ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΤΑ-Πρώτη αντίδραση ΟΕΒ μετά το αδιέξοδο: «Οι διαφορές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» - «Λειτουργούν αρνητικά οι κινητοποιήσεις»

ΑΤΑ-Πρώτη αντίδραση ΟΕΒ μετά το αδιέξοδο: «Οι διαφορές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» - «Λειτουργούν αρνητικά οι κινητοποιήσεις»

strong>Την πρώτη αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), μετά το αδιέξοδο για την ΑΤΑ και την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων από τις συντεχνίες, εξέφρασε μέσω Twitter ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου.

Όπως αναφέρει, «όλες οι εργατικές διαφορές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων υπηρετεί αρνητικά την προσπάθεια για κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις στο περίπλοκο ζήτημα της ΑΤΑ», τονίζει.

Σημειώνεται πως, στο τιτίβισμα του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, αναδημοσιεύει tweet της Ομοσπονδίας με την εγκύκλιο για καταβολή της ΑΤΑ στους εργαζομένους που τη δικαιούνται σε ποσοστό 50%.


Αυτούσια η εγκύκλιος:

em>Προς όλα τα Μέλη

Θέμα: Καταβολή Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ)

em>Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και δεδομένης της ολοκλήρωσης πριν από λίγο της διαδικασίας μεσολάβησης από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις διαπραγματεύσεις για την ΑΤΑ, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει τα Μέλη της για τα εξής:

em>1. Κατ’ αρχάς υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για καταβολή της ΑΤΑ δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Αφορά μόνον τους εργαζομένους οι οποίοι δικαιούνται το συγκεκριμένο ωφέλημα σύμφωνα με τους όρους απασχόλησης τους.

em>2. Η χρονιά που πέρασε υπήρξε για όλους, εργαζομένους και εργοδότες ιδιαίτερα επώδυνη και ήρθε να οξύνει τις επιπτώσεις από την πανδημία. Το τοπίο του 2023 είναι επίσης πολύ θολό και αβέβαιο. Πέραν τούτου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στην εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και στη αύξηση στο κόστος δανεισμού, μεταξύ πολλών άλλων.

em>3. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της περιόδου και με σκοπό την διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, η ΟΕΒ πρότεινε την συνέχιση της εφαρμογής της Μεταβατικής Συμφωνίας του 2017. Αυτό σημαίνει καταβολή της ΑΤΑ σε όσους εργαζόμενους την δικαιούνται, σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το οποίο μεταφράζεται σε μισθολογική αύξηση κατά 4.36%, για το 2023.

em>4. Η πρόταση της ΟΕΒ για υποβολή προς συζήτηση απόψεων και εισηγήσεων εντός του 2023 για πιθανή αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολιστικό σύστημα βασισμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δεν βρήκε ανταπόκριση από τις Συντεχνίες.

em>5. Μετά την σημερινή εξέλιξη, οι Συντεχνίες έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα λάβουν δυναμικά μέτρα, αρχίζοντας όπως φαίνεται με τρίωρη απεργία την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 12.00 μεσημέρι και 3.00 μμ. Η ΟΕΒ απηύθυνε έκκληση στις Συντεχνίες να αποφύγουν την προσφυγή σε μέτρα που θα επιδεινώσουν το κλίμα συνεννόησης και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επόμενης Κυβέρνησης.

em>6. Σε περίπτωση που ωστόσο οι Συντεχνίες προχωρήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις η ΟΕΒ θα αντιδράσει με ψυχραιμία, σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα - με την βεβαιότητα ότι οι εργατικές διαφορές επιλύονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αμοιβαίες προσεγγίσεις και με μόνο γνώμονα το καλό των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας.

em>7. Η ΟΕΒ θα παρακολουθεί αδιάλειπτα τις τυχόν ενέργειες του συνδικαλιστικού κινήματος και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε αμέσως.

em>8. Μοναδικός στόχος της ΟΕΒ είναι η εξυπηρέτηση των μακροχρόνιων συμφερόντων της οικονομίας του τόπου για την ευημερία όλων των πολιτών.

em>9. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, τα Μέλη καλούνται να επικοινωνούν με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, στο τηλ. 22643000.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top