ΥΓΕΙΑ

Κόψτε τις κακές συνήθειες: Επτά επιστημονικές μέθοδοι να το πετύχετε

Κόψτε τις κακές συνήθειες: Επτά επιστημονικές μέθοδοι να το πετύχετε

Το πρώτο βήμα για τη διακοπή μιας κακής συνήθειας είναι να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά σας και να αναγνωρίσετε τι σας οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά. Μόλις αναγνωρίσετε τι πυροδοτεί την συμπεριφορά που θέλετε να διακόψετε μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους «πυροδότες» αντικαθιστώντας τους με πιο ανώδυνες επιλογές. Εάν λόγου χάρη ανάβετε πάντα τσιγάρο με τον καφέ σας, αντικαταστήστε τον καφέ με τσάι.

Βέβαια η διακοπή μιας κακής συνήθειας μπορεί να είναι μακρά και επίμονη διαδικασία – μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και τριάντα προσπάθειες προτού ένας καπνιστής καταφέρει να απαλλαγεί δια παντός από την συνήθεια του καπνίσματος.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακόψετε μια κακή συνήθεια και να αποσπάσετε την προσοχή σας από τον πειρασμό να την ακολουθήσετε.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τη συνθήκη και το συνολικό περιβάλλον που μας στρέφει προς τη συμπεριφορά που θέλουμε να αποφύγουμε, επισημαίνει ο Russell Poldrack καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Η δεύτερη κίνηση φυσικά είναι να αποφύγουμε τις συνθήκες αυτές που πυροδοτούν την συμπεριφορά που θέλουμε να αποφύγουμε ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για το τι θα πούμε ή θα κάνουμε όταν εκτεθούμε σε αυτές.

Τρίτο βήμα η υποκατάσταση των συμπεριφορών που θέλουμε να αποφύγουμε με άλλες επιθυμητές και ευχάριστες. Επομένως σημασία δεν έχει μόνο να αποφύγουμε ό,τι μας οδηγεί στον «κατήφορο», αλλά και να βρούμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε εκείνη την ώρα ώστε να περνάμε καλά χωρίς να ζημιώνουμε την υγεία μας.

Ένα ακόμη απαραίτητο στάδιο που θα σας οδηγήσει στην επιτυχή διακοπή μιας κακής συμπεριφοράς/συνήθειας είναι να βρείτε άμεσα δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε την ώρα που π.χ. λαχταράτε ένα τσιγάρο (λάβετε ύπόψη ότι η λαχτάρα δεν κρατά πάνω από μισό λεπτό) ώστε να αποσπάσετε την προσοχή σας και να μην υποκύψετε.

Η πόση νερού λόγου χάρη ή η άσκηση έχει φανεί ότι μπορούν να μας αποσπάσουν αποτελεσματικά από τις πιεστικές επιθυμίες μας. Μάλιστα σε έρευνα του 2017 φάνηκε ότι η άσκηση μειώνει αποτελεσματικά την τάση των ανθρώπων να αναζητούν την άμεση ανταμοιβή.

Το πέμπτο βήμα είναι να ανταμοίβετε τον εαυτό σας για τις προόδους σας. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ανταμοιβή είναι αποτελεσματική ακόμη και ως μέθοδος απώλειας βάρους.

Από την άλλη μεριά εξίσου σημαντικό είναι να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας σε περίπτωση πισωγυρίσματος. Εάν τύχει και υποκύψετε στον πειρασμό συγχωρήστε τον εαυτό σας και συνεχίστε την προσπάθεια.

Οι επικρίσεις και η αυστηρότητα δεν θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε με την προσπάθειά σας όπως αποκαλύπτει και έρευνα του 2012 που έδειξε ότι όσοι ήταν έντονα επικριτικοί με τον εαυτό τους σημείωσαν λιγότερο πρόοδο προς το στόχο τους συγκριτικά με όσους δεν ήταν τόσο αυστηροί με τον εαυτό τους.

Το τελευταίο βήμα συνίσταται στην αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία όπως ένας ψυχοθεραπευτής ή μια ομάδα στήριξης με παρόμοιο στόχο με το δικό σας

Να θυμάστε ότι όποια και αν ειναι η συνήθεια που θέλετε να κόψετε, πρόκειται για έναν δύσκολο και απαιτητικό στόχο. Να είστε υπομονετικοί και ανεκτικοί με τον ίδιο τον εαυτό σας και θα δείτε τους κόπους σας να αναμείβονται.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top