ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Ιστορική ημέρα για την Κύπρο η κατάθεση θεμέλιου λίθου του Νέου Κυπριακού Μουσείου

Αναστασιάδης: Ιστορική ημέρα για την Κύπρο η κατάθεση θεμέλιου λίθου του Νέου Κυπριακού Μουσείου

Για μία ιστορική μέρα για την Κύπρο έκανε λόγο τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι όπως κάθε σύγχρονη χώρα που σέβεται και τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό της, η Κύπρος αποκτά επιτελούς το δικό της Εθνικό Μουσείο.

Πρόκειται για ένα εθνικό μνημείο που προστατεύει και αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την ενδιαφέρουσα ιστορική μετεξέλιξη της πατρίδας μας, με μόνο μέλημα την ενημέρωση της παρούσας, αλλά και των μελλοντικών γενεών για τις ρίζες διαμόρφωσης της ταυτότητάς μας ως κυπριακός ελληνισμός, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τόνισε περαιτέρω πως το μουσείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς αναβαθμίζοντας τον τοπικό, αλλά και μουσειακό και πολιτιστικό χάρτη της χώρας, θα είναι εφάμιλλο των μουσείων που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα προσδώσει νέα ταυτότητα και αξία στην περιοχή πλησίον του ιστορικού κέντρου της εντός των τειχών Παλαιάς Λευκωσίας με πληθώρα άλλων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και θεματολογίας Μουσείων.

Παρά τις καθυστερήσεις και αναβολές στην έναρξη κατασκευής του έργου εξαιτίας της περιπλοκότητάς του αλλά και της πανδημίας, το πλέον σημαντικό είναι πως σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να θεμελιώσουμε το νέο Εθνικό Μουσείο, το κόστος ανέγερσης του οποίου θα ανέλθει στα 144 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 42 μηνών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε παράλληλα πως το κόστος του έργου είναι πλήρως προϋπολογισμένο τόσο στον υφιστάμενο όσο και στους επόμενους προϋπολογισμούς έως την ολοκλήρωσή του και συνεπώς δεν θα επηρεάσει τα πλεονάσματα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα παραλάβει η επόμενη Κυβέρνηση.

Σημείωσε επίσης ότι τα πέραν των 6,5 χιλιάδων εκθεμάτων που θα διαθέτει το Μουσείο διαχωρίζονται σε τρεις διακριτές, χωρικές και νοηματικές ενότητες, κατά τρόπο που θα αποκαλύπτεται η μακραίωνη ιστορία της χώρας, όπως επίσης και η αδιάλειπτη σχέση του με το θαλασσινό στοιχείο, ενώ το πλέον σημαντικό είναι ότι η παρουσίαση των τριών αυτών ενοτήτων θα γίνεται μέσα από μία σύγχρονη μουσειολογική αφήγηση, δίδοντας τη δυνατότητα μίας βιωματικής και συμμετοχικής επίσκεψης στο ευρύ κοινό, αλλά και τους ερευνητές.

Επεσήμανε ακόμη πως το Νέο Κυπριακό Μουσείο, πέραν των μόνιμων και των περιοδικών εκθεσιακών χώρων, θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης των έργων, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καθώς επίσης χώρους εκδηλώσεων και αναψυχής, ενώ πέραν της ιστορικής και πολιτιστικής του σημασίας, η στοχευμένη χωροθέτηση του Μουσείου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα τοπιοτέχνησης, θα αναβαθμίσει περαιτέρω την ήδη αναγεννημένη εικόνα του αστικού ιστού του Δήμου Λευκωσίας, κατεύθυνση στην οποία η Κυβέρνηση έχει συμβάλει ώστε σήμερα να διακρίνεται ως η πραγματική πρωτεύουσα του κράτους.

Η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου, η σημαντικότερη επένδυση εδώ και δεκαετίες του κράτους σε πολιτιστική υποδομή, προστίθεται στο σύνολο των υπολοίπων έργων και δράσεων που έχουμε υιοθετήσει, με στόχο τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την ανάδειξη και στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού μας, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος επιπλέον σε άλλα έργα που είτε προωθήθηκαν είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 38 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση του Τοπικού Αρχαιολογικού Μουσείου Λεδρών, την αναβάθμιση των Αρχαιολογικών Μουσείων Επαρχιών Πάφου και Λάρνακας, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου και της Λάρνακας και τη δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας στη Λάρνακα.

