ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραλύουν σχεδόν τα πάντα για 3 ώρες λόγω ΑΤΑ – Πώς επηρεάζονται σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια και άλλοι τομείς

Παραλύουν σχεδόν τα πάντα για 3 ώρες λόγω ΑΤΑ – Πώς επηρεάζονται σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια και άλλοι τομείς

Κατεβάζουν ρολά για 3 ώρες σήμερα Πέμπτη (26/1), σχεδόν, όλοι οι τομείς της οικονομίας, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης των Συντεχνιών για το αδιέξοδο που κήρυξε την περασμένη Τρίτη (17/1) ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, για την ΑΤΑ.

Πάντως, για την ομαλή πραγματοποίηση της απεργίας, έχουν ήδη ληφθεί σειρά μέτρων από αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ενώ επί ποδός θα βρίσκεται και η Αστυνομία, αφού το επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα είναι και η Λευκωσία, όπου και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Διαβάστε εδώ ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και για πόση ώρα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, στην απεργία συμμετέχουν και τα Σώματα Ασφαλείας, ωστόσο, σε αυτή θα συμμετάσχουν μόνο όσα μέλη των Δυνάμεων δεν θα εργάζονται αύριο και με πολιτική περιβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδοφράγματα: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία

Υπενθυμίζεται πως, με κοινή ανακοίνωσή τους 12 συνδικαλιστικές οργανώσεις - ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ – καλούσαν μαζικά όλους τους εργαζόμενους σε Παγκύπρια Πανσυνδικαλιστική τρίωρη, προειδοποιητική στάση εργασίας, καθώς και να είναι σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε όλες τις επαρχίες θα γίνουν συγκεντρώσεις στα ακόλουθα σημεία:
• Λευκωσία: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο προαύλιο Υπ. Οικονομικών και ακολούθως πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας & Κοιν. Ασφαλίσεων.
• Λεμεσός: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο Διοικητήριο.
• Λάρνακα: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
• Παραλίμνι: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο Υπ. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων.
• Πάφος: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Πως επηρεάζονται σχολεία, εξετάσεις 4μηνων και σχολικά δρομολόγια

Σαν αποτέλεσμα της σημερινής παναπεργίας, πάντως, θα επηρεαστούν σημαντικά τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όπως επίσης και οι εξετάσεις τετραμήνων.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά Σχολεία και τα νηπιαγωγεία, το Υπουργείο Παιδείας με χθεσινή ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι, έχει προωθήσει σχετικές οδηγίες προς τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε να μεριμνήσουν τόσο για την ενημέρωση των επηρεαζόμενων γονέων/κηδεμόνων, όσο και για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας και θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας.

Όσον αφορά τη λειτουργία των γυμνασίων, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, αυτή θα πρέπει να τερματισθεί αναπόφευκτα την ώρα της έναρξης της απεργίας, στις 12 το μεσημέρι και ως εκ τούτου οι μαθητές/-τριες θα σχολάσουν νωρίτερα.

Αναφορικά με τις εξετάσεις 4μήνων, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προσχωρήσει σε αλλαγές στο ωράριο της γραπτής αξιολόγησης που θα ελάμβανε χώρα εκείνη την ώρα ούτως ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές/-τριες και αυτή να έχει ολοκληρωθεί την ώρα της απεργίας.

Σε σχέση με τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών, τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές από Δημοτικά / Γυμνάσια / Λύκεια / Τεχνικές Σχολές θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής, αφού δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00, ενώ με τη λήξη της απεργίας (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών όπως Προαιρετικά, Ενιαία Ολοήμερα και ΚΙΕ, θα εκτελούνται κανονικά.

Άλλαξαν ώρα 26 πτήσεις

Από την σημερινή απεργία, εξάλλου, επηρεάζονται συνολικά και 26 πτήσεις, για τις οποίες η Hermes Airports προχώρησε χθες στην ανακοίνωση των αναθεωρημένων ωρών πραγματοποίησής τους.

Όπως ανακοινώθηκε, από τις 26 πτήσεις που θα επηρεαστούν, οι 20 αφορούν 9 αφίξεις και 11 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας και οι 6 -3 αφίξεις και 3 αναχωρήσεις- από το αεροδρόμιο Πάφου.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, κατά τη διάρκεια της απεργίας, όλα τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα λειτουργήσουν με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να μην κινδυνέψει καμία ζωή και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους θα την χρειαστούν.

Με προσωπικό ασφαλείας, βέβαια, θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς, όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Δεν συμμετέχουν ΕΤΥΚ και ΙΣΟΤΗΤΑ

Όπως έχει ανακοινωθεί, πάντως, στη σημερινή απεργία δεν θα συμμετάσχουν οι Συντεχνίες ΕΤΥΚ και «ΙΣΟΤΗΤΑ» και ως εκ τούτου, τα τραπεζικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αναφορικά με την απόφαση της «ΙΣΟΤΗΤΑΣ» να μην συμμετάσχει στην παναπεργία, η Συντεχνία σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι «δεν θα απαγορεύσει, ούτε θα παροτρύνει εργαζόμενους να μην συμμετάσχουν στην επικείμενη στάση εργασίας, όπως έπραξαν άλλες ‘συντεχνίες’ (συμπαιγνίες), στο πρόσφατο παρελθόν, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας της Συντεχνίας μας. Καθένας ας πράξει ότι του επιβάλλουν η συνείδηση και οι αρχές του»

Άνευ απολαβών…

Σημειώνεται, δε, πως όσοι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην απεργία δεν θα πληρωθούν τις ώρες που θα απουσιάζουν από την εργασία τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΟΕΒ, «κατά πάγια αρχή του εργατικού δικαίου, της νομολογίας και του συστήματος εργασιακών σχέσεων, οι ώρες/μέρες αποχής από την εργασία λόγω απεργίας είναι άνευ απολαβών για τον απεργούντα εργαζόμενο», τονίζοντας την ίδια ώρα, ότι απαγορεύεται ρητά ο εκφοβισμός και η παρενόχληση από οποιονδήποτε (περιλαμβανομένου του εργοδότη ή εκπροσώπου του, συνδικαλιστή, απεργού ή εργαζομένου) για να εξαναγκαστεί οποιοδήποτε πρόσωπο να πράξει ή να παραλείψει κάτι το οποίο, το εν λόγω πρόσωπο δικαιούται κατά νόμο να πράξει ή να παραλείψει (δηλαδή να εμποδιστεί είτε να εργαστεί είτε να απεργήσει).

Στη νέα Κυβέρνηση η «καυτή» πατάτα

Σημειώνεται, ακόμη, πως η «καυτή» πατάτα για το θέμα της ΑΤΑ, έχει παραπεμφθεί για συζήτηση και επίλυση, εάν αυτό καταστεί εφικτό, στην επόμενη Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Εργασίας, να τονίζει πως η εργασιακή ειρήνη «είναι κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε πάση θυσία».

Ο κ. Κούσιος εκτίμησε, ακόμη, ότι τα δεδομένα είναι τέτοια «που πιστεύω ότι το θέμα θα το διαχειριστεί ο νέος Υπουργός Εργασίας», καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους να αναμένουν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένας σοβαρός και παραγωγικός διάλογος που να διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top