Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: Αυτή είναι η πρόταση νόμου για τους «κουρεμένους» καταθέτες - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Αβέρωφ: Αυτή είναι η πρόταση νόμου για τους «κουρεμένους» καταθέτες - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Σε διάσκεψη Τύπου για τους δικαιούχους του Ταμείου Αλληλεγγύης και στην παρουσίαση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου, προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:

«Μία από τις υποχρεώσεις της πολιτείας είναι να απονέμει δικαιοσύνη. Τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης, που οδηγηθήκαμε το 2013 στις δυσάρεστες εκείνες καταστάσεις που βίωσε η κυπριακή κοινωνία, ήταν οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι που εν μία νυκτί είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εξαφανίζονται. Από το συνολικό κούρεμα των καταθέσεων των 7,8 δις, μέσα από τις δικές μας μελέτες, το κουρεμένο ποσό φυσικών προσώπων που είναι Κύπριοι είναι γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, έχουμε τα αξιόγραφα που το σύνολο τους είναι γύρω στο 1,1 δις αλλά αν αφαιρεθούν οι επαγγελματίες επενδυτές και δεν αναφέρομαι σε φυσικά πρόσωπα αλλά επαγγελματικά ταμεία, και εάν λάβει υπόψη κανείς και την αξία των μετοχών στο τέλος του 2012 που με τις αποφάσεις των Eurogroup έχουν εξαφανιστεί, το σύνολο των ζημιών είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια που αφορούν φυσικά πρόσωπα Κύπριους πολίτες.

Μέχρι σήμερα έχουμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ήταν δική μας πρόταση η δημιουργία του, 135 εκατομμύρια ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2023 άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ. Άρα το 2023 το ταμείο θα έχει σε ρευστά διαθέσιμα 160 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει και κρατική περιουσία που προικοδοτήθηκε των 75 εκατομμυρίων. Χωρίς να κάνω οποιαδήποτε υπόθεση ρευστοποίησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα περιοριστώ μόνο στα ρευστά διαθέσιμα του 2023.

Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά και με απόλυτο τρόπο στους κουρεμένους, στους κατόχους αξιογράφων και στους μετόχους, είναι ότι για κάθε 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί θα μπορούν να πάρουν το 2023 έκαστος για κάθε 100.000 ζημιά, 8.000 ευρώ σε μετρητά.

Παράλληλα, σήμερα παρουσιάζω και την πρόταση νόμου όπως είχα υποσχεθεί που το τέλος των πιστωτικών ιδρυμάτων πάνω στις καταθέσεις που το επιβάλαμε με νομοθεσία το 2011 για να υπάρξει το αναγκαίο ποσό για το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, το 2023 συμπληρώνει την οροφή που τέθηκε με τροπολογία την οποία ετοιμάσαμε με την ομάδα μας, συνεχίζουν και πρέπει και οφείλουν και έχουν και κοινωνική ευθύνη για εμάς τα τραπεζικά ιδρύματα. Θα συνεχίσουν και μετά το 2023 να πληρώνουν τέλος πάνω στις καταθέσεις.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια πλήρωναν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη τροπολογία μας, προνοεί τα 60 εκατομμύρια τον χρόνο θα πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο αλληλεγγύης των κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιογράφων και των μετόχων δηλαδή τους δικαιούχους του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Αυτό σημαίνει ότι επιπρόσθετα από το ποσό των 8.000 ανά ζημιά 100.000 που θα πάρουν το 2023, στα επόμενα χρόνια μόνο από τα λεφτά που οι τράπεζες έχουν υποχρέωση βάσει των νόμων που καταθέτουμε να συνεχίσουν να πληρώνουν, για κάθε 100.000 ζημιά από το 2024 θα υπάρχει διασφάλιση ότι τουλάχιστον 3.000 ευρώ κάθε χρόνο θα συνεχίσουν να παίρνουν για κάθε 100 χιλιάδες ευρώ ζημιά.

Γνωρίζω ότι αυτά δεν είναι η απόλυτη λύση του προβλήματος των ανθρώπων που έχουν υποστεί τα πάντα αλλά είναι ένα δείγμα, μια απόδειξη, ότι η πολιτεία καταγράφει την υποχρέωση να απομείνει δικαιοσύνη και μπορούν να γίνουν οι πρώτες εκροές όπως έχουν πω το 2023 και να συνεχίσουν με κατ’ ελάχιστο 3. 000 ευρώ ανά  100 χιλιάδες ζημιά για τα επόμενα χρόνια γιατί αυτό το τέλος θα είναι για πάντα στο τραπεζικό σύστημα. Και με βάση με τα αποτελέσματα της οικονομίας, που εμείς πιστεύουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός πως μπορούμε να κρατήσουμε την οικονομία μας δυνατή, θα μπορούμε και μέσα από τα κρατικά έσοδα και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, χωρίς να μπαίνουμε σε κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, το 3.000 ανά έτος ανά 100.000 ζημιά να είναι το ελάχιστο που θα δίδεται. Αυτά που έχω αναφέρει είναι για το Ταμείο Αλληλεγγύης που σε αυτό δικαιούχοι είναι και κουρεμένοι και της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου και κάτοχοί αξιογράφων αμφοτέρων των τραπεζών.

Επιπρόσθετα υπάρχει το θέμα που αφορά αποκλειστικά τους κουρεμένους  της Λαϊκής που έχει να κάνει με τον εκκαθαριστή της Λαϊκής που εκεί υπάρχουν άλλα 180 με 200 εκατομμύρια, έτσι τα υπολογίζουμε που θα διατεθούν αποκλειστικά μόνο για αυτούς της Λαϊκής και επιπρόσθετα από αυτά που έχουμε αναφέρει από το Ταμείο Αλληλεγγύης».

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υποστατικό μετέδιδε μουσική χωρίς άδεια - Συντονισμένη επιχείρηση του ΑΔΕ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ισραήλ γνώριζε έναν χρόνο νωρίτερα πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση άνευ προηγουμένου

Μηδενικό ΦΠΑ στα κρέατα από σήμερα (1/12) - Ποια εξαιρούνται και πού κατεγράφη 1 ευρώ αύξησηΦοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Φοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σε αναμονή για την καταβολή των φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 βρίσκονται οι δικαιούχοι φοιτητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top