ΕΛΛΑΔΑ

Εύα Καϊλή: Πολλά τα ερωτηματικά από την πρώτη της κατάθεση - Δεν σχετίζονται οι έρευνες του OLAF με το Qatargate

Εύα Καϊλή: Πολλά τα ερωτηματικά από την πρώτη της κατάθεση - Δεν σχετίζονται οι έρευνες του OLAF με το Qatargate

Νέες λεπτομέρειες για την πρώτη κατάθεση της Εύας Καϊλή στις βελγικές αρχές «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας, εν αναμονή της εμφάνισής της ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, στις 22 του μηνός, όπου και θα κριθεί εάν θα προφυλακιστεί για το Qatargate.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές αρχές. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όμως, δεν επικαλέστηκε τη βουλευτική της ασυλία -γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να «μετρήσει» στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.

Το στοιχείο, ωστόσο, που ενδέχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την κυρία Καϊλή, είναι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αλλά και με πληροφορίες της εκπομπής Live News του MEGA, ότι, σε αυτήν ακριβώς την πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε ότι είχε δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου έμεναν η ίδια και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός σύντροφός της.

«Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να σημείωσε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.

Και εδώ εντοπίζεται ένα ακόμη στοιχείο προβληματισμού, καθώς προκύπτει το ερώτημα γιατί η Εύα Καϊλή δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά προτίμησε να ζητήσει από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί.

Υπάρχει ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ των ΣΚΑΙ και MEGA, που βασίζονται σε πληροφορίες για την πρώτη κατάθεση της κυρίας Καϊλή στους Βέλγους, ένα ακόμη ερώτημα: Εάν η ίδια δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της, πώς γνώριζε σε ποιον έπρεπε να επιστραφούν;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω αναμένεται να ζητήσουν οι Βέλγοι δικαστές στις 22 Δεκεμβρίου από την Εύα Καϊλή, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα παραταθεί η κράτησή της ή θα αφεθεί ελεύθερη.

OLAF: Δεν σχετίζονται οι έρευνες της υπηρεσίας με το Qatargate

Διευκρινίσεις για την έρευνα που διεξάγει για την Εύα Καϊλή και την Μαρία Σπυράκη δίνει η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης). Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η OLAF ολοκλήρωσε έρευνα σχετικά με υποψίες απάτης στη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης διαπιστευμένων βουλευτών (APAs) από δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της, Βίλε Ιτάλα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ζητημάτων που διερευνά η OLAF και των θεμάτων που ερευνώνται στο «Qatargate», όπως έχει ονομαστεί το θέμα από πολλούς.

«Παρακολουθεί το Qatargate πολύ στενά»
Όταν πρόκειται για το λεγόμενο Qatargate, η OLAF παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά, σύμφωνα με την ερευνητική εμπειρία και την αναλυτική της εμπειρία.Η εντολή της, περιλαμβάνει όντως διοικητικές έρευνες για σοβαρά παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, από αξιωματούχους της ΕΕ ή μέλη θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ που μπορούν να βλάψουν τόσο τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης όσο και τη φήμη της. Είμαστε σε επαφή με τις βελγικές αρχές για το θέμα».

Η έρευνα της, η οποία διεξήχθη συμπληρωματικά με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022 και η τελική έκθεση στάλθηκε στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Τι περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα της αφορούσαν κακοδιαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Ως προς αυτό, απεστάλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οικονομικές και πειθαρχικές συστάσεις. Η υπηρεσία σκοπεύει επίσης να εκδώσει διοικητική σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οποιαδήποτε πιθανή συνέχεια στις συστάσεις της, αποτελεί προνόμιο των αρμόδιων αρχών, στην προκειμένη περίπτωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης οποιωνδήποτε προσώπων ή οντοτήτων που αφορά μια έρευνα.

Η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. Ακόμη, δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανές έρευνες που επηρεάζουν πρόσωπα που κατονομάζονται σε άρθρα των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να διασφαλίσει τις απαιτήσεις νομικού απορρήτου οποιασδήποτε πιθανής έρευνας ή επακόλουθης διοικητικής ή δικαστικής παρακολούθησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top