ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση Debate: Καβγάδες Αβέρωφ - Μαυρογιάννη - Αχιλλέα με κερδισμένο τον Χριστοδουλίδη

Ανάλυση Debate: Καβγάδες Αβέρωφ - Μαυρογιάννη - Αχιλλέα με κερδισμένο τον Χριστοδουλίδη

Οι συγκρούσεις που μαίνονται στο μέτωπο που θα κρίνει τη δεύτερη θέση κυριάρχησαν στην τηλεμαχία που μεταδόθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Omega, Αntenna, Sigma και Alpha το βράδυ της Τετάρτης, στην πρώτη τηλεοπτική συνάντηση επτά συνολικά υποψηφίων, από τους 14 που διεκδικούν το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα.

Πρωταγωνιστές οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι οποίοι υποστηρίζονται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντιστοίχως. Εχοντας υπόψη τα δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν ότι αντίπαλοί του είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξαπέλυσε οργανωμένη επίθεση εναντίον και των δύο, αλλά με πιο στοχευμένα τα χτυπήματα κατά του υποψήφιου που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακολούθησε πιστά τη στρατηγική για αποδόμηση των υποψηφιοτήτων Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι ο πρώτος είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ που ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή του 2013 και ο δεύτερος που στηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν συμφωνούν στο Κυπριακό αλλά ούτε και σε άλλα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. «Εχουμε δύο καθώς πρέπει διπλωμάτες, απὀλυτα προσαρμοστικούς, η χώρα θέλει ηγέτη» είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τόνισε ότι τρομάζει όταν ακούει τον Μαυρογιάννη να μιλά για οικονομία και τον Χριστοδουλίδη για Κυπριακό.

«Με τρομάζει η ιδέα παραμονής αυτής της κυβέρνησης» ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαρογιάννη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ζει σε εικονική πραγματικότητα. «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από όσους έκλεισαν τις Κυπριακές Αερογραμμές και τον Συνεργατισμό», είπε και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αχιλλέα Δημητριάδη, θέλοντας να επαναπατρίσει ΑΚΕλικές και άλλες ψήφους πολιτών που έχουν ως κριτήριο το Κυπριακό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης όχι μόνον ανταπέδωσε τα κτυπήματα αλλά στόχευε συνεχώς κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια ώρα έβαζε στο στόχαστρό του και τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Στοχευμένα πυρά κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη έριξε και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος κατηγόρησε τον τέως διαπραγματευτή ότι έχει ευθύνη για τα αδιέξοδα της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ενώ σε μια έντονη στιγμή, είπε στον Μαυρογιάννη ότι για πέντε χρόνια ήταν διαπραγματευτής χωρίς να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της διμέτωπης αντιπαράθεσης του Ανδρέα Μαυρογιάννη με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Αχιλλέα Δημητριάδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ένα σχετικά εύκολο βράδυ, γεγονός που υπηρετεί τη στρατηγική του για αποφυγή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, δεδομένου ότι διατηρεί το προβάδισμα, με βάση πάντοτε τις δημοσκοπήσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινήθηκε στη λογική της συναίνεσης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής. «Είμαι έτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας» σημείωσε και επανέλαβε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και να τους ενημερώσει για τα σχέδιά του. Πέραν των πιο πάνω γενικά η τηλεμαχία δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της ευρείας σύνθεσης με τους επτά συνολικά φιλοξενούμενους και τους τέσσερις δημοσιογράφους σε ρόλο ανακριτή. Ο Γιώργος Κολοκασίδης παραπονέθηκε ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι ου δεν στηρίζονται από κάποιο κόμμα δεν παίρνουν χρηματοδότηση από το κράτος και ήγειρε θέμα για τα κόμματα που στηρίζουν τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Α.Μαυρογιάννης είπε ότι το θέμα δεν τον αφορά και ανέφερε ότι είναι ζήτημα που αφορά το ΑΚΕΛ, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν πήρε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Οι… μικρές ειδήσεις του debate

-Απαντώντας στον υπουργὀ Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο Aχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι δικός του υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση που θα εκλεγεί, θα είναι ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος.

-Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι δικός του υπουργός Οικονομικών θα είναι ο σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος νόμπελ. Είπε επίσης ότι στον δεύτερο γύρο το Νέο Κύμα θα αποφασίσει ποιόν θα στηρίξει αλλά απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους. Ο ίδιος πάντως δεν ενδιαφέρεται για να γίνει υπουργός.

-Ο Αχιλλέας Δημητριάδης δεν ήθελε να αναφερθεί στην αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας με τους Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, αλλά είπε ότι από δικής του πλευράς, έκανε τα πάντα, παρόλον ότι προηγείτο. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι όταν η προσπάθεια για συνένωση δυνάμεων με τους Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά οδηγείτο σε αδιέξοδο, ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος να αποσυρθεί υπέρ του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

-Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης είπαν ότι δεν θα ανακοινώσουν ονόματα υπουργών, διότι διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση.

-Ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα επιδιώξει να εμβολιάσει τα προγράμματα των δύο μονομάχων του δεύτερου γύρου και είπε ότι το κυπριακό και η πάταξη της διαφθοράς είναι τα δύο θέματα που θα κρίνουν τις αποφάσεις του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top