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Υπουργό Μεταφορών και τους προγενέστερους συναδέλφους του, τη Διεύθυνση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, όλους τους αρμόδιους φορείς και όσους εργάστηκαν ώστε να θεμελιώνεται σήμερα αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε με τη σειρά του ότι η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου αποτελεί απάντηση σε όσους ισχυρίστηκαν ότι ο πολιτισμός είναι για την πολιτεία «ο φτωχός συγγενής», προσθέτοντας πως το Νέο Κυπριακό Μουσείο με προϋπολογισμό περίπου 144 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στον προϋπολογισμό του κράτους, αποδεικνύοντας στην πράξη την προτεραιότητα που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του στον πολιτισμό και μάλιστα μέσα σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο.

Με την ολοκλήρωσή του θα αποκτήσουμε ένα μοναδικό μουσείο, ένα αξιοθέατο, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη, συνέχισε ο κ. Καρούσος, προσθέτοντας πως θα αποτελέσει τοπόσημο, δηλαδή ένα οικοδόμημα που με την ιδιαίτερη αισθητική, αρχιτεκτονική ή και ιστορική σημασία του για μια περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν, όπως διαθέτουν και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε ακόμη πως το μουσείο θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο αφού η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη δωρεάν είσοδο στα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σε μία ακόμη τομή που αφορά στον πολιτισμό και παρακαταθήκη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στις επόμενες γενεές.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Με σεμνότητα λέω ότι φιλοδοξούμε να καταστεί και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον ευρωπαϊκό χώρο τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του όσο και για τα εκθέματά του. Η Κύπρος, με το μουσείο αυτό θα αποκτήσει ταυτότητα στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις κατασκευαστικές εργασίες του έργου, ο Υπουργός είπε ότι αυτές θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών, με τη σύμβαση να προνοεί περίοδο συντήρησης δύο χρόνων και να περιλαμβάνει πρόνοια διαπραγμάτευσης για δεκαετή συντήρηση, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προβλέπεται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων.

Συμπλήρωσε πως η λεπτομερής μελέτη του έργου εκπονήθηκε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Theoni Xanthi XZA Architects LLC μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενώ το έργο προσφοροδοτήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο θα αναλάβει και τον συντονισμό, επίβλεψη και διαχείριση της σύμβασης.

Τα τελευταία χρόνια, ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αυξήθηκε κατά 450%, από €32 εκ. το 2015 στα €176 εκ. το 2023, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Καρούσος, προσθέτοντας πως ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα, τα οποία ήταν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και φορέων για δεκαετίες και τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είχε θέσει στις προτεραιότητές του.

Πρόσθεσε πως τα έργα που έχει σήμερα υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Μεταφορών ξεπερνούν το €1,9 δισ., ενώ εάν σε αυτά προστεθεί η επένδυση στο Λιμάνι και τη Μαρίνα Λάρνακας ύψους €1,2 δισ., τα έργα ξεπερνούν συνολικά τα €3,1 δισ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα υλοποιούμε τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πολιτική που είχε ποτέ η χώρα. Ποτέ στην ιστορία μας δεν είχαμε ταυτόχρονα τόσα πολλά έργα υπό κατασκευή. Όλα αυτά τα χρόνια, εργαστήκαμε σκληρά, με ζήλο, ενώσαμε δυνάμεις με τμήματα και υπηρεσίες με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Χρειάστηκε να δώσουμε μάχες, να αντιπαρέλθουμε αντιξοότητες, κάποτε να μην είμαστε αρεστοί. Αλλά πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου και το αύριο των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε από την πλευρά του ότι το νέο μουσείο πολιτισμού της Κύπρου, ένα σύγχρονο, μεγαλοπρεπές και εξωστρεφές αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, αναμένεται να προσδώσει νέες μουσειολογικές εμπειρίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και αποδεικνύει πάνω από όλα τον σεβασμό στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

«Είμαι βέβαιος ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα προσδώσει νέα ταυτότητα και αξία όχι μόνο στην περιοχή που θα ανεγερθεί, αλλά και στην πρωτεύουσα γενικότερα», τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, προσθέτοντας πως το μουσείο βρίσκεται σε κομβική θέση, στον άξονα διοίκησης και πολιτισμού της πρωτεύουσας, καθώς συγκεντρώνει υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα.

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα εμπλουτίσει την ήδη αξιόλογη πολιτιστική διαδρομή της πρωτεύουσας και μαζί με άλλα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τη Λευκωσία και θα την καταστήσουν προορισμό για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, κατέληξε ο κ. Γιωρκάτζης.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Μετεκλογικό… ξύλο: Επιτέθηκαν κατά στελέχους του επιτελείου του Φ. Φαίδωνος για μια… ανάρτηση

Τεράστια απερισκεψία - Έδωσαν λάθος γραπτό σε μαθητές – Έκαναν παρατήρηση στη μαθήτρια που το εντόπισε

Αγγελική Ηλιάδη: Άγνωστος της επιτέθηκε στο δρόμο ενώ δίπλα της βρισκόταν ο γιος της - ΒίντεοΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top