ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ελλάδα: Πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα ενεργοποίησε σήμερα το απόγευμα το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της EE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη μετά από αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα ενεργοποίησε σήμερα το απόγευμα το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα. «Σε λίγες ώρες, η ΕΕ ήταν σε θέση να ανταποκριθεί χάρη στη Γαλλία που διαθέτει αεροσκάφη πυρόσβεσης τα οποία έχει παραχωρήσει εθελοντικά στην κοινή δεξαμενή των μέσων πολιτικής προστασίας της ΕΕ», σημειώνει.

«Η ΕΕ βοηθάει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και συνέχισε:«Έχουμε αντιδράσει γρήγορα και με πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμά της Ελλάδας για βοήθεια. Η Επιτροπή είναι ευγνώμων προς τη Γαλλία για την άμεση απόκρισή της, κάνοντας τη χρήση των αεροπλάνων της δυνατή. Συνεχίζουμε τη στενή επαφή μας με τις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα».

Η Γαλλία συνεισφέρει με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα αεροπλάνο συντονισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν ενεργοποιηθεί αεροπλάνα από τα εθελοντικά μέσα πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο το απόγευμα.

Νωρίτερα:

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση - Ελαφρά τραυματίας ο πιλότος - Οι δύο χειριστές θα μεταφερθούν στην Αθήνα με C-130.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Νέο πύρινο μέτωπο στην Αχαΐα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα κοντά στην κοινότητα Χαλκιάνικα Αχαΐας, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας. Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με περίπου 25 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσαχθεί ένα άτομο και εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του στην εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Αφράτι της Χαλκίδας, καθώς η πτώση της έντασης των ανέμων έδωσε την ευκαιρία στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπό της και να ανακόψουν την καταστροφική του πορεία. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, μέχρι το τέλος της μέρας η πυρκαγιά πιθανόν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Τέλος, διακοπές ρεύματος στα Κύθηρα και σε περιοχές της Αττικής όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σημειώνονται το απόγευμα. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ οι διακοπές στην Αττική γίνονται σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική στα σημεία όπου γίνονται εναέριες ρίψεις νερού. Πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα ατα Κύθηρα καθώς έχουν καεί πυλώνες του δικτύου τροφοδοσίας του νησιού στη Λακωνία και μέχρι στιγμής ηλεκτροδοτείται μόνο το βόρειο τμήμα του νησιού.  Τα συνεργεία του Διαχειριστή του δικτύου είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και την αντικατάσταση πυλώνων που κάηκαν εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα με το ατύχημα ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Canadair CL-215 στη φωτιά της Λακωνίας, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Οι δύο πιλότοι του Canadair είναι καλά στην υγεία τους, επικοινώνησαν με τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας και τελικώς εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από άντρες της Πυροσβεστικής. 

ΚΑΡΕΑ ΦΩΤΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Σε ύφεση το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Υμηττό

 

Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό, στην πλευρά της Ηλιούπολης, σύμφωνα με το Δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Βαλασόπουλο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "στη πλευρά του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και
της Γλυφάδας το θέμα αντιμετωπίστηκε. Τώρα η φωτιά έχει μετατεθεί στην πίσω πλευρά του Υμηττού, στο δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Κορωπίου".

Τόνισε ότι "οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι έτοιμες και η μάχη δίνεται με ιπτάμενα και με πεζοφόρα τμήματα" για την κατάσβεσή της. 

Ο κ. Βαλασόπουλος σημείωσε ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ "στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα και τίποτα άλλο", λέγοντας "ότι βασικός στόχος ήταν να σωθούν τα σπίτια και οι άνθρωποι και τα καταφέραμε".

Επίσης υπογράμμισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις των εθελοντών αλλά και του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να "αντιμετωπιστεί η παραμικρή αναζωπύρωση άμεσα".

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης εμφανίστηκε "100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό". Προσέθεσε ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε "τουλάχιστον 3 εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα".

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Αφράτι Χαλκίδας, Καρέα, Λακωνία και Νέα Αρτάκη, εκκένωση κατασκηνώσεων

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει ακόμα η φωτιά στην Αφράτι της Χαλκίδας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί. 

Από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τώρα όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέβαλλαν προσπάθεια να περιορίσουν τα πολλά και ανεξέλεγκτα μέτωπα της φωτιάς και ήδη έχουν περιορίσει τις φλόγες σε ένα μέτωπο και συνεχίζουν να δίνουν την μάχη τους. Ήδη δεκάδες οχήματα και πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στην περιοχή  ενώ επιχειρούν και αεροσκάφη. 

