ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Η μάχη για το Τριπρόσωπο και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Η μάχη για το Τριπρόσωπο και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Την πρώτη δημοσκόπηση για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης (6/12) το ΣΙΓΜΑ, επιβεβαιώνεται η σταθερή πρωτιά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και τη μάχη μεταξύ του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου και του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, για μία θέση στο Τριπρόσωπο.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση με δείγμα 1.000 ατόμων, που διενεργήθηκε μεταξύ 24 Νοεμβρίου με 1η Δεκεμβρίου, καταγράφει τα χαρακτηριστικά για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο και των υποψηφίων, την πρόθεση ψήφου και την πρόθεση των πολιτών να ψηφίσουν στις εκλογές, καθώς και το ενδιαφέρον τους για την εκλογική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, το 59% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ/αρκετά, το 23% μέτρια, ενώ το 18% καθόλου ή όχι και τόσο.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 6 στους 10 δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα πάνε να ψηφίσουν, 22% ότι μάλλον θα ψηφίσουν, ενώ μόλις 10% σίγουρα δεν θα πάνε να ψηφίσουν και 9% ότι μάλλον δεν θα ψηφίσουν.

Διχάζει τους πολίτες η διαδικασία

Πάντως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία, εντούτοις, η εκλογική διαδικασία όπως θα διεξαχθεί διχάζει τους πολίτες, με το 52% να διαφωνεί με αυτή και το 43% να συμφωνεί, ενώ ένα 5% δεν εκφράζει άποψη.

Παρόμοια εικόνα, παρουσιάζεται και στο ερώτημα εάν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα θα επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία, με το 54% να δηλώνουν πως δεν θα την επηρεάσουν και το 43% ότι θα την επηρεάσουν.

 

Χαρακτηριστικά νέου Αρχιεπισκόπου και ποιος είναι πιο κοντά στους πολίτες

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του νέου Αρχιεπισκόπου, το 48% δηλώνει ότι πρέπει να είναι έντιμος, το 46% φιλάνθρωπος και το 41% μορφωμένος, ενώ το 38% θέλει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου να εκπέμπει αγάπη και ταπείνωση και το 32% να είναι πράος.

Αναφορικά, δε, με την εικόνα των υποψηφίων, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος προηγείται σημαντικά των ανθυποψηφίων του, αφού οι πολίτες νοιώθουν ότι είναι πιο κοντά στον λαό, μπορεί να επιλύσει προβλήματα της εκκλησίας, να διοικήσει αποτελεσματικά την Εκκλησία και να συμμετάσχει στα Διορθόδοξα δρώμενα, καθώς και ότι έχει απαντήσεις σε υπαρξιακά προβλήματα και πως μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πρόθεση ψήφου και παράσταση νίκης

Εάν, πάντως, οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα τερμάτιζε πρώτος με 26%, ακολουθούμενος από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ενώ οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος θα έδιναν μάχη για την τρίτη θέση, με τον πρώτο να εξασφαλίζει 15% και τον δεύτερο 13%. Χαμηλά ποσοστά, εξάλλου, θα κατέγραφαν ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος (5%) και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος (3%).

Παρά την ξεκάθαρη πρωτιά του Μητροπολίτη Λεμεσού και το ότι ο Μητροπολίτης Πάφου αναμένεται να δώσει μάχη για την Τρίτη θέση, εντούτοις, η εικόνα σε σχέση με την παράσταση νίκης είναι πολύ διαφορετική. Ειδικότερα, ο Λεμεσού Αθανάσιος λαμβάνει 29% και ο Πάφου Γεώργιος 26%, ενώ ο Ταμασού Ησαΐας 10% και ο Κωνσταντίας Βασίλειος 6%.

Οι «φανατικοί» ψηφοφόροι και το Κυπριακό

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη δημοσκόπηση τους πιο «φανατικούς» ψηφοφόρους φαίνεται πως διαθέτει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, αφού το 88% όσων δήλωσαν πως θα τον ψηφίσουν εκφράζουν βεβαιότητα για την ψήφο τους, ενώ λιγότεροι «φανατικοί» είναι οι ψηφοφόροι του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου.

 

Σε σχέση, τέλος, με το εθνικό θέμα, το 65% των ερωτηθέντων, θεωρεί πως η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο σε αυτό, σε αντίθεση με το 33% που εκφράζει την αντίθεσή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top