η δυσαρέσκεια Αβέρωφ προς ΠτΔ για τις… σκιές και το «δεν σκοπεύω να κάνω άλλο γάμο» του Μαυρογιάννη

Ενώπιον των πολιτών τέθηκαν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Mαυρογιάννης και Χρίστος Χρίστου.

Οι τρεις υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις στο debate του Sigma στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές».

Διαβάστε τις σημαντικότερες τοποθετήσεις των τριών υποψηφιών στην τηλεμαχία. 

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Ο συναγερμός δεν αλώθηκε και δεν είναι εύκολα τα τείχη για να πέσουν. Θέλω να κάνω μια ιστορική αναδρομή για το ΔΗΣΥ. Στόχος του ενδιάμεσου χώρου είναι να αλλοτριωθεί ο ΔΗΣΥ και να χτυπηθεί. Δεν θα πάω στο μακρύτατο παρελθόν του 70 και του 80. Θα περιοριστώ στα τελευταία 15 χρόνια και το πρόβλημα του ενδιάμεσου χώρου να διεμβολίσουν το ΔΗΣΥ δεν ήταν ούτε Κληρίδης ούτε Αβέρωφ ούτε Αναστασιάδης. Ο πατριωτικός ρεαλισμός, ελεύθερη οικονομία και δυτικός προσανατολισμός της χώρας. Είναι αυτή τη φυσιογνωμία που προσπαθεί ο ενδιάμεσος χώρος να αλλοτριώσει. Το 2008 πέριξ του Τάσσου Παπαδόπουλου χρησιμοποιώντας κάποιους συναγερμικούς. Ο ενδιάμεσος χώρος έβγαλε τον Δημήτρη Χριστόφια. Μετά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο δεν το πέτυχαν. Επανέρχονται το 2023 χρησιμοποιώντας ένα Δούρειο Ίππο ο οποίος γίνεται το δεκανίκι του ενδιάμεσου χώρου. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα το κατορθώσουν ούτε αυτή τη φορά.

Πώς μπορεί να έχει ευθύνη ο ΔΗΣΥ όταν κάποιος προσφέρετε ως Δούρειος Ίππος; Ο ΔΗΣΥ ήταν και πριν να είναι υπουργός ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είναι απόψε εδώ και ο κ. Μαυρογιάννης. Λυπούμαι που στρέφεται η συζήτησης για να σχολιάζουμε κάποιον που δεν είναι εδώ. Πιστεύω ότι ο κ. Μαυρογιάννης αν πω κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα θα με διορθώσει. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε στον κ. Χριστοδουλίδη ότι αυτός έπεισε τον ΠτΔ να φύγει από το Μον Πελεράν. Υποτιμάτε τον θεσμό του Προέδρου είχε πει στον κ. Μαυρογιάννη. Πώς είναι δυνατό πριν δύο μήνες ο ίδιος άνθρωπος να λέει ότι ο ΠτΔ αποφασίζει από μόνος του. Εδώ στην Κύπρο από την ίδρυσή μας, χτίσαμε μια κουλτούρα. Όλοι, τα ΜΜΕ, ο κόσμος χτίσαμε μια κουλτούρα να πατούμε τουλάχιστον σε δύο βάρκες. Ανεχόμαστε μια πολιτική παραδοξότητα. Κάποιος να δηλώσει ότι είναι με το ΔΗΣΥ, να είναι ανεξάρτητος και να είναι υποψήφιος του κέντρου. Το κέντρο αυτό ύβριζε από μέρα μέχρι τη νύχτα τον ΔΗΣΥ. Υπάρχει μια προσπάθεια να λεχθεί ότι ο κακός Αβέρωφ έπεισε τον ΠτΔ να διώξει τον Υπουργό του. Όταν έδινε μάχες ο Αβέρωφ για τον τόπο και την Κυβέρνηση άλλοι ήταν πίσω και δεν «τραυματίστηκαν». Αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή τραυματίζονται. Ποτέ δεν πρόταξα το Εθνικό μου κεφάλαιο. Είχα θέσεις που τις υπερασπιζόμουν.

