ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγνωστο πότε θα έχουμε έξυπνους μετρητές για το ρεύμα - Προσφυγές προκαλούν σημαντική καθυστέρηση

Άγνωστο πότε θα έχουμε έξυπνους μετρητές για το ρεύμα - Προσφυγές προκαλούν σημαντική καθυστέρηση

Πολλά είναι τα προβλήματα που θα λύσουν οι έξυπνοι μετρητές της ΑΗΚ, η εγκατάστασή τους όμως καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια λόγω προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, ο ανοικτός διαγωνισμός που αφορά ολόκληρη την υποδομή για τους έξυπνους μετρητές (Advanced Metering Infrastructure) προκηρύχθηκε από την ΑΗΚ μέσα του 2021 μετά από σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 για πρώτη φορά. Στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ακολούθησε επανα-κατακύρωση από την ΑΗΚ, και μετά νέα προσφυγή στην Αρχή. Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η Αρχή Ηλεκτρισμού πλέον, αναμένεται στο προσεχές διάστημα να πάρει εισήγηση στο Διοικητικό της Συμβούλιο για νέα κατακύρωση. «Η ΑΗΚ θα λάβει την απόφασή της εντός Μαρτίου 2023», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου. 

Ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης

Μετά την κατακύρωση, υπάρχει ο «κίνδυνος» να υπάρξει νέα προσφυγή στην Αρχή Αναθεώρησης Προσφορών προκαλώντας περαιτέρω καθυστέρηση. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και 15 μέρες μετά την κατακύρωση για να υποβάλουν την προσφυγή τους.

Τα οφέλη των έξυπνων μετρητών

Σύμφωνα με την Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο διαγωνισμός προνοεί την προμήθεια 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών και μια ολοκληρωμένη υποδομή για τη λειτουργία τους που θα καλύψουν περίπου το 80% των καταναλωτών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η εγκατάσταση θα γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριών ετών.

Με την εγκατάστασή τους, ο πελάτης θα μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση για την κατανάλωσή του, ενώ η ΑΗΚ θα λαμβάνει εξ αποστάσεως τις μετρήσεις για την ετοιμασία των λογαριασμών. Παράλληλα, η υποδομή θα δίνει τη δυνατότητα διακοπής και επανασύνδεσης της παροχής ρεύματος εξ αποστάσεως. Σημαντική δυνατότητα είναι και η ανίχνευση ρευματοκλοπών και άλλων παρανομιών. Την ίδια ώρα, θα μπορεί να γίνεται πιο σωστή διαχείριση του φορτίου ενέργειας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top