ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στην Ελλάδα: Πότε αναμένεται να οδηγηθούν στις κάλπες - Τι περιλαμβάνει η μεταρρυθμιστική ατζέντα

Εκλογές στην Ελλάδα: Πότε αναμένεται να οδηγηθούν στις κάλπες - Τι περιλαμβάνει η μεταρρυθμιστική ατζέντα

Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα φτάσει μέχρι τις εκλογές 2023 ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, που έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο 90 ημερών με στοχευμένες κινήσεις.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μπει σε εφαρμογή το πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και παράλληλα θα δοθεί βαρύτητα σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Εκλογές 2023: Η επικρατέστερη ημερομηνία

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα στο διάστημα αυτό να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να μην έχουν μείνει εκκρεμότητες. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν θα αποφασιστεί οι εκλογές να γίνουν πριν το Πάσχα (επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 9 Απριλίου) ή θα επιλέγει ο Μάιος.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία στην κυβέρνηση εστιάζουν στο πεδίο της οικονομίας και η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα τρέχει σταδιακά, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντάξεων και η εφαρμογή του Market Pass. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης παραμένει «ζωντανό» και πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών.

Την ίδια στιγμή βαρύτητα δίνεται σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς (παιδεία, υγεία, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης κ.α). Οσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων - και ενώ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα- από το γαλάζιο στρατόπεδο σημειώνουν πως το θέμα έχει πάει στη δικαιοσύνη. Στόχος είναι η πολιτική συζήτηση να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα, καθώς είναι ένα ζήτημα που προκαλεί «ρωγμές» στο προφίλ της κυβέρνησης στον κεντρώο χώρο.

Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο οι κομματικές μηχανές δουλεύουν με ανεβασμένους ρυθμούς και αυξάνονται οι εξορμήσεις του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη και κλιμακίων του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί εδώ πως αμέσως μετά τις γιορτές θα πυκνώσουν και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βλέμμα να είναι στραμμένο κυρίως σε νόμους τις Βόρειας Ελλάδας.

Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ

Στην κυβέρνηση βλέπουν διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η πρώτη κάλπη είναι εξαιρετική κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων.

Στο δρόμο προς τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στην ανάγκη αυτοδυναμίας, εξαπολύοντας διπλή επίθεση τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Το βασικό επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης είναι η ανάγκη σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων, ενώ το σύνθημα στην προεκλογική περίοδο είναι «το είπαμε - το κάναμε».

Παράλληλα στην Πειραιώς μελετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και υπάρχει ικανοποίηση για το ό,τι διατηρείται το γαλάζιο προβάδισμα και δεν καταγράφονται ουσιαστικές αλλαγές στη δυναμική των κομμάτων. Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι αν θα συνεχιστεί ο αντίκτυπος της υπόθεσης της Ευας Καϊλή στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Πάντως κομβικός παράγοντας για την επόμενη ημέρα είναι και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς αυτό μπορεί να κρίνει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που υπάρξει και δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει με τον εκλογικό νόμο του 2020 και το ποσοστό για την αυτοδυναμία διαμορφώνεται κοντά στο 37.5%. Να σημειωθεί εδώ πως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο πιο προσιτή είναι η αυτοδυναμία, ενώ όσο μειώνεται αυτό το ποσοστό τόσο πιο δύσκολος γίνεται ο στόχος για την κατάκτηση 151 εδρών από το πρώτο κόμμα.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top