Με ξέρετε πολύ καλά ότι αρέσω ή δεν αρέσω είμαι πάντα ειλικρινής. Δημιουργήθηκαν σκιές. Οι σκιές δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις. Αυτός που έχει την ευθύνη να τις ξεκαθαρίσει είναι ο ΠτΔ. Ενώπιον αυτής της κατάστασης έχει την ιστορική ευθύνη και για την υστεροφημία του και για τον τόπο και την παράταξή του. Κανείς δεν θα ήταν εδώ που είναι χωρίς τον ΔΗΣΥ. Τον ανιδιοτελή κόσμο του ΔΗΣΥ. Για μένα δεν μπορεί να συνεχίζει ένας να είναι συνεργάτης μου όταν είναι υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου, ο οποίος προσπαθεί να αλώσει τον ΔΗΣΥ εδώ και τόσα χρόνια. Δεν είναι εμένα που έβριζαν ως τον Πρόεδρο με την πιο διεφθαρμένη Κυβέρνηση.

Δεν είμαι άνθρωπος που δείχνω αισθήματα, καταγράφω γεγονότα, καμία πικρία.

Εμείς στον ΔΗΣΥ ήμασταν πάντα για τα δύσκολα. Θα τα αντιμετωπίσουμε και αυτά. Αυτός είναι ο ρόλος μας από το 1976. Στόχος τους ήταν η αλλοίωση του ΔΗΣΥ.  

Πάντα με ειλικρίνεια αυτά που λέμε. Αυτά που έλεγα για το Κυπριακό είναι ότι το κόμμα που έχουμε

θέσεις κοντά είναι το ΑΚΕΛ. Δεν έχω ταυτόσημες θέσεις με τον κ. Μαυρογιάννη, όμως τον πιστώνω. Στο παρελθόν είχε απόψεις με διαφορετικές εκτιμήσεις από μένα. Έχουμε πλησιέστερες θέσεις με το ΑΚΕΛ αλλά όχι ταυτόσημες.

Αυτό που πράττει το ΕΛΑΜ είναι πολιτικά ορθόδοξο. Κατεβαίνει στον λαό με βάση τις θέσεις του. Κάνουμε οτιδήποτε είναι έξω από την πολιτική ορθότητα ότι είναι παράδοξο. Ο ΔΗΣΥ από την ίδρυσή του είχε πάντα υποψήφιο. Δεν μπήκε ποτέ σε παζάρια με πολιτικό χώρο. Μόνο ξεκάθαρα. Έχει τον δικό του υποψήφιο και κάνει συναντήσεις. Δεν κάναμε ποτέ ρωσική σαλάτα στον ΔΗΣΥ.

Διαφθορά και διαπλοκή υπάρχει διαχρονικά και σε κάθε χώρα. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να συνεχίσει. Πρέπει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Δεν υπάρχουν κοινωνικά παντοπωλεία. Έχουμε πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρώπη. Δημιουργούμε αποθέματα. Είμαστε η χώρα που έφερε δισεκατομμύρια επενδύσεις που τα προσπερνούμε. Είμαστε η χώρα που είναι απαξιωμένη από την αντιπολίτευση. Είμαστε χώρα που έχει τεράστιες επενδύσεις. Είμαστε η απαξιωμένη χώρα που ήρθαν τόσοι και τόσοι να επενδύσουν. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ τα κάνουν όλα μαύρα. Τους τελευταίους μήνες ήρθαν πάνω από 7.000 ψηλά αμειβόμενοι. Λόγω της ανάπτυξης δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα. Εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων. Λάθη έγιναν, πράματα που πλήγωσαν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Όμως κατορθώσαμε να ξαναχτίσουμε την κυπριακή οικονομία.

Δεν μπορεί ό,τι κάνει η Κυβέρνηση να «τρώει ξύλο». Να μην ταλαιπωρείται ο Κύπριος που είναι το σπίτι του στη νεκρή ζώνη. Πρέπει να μεριμνήσουμε για τις μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία για να μην είναι βάρος.

