ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι 3 προτάσεις νόμου Αβέρωφ για κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και τραπεζικούς υπαλλήλους – Τι προνοούν

Αυτές είναι οι 3 προτάσεις νόμου Αβέρωφ για κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και τραπεζικούς υπαλλήλους – Τι προνοούν

Τρεις προτάσεις νόμου, τις οποίες είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες και αφορούν τους κουρεμένους καταθέτες και τους τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχωρούν μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου και δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα, κατέθεσε χθες Πέμπτη (19/1) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η πρόταση νόμου για τους κουρεμένους καταθέτες

Η πρώτη πρόταση νόμου που αφορά τους κουρεμένους καταθέτες, τιτλοφορείται ως ο «περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023». Σκοπός της εν λόγω πρότασης, σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, είναι η τροποποίηση του «περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου», ώστε να γίνει πρόβλεψη, βάσει της οποίας οποιοδήποτε ποσό του καταβλητέου ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων εκάστου, το οποίο ύστερα από τη συσσώρευση 175.000.000 ευρώ στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης προβλέπεται ότι παραμένει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, να κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει καθιδρυθεί δια νόμου, για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του «περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου».

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη στον υπό τροποποίηση νόμο μεθοδολογία υπολογισμού, προστίθεται, τα έσοδα από τον καταβλητέο ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων εκάστου, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για κάθε έτος, θα διατίθεται ως εξής:
• Τα 35/60 αυτού μεταφέρονται στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης εντός 45 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσής του στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, και
• Τα 25/60 αυτού παραμένουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Περαιτέρω, ύστερα από την προβλεπόμενη συσσώρευση των 175 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, οποιοδήποτε άλλο ποσό του καταβληθέντος ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος επί των καταθέσεων αυτού, παραμένει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, σύμφωνα πάντα με την αιτιολογική έκθεση, μετά τη συσσώρευση των 175 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, ποσό 60 εκατ. ευρώ ετησίως θα διοχετεύεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για σκοπούς αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν δικαιούχα πρόσωπα, συνεπεία της εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης ως αποτόκου των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2013 και το υπόλοιπο ποσό παραμένει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και θα διατίθεται αποκλειστικά για καταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης του 22,5% των Ταμείων Προνοίας, μέσω του Σχεδίου Αυξημένης Αναπλήρωσης, ώστε το συνολικό ποσό αναπλήρωσης να φτάσει το 75% του Ταμείου Προνοίας κάθε μέλους.

Με την επίτευξη της αναπλήρωσης του 75% των Ταμείων Προνοίας, επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, το σύνολο των εσόδων από την επιβολή και είσπραξη του ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος θα κατατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Τα ποσά που θα πάρουν φέτος και τα επόμενα χρόνια

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε περίπτωση που η πρόταση νόμου περάσει από τη Βουλή, για το 2023 οι επηρεαζόμενοι, για κάθε 100.000 ευρώ που έχασαν από το κούρεμα καταθέσεων, θα λάβουν 8.000 ευρώ, ενώ από το 2024 και μετά, για κάθε 100.000 ευρώ ζημιά που είχαν θα λαμβάνουν 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Αποζημίωση κατόχων αξιογράφων από το κράτος

Η δεύτερη πρόταση νόμου τιτλοφορείται ως ο «περί Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων υπέρ εξ Αποφάσεως Πιστωτών Περιλαμβανομένων Κατόχων Αξιογράφων και Εναντίον της Cyprus Popular Bank Co Ltd Νόμος του 2023» και σκοπός της είναι να επιτρέπει σε πιστωτές συμπεριλαμβανομένου και κατόχων αξιογράφων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που θα επιτύχουν να εξασφαλίσου τελεσίδικη απόφαση υπέρ τους από αρμόδιο Δικαστήριο ότι ήταν θύματα δόλιων πρακτικών σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες να δικαιούνται να λάβουν την απαιτούμενη αποζημίωση που θα αποφασίσει το Δικαστήριο από το κράτος.

Με την πρόταση νόμου, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θα ικανοποιηθεί η σύσταση της δήλωσης του Eurogroup για την Κύπρο της 25ης Μαρτίου 2013.

Ανεργιακό επίδομα σε όσους αποχωρούν με Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης

Η τρίτη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τιτλοφορείται ως ο «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023» και αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου του 2010 έως (Αρ. 5) του 2022», ώστε να προβλέπεται δυνατότητα καταβολής επιδόματος ανεργίας σε οποιονδήποτε μισθωτό, ο οποίος έχει τερματίσει ή διακόψει την απασχόλησή του δυνάμει Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης από οποιονδήποτε εργοδότη.

Αξίζει να αναφερθεί πως, η εν λόγω πρόταση νόμου κατατέθηκε εξ αφορμής του γεγονότος ότι τραπεζικοί υπάλληλοι που αποχώρησαν πρόσφατα με Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν δικαιούνται και δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

Μ.ΑΔ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top