ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ες σήμερον τα σπουδαία για ΑΤΑ – Αδιέξοδο ή συμβιβαστική συμφωνία για αποφυγή δυναμικών μέτρων από εργαζομένους

Ες σήμερον τα σπουδαία για ΑΤΑ – Αδιέξοδο ή συμβιβαστική συμφωνία για αποφυγή δυναμικών μέτρων από εργαζομένους

Νέα κρίσιμη συνάντηση με τις εργοδοτικές (ΟΕΒ-ΚΕΒΕ) και συνδικαλιστικές (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ) οργανώσεις για το θέμα της ΑΤΑ, θα έχει σήμερα Πέμπτη (12/1) στις 10.00 π.μ. ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κούσιος θα ακούσει, εκ νέου, τις δύο πλευρές για το φλέγον ζήτημα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα καταθέσει ή όχι διαμεσολαβητική πρόταση, με στόχο να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να αποτραπεί η λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων και των απεργιών, από τις συντεχνίες των εργαζομένων.

Με τα έως σήμερα δεδομένα, πάντως, το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν έχει σμικρυνθεί ούτε κατά το ελάχιστον, αφού από την μία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αξιώνουν την πλήρη επαναφορά και απόδοση της ΑΤΑ στο 100% και από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις αξιώνουν την πλήρη κατάργηση του θεσμού.

Ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για κατάληξη σε συμβιβαστική, έστω, συμφωνία, φαίνεται να αποτελεί η πρόθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποδεχθούν την σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί.

Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι, εάν οι θέσεις των δύο πλευρών παραμείνουν ως έχουν, θα είναι πολύ δύσκολο να καταθέσει διαμεσολαβητική πρόταση για άρση του αδιεξόδου, αφού για να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το χάσμα που χωρίζει εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να μειωθεί αρκετά.

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής κοινής συνάντησης του Υπουργού Εργασίας με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο κ. Κούσιος αναμένεται ότι θα προβεί σε δηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και το τελεσίδικο αποτέλεσμα των επαφών του.

Κατοχυρωμένο το 50% της ΑΤΑ

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι, ακόμη κι αν κηρυχθεί αδιέξοδο για το θέμα της ΑΤΑ, οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα καλύπτονται από τον θεσμό, θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται, αφού σε αυτούς θα προστεθεί το 50% της ΑΤΑ.

Ήδη, μάλιστα, για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σχετική εγκύκλιος έχει εκδοθεί και αποσταλεί σε όλες τις Υπηρεσίες και Τμήματα, προκειμένου η αύξηση να ενσωματωθεί στους μισθούς Ιανουαρίου και να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή, το τιμαριθμικό επίδομα από 1η Ιανουαρίου 2023 και για περίοδο 12 μηνών αυξάνεται κατά 4,36% από 320,06% σε 338,36% πάνω στους βασικούς μισθούς, με κατώτατο όριο επιδόματος 12.171 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top