Γιατί δεν κάνουν αίτηση οι μετανάστες όταν είναι στην Τουρκία για πολιτικό άσυλο; Αυτά είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η Κύπρος πέραν της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει το Κυπριακό, την οικονομία και το μεταναστευτικό. Μιλώντας για το μεταναστευτικό. Η πληγή του μεταναστευτικού. Αν δεν ήταν η κατοχή δεν θα είχαμε 180 χιλιόμετρα πράσινης γραμμής. Υπάρχουν δύο ζητήματα βασικά για Ε/κ και για Τ/κ. Η διακυβέρνηση, από τη μια οι Ε/κ θέλουμε ένα κράτος λειτουργικό που να μην υπάρχει ο φόβος ότι χρησιμοποιείται το κράτος από την Τουρκία μέσω των Τ/κ. Οι Τ/κ δεν θέλουν η πλειοψηφία να αποφασίζει για αυτούς. Η κάθε περιοχή θα διοικείται και θα αποφασίζει από μόνη της στην εσωτερική διακυβέρνηση. Για την εκ περιτροπής προεδρία δεν θα τα αποφύγω. Δεχτήκαμε την εκ περιτροπής προεδρία, δεν απορρίφθηκε ούτε επί Τάσσου, ούτε επί Χριστόφια, ούτε επί Αναστασιάδη. Όμως να δούμε την κοινή πτυχή του Κυπριακού. Ξέρω τι θέλουν Ε/κ και Τ/κ. Έβαλα το θέμα της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

Είναι πολιτική αφέλεια να νομίζουμε ότι αν φύγει η ΔΔΟ από το τραπέζι θα πετύχουμε τη σωστή λύση. Θα πάμε σε ενσωμάτωση η αναγνώριση των κατεχομένων αν γίνει αυτό το πράγμα.

Την απάντηση θα τη δώσω με τον σχολιασμό μου. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι είτε εξέλιξη της σταθερότητας και της ασφάλειας που ζήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια, είτε η επαναφορά τρόπου διακυβέρνησης που βίωσε ο κυπριακός ελληνισμός στο παρελθόν. Έρχονται ακόμα πιο δύσκολα. Αφήνουμε προίκα για τους επόμενους. Εκτιμούμε ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολα και πρέπει να έχουμε αποθέματα. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που βοηθούμε τον τόπο».

Ανδρέας Μαυρογιάννης

«Διαπιστώνω ότι σαν να παραέχουμε πολλά ζώα δίπλα μας. Αναφερθήκατε στη μνεία του ΠτΔ για τους 3 συνεργάτες του. Ότι είχα εξαιρετική σχέση με τον ΠτΔ δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναφέρουμε τα υπονοούμενα για ζώα. Νιώθω ότι συσπείρωση του κόσμου δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Νιώθω ότι κάποιοι άλλοι από τους υποψηφίους προσπαθούν να προσεταιριστούν ανθρώπους του χώρου. Είμαι παντρεμένος κ. Καρεκλά, δεν σκοπεύω να κάμω άλλο «γάμο». Δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσουμε για γάμο συμφερόντων. Δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Εγώ δεν είμαι κόμμα, είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος. Με τιμά η απόφαση του ΑΚΕΛ να με υποστηρίξει. Δεν θα ονόμαζα ταύτιση αυτή την κατάσταση. Το 2017 φτάσαμε μια ανάσα από τη λύση με μια διαδικασία που είχε προετοιμαστεί χρόνια πριν. Το κύριο στήριγμα το 2015-17 ήταν το ΑΚΕΛ. Ως διαπραγματευτής ένιωθα ότι είχα μεγάλη στήριξη από το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ δεν συμπνέει με τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό λόγω έλλειψης αξιοπιστίας του ΔΗΣΥ.

Δεν ήμουν ποτέ μέλος του ΔΗΣΥ να πω στον κ. Χρίστου σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ που αποδείχθηκε ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον ΔΗΣΥ.

Βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ότι δεν πάει άλλο. Όχι με διάφορες λέξεις. Είμαι απόλυτα σίγουρος πως μπορώ. Το ΑΚΕΛ έκανε υπέρβαση με το να με στηρίξει. Πρέπει να προσθέσω ότι οι εμπειρίες που είχα με την Κυβέρνηση της αριστεράς είναι ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με βοηθήσουν.

Αν ακούσει κανείς την περιγραφή του κ. Νεοφύτου θα νομίσει ότι είμαστε πέρα από τον παράδεισο. Και άμα τα ακούσει κάποιος δεν θα θέλει να πάει στον παράδεισο. Πρέπει να προσέχουμε λίγο τι λέμε. Έχουμε μια απίστευτη σειρά από πράγματα που έγιναν, διαβατήρια, κυπριακές αερογραμμές και εκποιήσεις. Μας λέει ο κ. Νεοφύτου ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει στα καύσιμα. Ενώ μας λένε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, μέχρι και η Γερμανία μείωσε το ΦΠΑ στα καύσιμα. Εμάς γιατί δεν γίνεται; Αυτή τη στιγμή που μιλούμε γίνεται λόγος για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας στην Ευρώπη. Η Κύπρος πρέπει να συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις. Το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η λύση περνά μέσα από την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΕΕ. Οι επαναπατρισμοί μαζικά απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Η Κύπρος δεν είναι χώρα προορισμού. Όταν πάμε εκεί σε 15 μέρες θα μας στείλουν πίσω, αυτό πρέπει να ξέρουν οι μετανάστες. Γίνονται έρμαιο της Τουρκίας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα άτομα που είναι επιλέξιμοι.

