ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέπεμψε τροποποιητικό νόμο για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού λόγω ενός… «ή» ο Πρόεδρος - Ποιους λόγους επικαλείται

Ανέπεμψε τροποποιητικό νόμο για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού λόγω ενός… «ή» ο Πρόεδρος - Ποιους λόγους επικαλείται

Στην αναπομπή του τροποποιητικού νόμου για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, τον οποίο ψήφισε η Βουλής στις 17 Νοεμβρίου, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του, οι λόγοι της αναπομπής είναι οι ακόλουθοι:

Η Βουλή αντικατέστησε στον υπό αναπομπή νόμο τη λέξη «και» με τη λέξη «ή» της παραγράφου (β) του εδαφίου (2) του Άρθρου 102 του «περί Ρυθμίσεως της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου του 2021». Συναφώς, η τροποποίηση επιτυγχάνει όπως οι τρεις προϋποθέσεις του εδαφίου (2), από σωρευτικές να μετατραπούν σε διαζευτικές.

Η ως άνω τροποποίηση, προσθέτει, δεν συνάδει με τον σκοπό για τον οποίο έγινε ο υπό αναπομπή νόμος, σκοπός του οποίου είναι να δοθεί προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, χωρίς να απαιτείται οι εγκαταστάσεις αυτές να αποτελούν ταυτόχρονα και έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες, όπως αυτός φαίνεται στην αιτιολογική έκθεση και την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Ως εκ των ανωτέρω, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σκοπός δεν ήταν να καταστούν διαζευτικές οι πιο πάνω 3 προϋποθέσεις, αλλά μόνο οι προϋποθέσεις (β) και (γ), χωρίς και πάλι να αφαιρεθεί η ανάγκη η κατανομή κατά προτεραιότητα να γίνεται στο βαθμό που το επιτρέπει η ασφαλής λειτουργία του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού, αλλά ούτε και η ανάγκη ότι η προτεραιότητα κατά την κατανομή αφορά αποκλειστικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης.

Ειδικότερα, εξηγεί περαιτέρω, η τροποποίηση επιτρέπει την κατανομή κατά προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, ανεξάρτητα του κατά πόσον αυτό το επιτρέπει η ασφαλής λειτουργία του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Επίσης, η τροποποίηση επιτρέπει την κατανομή κατά προτεραιότητα ακόμα και σε μία εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής που δεν χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης (λόγου χάρη χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα) και που πληροί την προϋπόθεση της ασφαλούς λειτουργίας του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Επιπρόσθετα, η τροποποίηση επιτρέπει και την κατανομή κατά προτεραιότητα σε έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες, άλλα από εκείνα που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης.

Περαιτέρω, η τροποποίηση δεν συνάδει ούτε και με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/943 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ κατ’ επέκταση του γεγονότος ότι ο υπό αναπομπή νόμος αντίκεται στο Ενωσιακό Δίκαιο, καταστρατηγείται και το Άρθρο 179.2 του Συντάγματος.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί την Βουλή να μην εμμένει στην απόφασή της και να αποδεχθεί την αναπομπή, καθώς και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή να ακούσει, σχετικά με την αναπομπή, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Υπουργό Ενέργειας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Βουλή έχει στη διάθεσή της 2 εβδομάδες για να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top