ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας για αναγνώριση του ψευδοκράτους - Ενόχληση στα κατεχόμενα για ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Αγώνας για αναγνώριση του ψευδοκράτους - Ενόχληση στα κατεχόμενα για ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Ο «υπουργός εξωτερικών» εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία τοποθετείται για τα μηνύματα της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους.

«Καταδικάζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέτειο της ίδρυσης της τδβκ», σημειώνει αναφερόμενο στο ψευδοκράτος.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ελληνοκυπριακός θεσμός (Υπουργείο Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας), ο οποίος έχει ως στόχο να καταδικάσει τον τουρκοκυπριακό ¨λαό¨ να ζει σε απομόνωση, να παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του και καταφεύγει σε κάθε είδους μέσα και παραπληροφόρηση για το σκοπό αυτό, ενοχλείται από τους εορτασμούς της επετείου της ¨τδβκ¨και τη θεμελίωση της νέας μας πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υποστηρίζει ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα». Είναι, αναφέρεται, ένας έντιμος «λαός» που κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του «κράτος» ασκώντας το «δικαίωμά» του στην αυτοδιάθεση.

Το «υπουργείο εξωτερικών», ισχυρίζεται, «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αναγνώριση της τδβκ, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια για κρατική υπόσταση».

Προσθέτει ότι «οι τρέχουσες και μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της τδβκ και των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νομικό πλαίσιο μεταξύ της τδβκ και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παρουσία και τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».

Επιπλέον, το «υπουργείο εξωτερικών», ισχυρίζεται ότι, όπως είναι γνωστό, το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και η αρχή λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την περιοχή είναι η «κυβέρνηση της τδβκ».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Η σημερινή θλιβερή επέτειος υπενθυμίζει τις αποσχιστικές και διχοτομικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και τις προσπάθειές της για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και υλοποίηση του στόχου της για «δύο κράτη».

Τέτοιες προσπάθειες είναι ατελέσφορες και αποτυγχάνουν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τα Ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) έχει ρητά καταδικάσει την αποσχιστική και νομικά άκυρη αυτή οντότητα. Έχει επίσης καλέσει, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν ή τη βοηθήσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Μόνη θλιβερή εξαίρεση περιφρόνησης των Ψηφισμάτων αυτών είναι η Τουρκία.

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την απουσία διαπραγματευτικής διαδικασίας στην παρούσα φάση, κλιμακώνει τις προσπάθειές της για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, εκμεταλλευόμενη την παρουσία της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, απαιτεί τη σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας για το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης με την παράνομη οντότητα που δημιούργησε, απειλώντας και εκφοβίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια νέα κλιμάκωση των προκλήσεων και παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη. Η Τουρκία συνεχίζει απρόσκοπτα να παραβιάζει το καθεστώς της πόλης των Βαρωσίων, ενάντια στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550(1984) και 789(1992). Ταυτόχρονα συνεχίζει να αναβαθμίζει και να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ επιταχύνει τη στρατηγική της για αλλοίωση του δημογραφικού τους χαρακτήρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης βάσης λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η λύση αυτή θα πρέπει να σέβεται το σύνολο του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με γνώμονα την ασφάλεια και ευημερία της κοινής πατρίδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςΥποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top