Περιμένω από τον κ. Αβέρωφ να μου πει τι θα κάνει ένας αστυνομικός όταν περάσει ένας παράτυπος μετανάστης. Δεν μπορείς να τους στείλεις πίσω, τα μαυρογέριμα…

Υπάρχουν μικρά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Η επιμονή της Τ/κ πλευράς με διαφωνία Προέδρου και Αντιπροέδρου. Πρέπει να επανέλθουμε και να επιμένουμε σε αυτή τη βάση.  Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, τη χρήση της ενέργειας αλλά με τρόπο ουσιαστικό. Πρέπει να είμαστε πιστικοί στη μορφή της λύσης με τους δείχτες Γκουτέρες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα.

Υπάρχει μια παρεξήγηση σε αυτόν τον τόπο για το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος την πολιτική. Νομίζουν ότι είναι το ύψος της φωνής που καθορίζει τη σοβαρότητα. Με υπευθυνότητα αυτός ο τόπος θα πάει μπροστά. Η δική μου υποψηφιότητα είναι η μοναδική που προσφέρει ελπίδες στον τόπο. Κάθε βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι στριμώχνονται για να κοιμηθούν στη Μητρόπολη Λεμεσού στις σκάλες. Χρειάζεται να σταματήσει αυτή η κατάσταση, ο τόπος έχει ανάγκη για αλλαγή. Οι άλλες δύο είναι συνεχιστές της παρούσας Κυβέρνησης. Αλλάζουμε ή συνεχίζουμε μια πορεία που μας οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο».

Χρίστος Χρίστου

«Έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση των δυο υποψηφίων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του κ. Νεοφύτου και του κ. Μαυρογιάννη.

Παρακολούθησα την προσπάθεια, των δυο υποψηφίων για το Κυπριακό. Εμείς από τη πλευρά μας, θέλουμε και προσπαθούμε να πείσουμε τον κάθε συμπολίτη μας ότι, από πλευράς μας η υποψηφιότητά μας είναι καθαρή.

Οι τρεις υποψήφιοι έχουν εκπροσωπήσει την ίδια Κυβέρνηση. Εμείς υποστηρίζουμε κάτι εντελώς διαφορετικό αναφορικά με το Κυπριακό. Θεωρώ ότι κανείς δεν συμφωνεί με το ΕΛΑΜ σχετικά με τη λύση του Κυπριακού. Το ΕΛΑΜ αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι από ελεύθερη βούληση το στηρίζουν. Εμείς έχουμε υποχρέωση να πείσουμε τους πολίτες να μας ψηφίσουν. Θα δουλέψουμε αυτούς τους τρεις μήνες για να τους πείσουμε να μας ψηφίσουν.

Ό,τι λέει ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Νεοφύτου τα ακούμε εδώ και 48 χρόνια.

Το πλαίσιο Γκουτέρες, είναι ένα πλαίσιο το οποίο δικαιώνει την κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Η Τουρκία έτσι κι αλλιώς δεν το αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες στο σύνολο του, επειδή στόχος της είναι η πλήρης τουρκοποίηση της Κύπρου. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο.

Στόχος του ΕΛΑΜ είναι να προωθήσει τα συμφέροντα της Κύπρου. Απαντώ αυτό που έχω απαντήσει πολλές φορές. Η σχέση με την Χρυσή αυγή έχει τελειώσει. Από εκεί και πέρα, η εξεύρεση συμμάχων σε όλη την Ευρώπη συνεχίζεται.

Το κεφάλαιο με την Χρυσή Αυγή έκλεισε και είναι παρελθόν. Τώρα μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα του τόπου και τα προβλήματα των πολιτών.

Απαντώντας όμως στον κ. Νεοφύτου για την οικονομία, θα ήθελα να πω ότι, η Κύπρος δεν είναι Ντουμπάι ούτε Κατάρ. Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεινοπαθούν λόγω της ακρίβειας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top