ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις Προεδρικές Εκλογές το «καλάθι του νοικοκυριού» - Αρχίζει νέος κύκλος επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς

Μετά τις Προεδρικές Εκλογές το «καλάθι του νοικοκυριού» - Αρχίζει νέος κύκλος επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς

Μετά τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου παραπέμπονται, όπως όλα δείχνουν, οι όποιες εξελίξεις σε σχέση με το «καλάθι του νοικοκυριού», παρά το γεγονός πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να εφαρμοστεί το μέτρο πριν από τα Χριστούγεννα 

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών ανάμεσα στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, τις υπεραγορές και όλους τους εμπλεκόμενους Συνδέσμους, μεταξύ αυτών και τον Σύνδεσμο Καταναλωτών Κύπρου.

Ο κύκλος επαφών, όπως εκτιμάται, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και από τα αποτελέσματά του, θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα και συνεπώς οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με το θέμα δεν αναμένεται να ληφθούν πριν τις Προεδρικές Εκλογές.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, στόχος τον επαφών που θα πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, είναι η εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού εργαλείου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί ο καταναλωτής για να συγκρίνει τιμές και να αποφασίζει από που θα αγοράζει καταναλωτικά αγαθά.

Από τις επαφές, επίσης, θα ξεκαθαριστεί και ποιες αναγκαίες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως πως αυτές θα εφαρμοστούν στην πράξη, προκειμένου το εργαλείο που θα δημιουργηθεί να είναι όντως αποτελεσματικό και να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο θα δημιουργηθεί.

Πάντως, από τον πρώτο κύκλο επαφών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή με όλους τους εμπλεκόμενους Συνδέσμους και φορείς, διαφάνηκε ισχυρή βούληση, από όλες τις πλευρές, για εξεύρεση του απαραίτητου εργαλείου που θα βοηθήσει πραγματικά τους καταναλωτές και θα αποτελέσει, κατά κάποιο τρόπο, την απάντηση στην συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Πως θα λειτουργεί

Το εργαλείο, όπως μας τόνισε αρμόδια πηγή, θα είναι εύχρηστο για τους καταναλωτές και θα παρέχει ψηφιακά διαφάνεια στις τιμές και στην σύγκριση των τιμών, ώστε να μπορεί κάποιος με ευκολία να κάνει τις επιλογές του, χωρίς, όμως, να γίνεται, με οποιοδήποτε τρόπο, παρέμβαση στην αγορά.

Με το εργαλείο αυτό, στην ουσία, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τιμές ανάμεσα σε καταναλωτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, μέσω μίας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα αναρτώνται οι κατώτατες, πιθανότατα, τιμές ανά προϊόν που θα συμφωνηθεί και θα περιλαμβάνεται στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Ένα αντίστοιχο εργαλείο είναι αυτό του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν καθημερινά να παρακολουθούν τις τιμές στα καύσιμα και να επιλέγουν το πρατήριο από το οποίο θα ανεφοδιάζουν το όχημα τους.

Ο στόχος της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε σε σχέση με τον εν εξελίξει διάλογο, αρκούμενος στο να τονίσει τα εξής: «Ως Υπηρεσία, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο με το οποίο θα παρέχουμε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις τιμές με διαφάνεια και σύγκριση, σε απόλυτη συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους Συνδέσμους, όπως ο Σύνδεσμος Υπεραγορών και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Θέλουμε, παράλληλά, με το εργαλείο να διασφαλίζεται ο μη παρεμβατισμός στην αγορά και να μην διαστρεβλώνεται η αγορά».

«Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις, ακόμη, βρίσκονται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό εργαλείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τον σκοπό του και θα βοηθά ουσιαστικά τους καταναλωτές», κατέληξε ο κ. Καραγιώργη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top