"Δίνουμε μια πραγματική μάχη όλοι μας από την πρώτη στιγμή με όλο το δυναμικό και τον εξοπλισμό της Περιφέρειας δίπλα στους πυροσβέστες τους εθελοντές και τα μηχανήματα των δήμων. Είναι μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που κρατά ώρες" δηλώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς. 

"Ελπίζω να μας βοηθήσει η τύχη να υπάρξει μια ύφεση στους ανέμους και να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κυρίως μέτωπο της φωτιάς" σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Σπάρτη

 

Μέσα στις αυλές των σπιτιών μπήκε η φωτιά στον κάμπο των Βοιών. Όμως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τέτοια, ώστε τα σπίτια γλύτωσαν από την πυρκαγιά και ο ελαιόκαμπος γλύτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Οι κάτοικοι στον κάμπο, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλυτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.
 
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών ώστε να συνδράμουν οι υπάλληλοι -ο καθένας από την αρμοδιότητά του- στην κατάσβεση και την παροχή βοήθειας στους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τα χωριά, από όπου περνάει η φωτιά. 

Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. Το  βουνό ανατολικά της κωμόπολης  έχει ολοκληρωτικά γίνει στάχτη. 

Εκκενώνονται κατασκηνώσεις, σε εξέλιξη πυρκαγιές

 

Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στη Λακωνία ενώ σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στον Καρέα καθώς και άλλες δύο πυρκαγιές στη Χαλκίδα και στη Μαλακάσα,  σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας.

Όπως είπε ο κ. Τσόγκας από τις 6 το πρωί σήμερα εκδηλώθηκαν μέχρι αυτή την ώρα εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ αύριο θα υπάρχει επικινδυνότητα βαθμού 4 λόγω των ισχυρών ανέμων και γενικότερα των καιρικών συνθηκών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Στην περιοχή του Καρέα νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές ενώ εκκενώθηκε και το σπίτι το Χαμόγελο του Παιδιού. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.28 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες των ΟΤΑ ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται στο να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα ενεργά μέτωπα ώστε να μην φτάσουν οι φλόγες στις παρακείμενες κατοικίες. Ο εκπρόσωπος του ΠΣ επισημαίνει στους κατοίκους της Αττικής να μην άσκοπες μετακινήσεις ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν άνετα τα πυροσβεστικά οχήματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών και των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. 

Σε ότι αφορά την πυρκαγιά στην Λακωνία σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε 3 αγροικίες στο Φαρακλό και 2 αγροικίες στο Λάχι εκκενώθηκε το χωριό Αγιος Νικόλαος και 200 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφος από την παραλία στην Νεάπολη Βοίων. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.40 τα ξημερώματα και καίει χαμηλή βλάστηση και ελαιώνες στις περιοχές Φαρακλό, Παραδείσι , Λάχι, Αγιος Νικόλαος και Νεάπολη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι νωρίτερα υπήρξε αναγκαστική προσγείωση ενός πυροσβεστικού αεροπλάνου καναντέρ CL215 σε δρόμο δυτικά του Φαρακλού και το πλήρωμά του το οποίο δεν
διατρέχει κίνδυνο διακομίστηκε προληπτικά στο Κέντρο υγείας της περιοχής.

Αυτή την ώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα 1 όχημα ΟΤΑ 4 υδροφόρες της Περιφέρειας 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας στην Εύβοια στη 1 το μεσημέρι σε κύρια δασική έκταση και καίει .

Στην περιοχή Αφράτη εκκενώθηκε καταυλισμός Ρομά. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα 6 άτομα πεζοπόρο 1 χωματουργικό μηχάνημα και 1 αεροσκάφος. 

Η πυρκαγιά στην Μαλακάσα εκδηλώθηκε στο 43 χλμ. Από Μαλακάσα προς Ωρωπό στις 15.29 και καίει παλιό δάσος. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώνονται οι κατασκηνώσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα απομακρύνονται τα παιδιά από 3 κατασκηνώσεις ενώ η φωτιά κατευθύνεται σε ένα λατομείο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα 10 άτομα πεζοπόρο και 2 αεροπλάνα. Για τα αίτια των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση από τα ανακριτικά τμήματα των πυροσβεστικών υπηρεσιών και την διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού σε συνεργασία με κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Σε ότι αφορά το αίτημα που υποβλήθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας οι ελληνικές αρχές ζητούν ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων με 4 αεροσκάφη και αναμένεται απάντηση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top